Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Religia este pentru unitate

S-a încheiat la Strasbourg întâlnirea episcopilor din sud-est: un dialog cu CE

"Biserica și CE împărtășesc aceleași preocupări în fața actualei creșteri a fenomenelor de încălcare a libertății religioase în țările europene care ajung adesea la adevărate acte de violență, extremisme, discriminări, îndeosebi față de creștini". Este ceea ce se citește în comunicatul final, difuzat astăzi, al întâlnirii desfășurate la Strasbourg (5-7 martie 2012), sediul Consiliului Europei (CE), a președinților din nouă Conferințe episcopale din sud-estul Europei (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Grecia, România, Conferința episcopală internațională sfinții Ciril și Metodiu, Turcia, împreună cu arhiepiscopul de Cipru al maroniților și cu episcopul de Chișinău din Moldova). Prelații au primit invitația observatorului permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei, mons. Aldo Giordano, să se întâlnească la Strasbourg "pentru a aprofunda cunoașterea instituțiilor europene, a discuta și a împărtăși împreună câtorva funcționari din instituțiile de la Strasbourg preocuparea comună față de adevăratul bine, spiritual, politic și social al persoanelor de pe continent".

Libertatea religioasă. "Aceste fenomene - se citește - atentează la stabilitatea societăților europene și amenință dreptul oricărui cetățean e a alege și a practica liber propria religie. În acest sens, Biserica speră ca și Consiliul să devină tot mai mult promotor al ocrotirii libertății religioase". În comunicat episcopii afirmă că "privesc cu atenție interesul reînnoit al CE față de dimensiunea religioasă a cetățenilor săi. Pare să se evidențieze tot mai mult rolul religiei, nu ca o cauză a problemelor, ci ca realizatoare a coeziunii sociale". De câțiva ani, CE a demarat un dialog cu comunitățile religioase de pe continent. Episcopii "aplaudă dorința Consiliului de a face obișnuit acest dialog, deși exprimă unele rezerve și preocupări cu privire la eficacitatea întâlnirilor dintre comunități și convingeri religioase foarte diferite între ele".

Relevanța publică a religiilor. Comunicatul final scoate în evidență relevanța publică a religiilor așa cum demonstrează "creșterea considerabilă a recursurilor despre teme legate de dimensiunea religioasă", care ajung la Curtea europeană a drepturilor omului. Este vorba, se citește în comunicat, "de recursuri care merg de la posibilitatea de a exprima în mod public propria apartenență și convingere religioasă la recunoașterea legală a instituțiilor religioase, în special a Bisericii catolice în numeroase țări din sud-estul Europei". De aici recunoașterea din partea episcopilor "a importanței de a însoți munca funcționarilor europeni, ocrotind îndeosebi ca legiferarea lor să fie mereu inspirată din valori împărtășite și recunoscute".

Reconcilierea, viața și familia. Între celelalte teme amintite în declarația finală iese în evidență cea a "reconcilierii, în caritate și în dreptate", "o prioritate pe care Bisericile din sud-estul Europei trebuie să o caute și să o promoveze" având ca scop nu numai "iertarea unui trecut de diviziune și de conflict, ci și cooperarea". În cursul diferitelor dezbateri au fost puse reprezentanților de la CE alte cereri cum ar fi: "posibilitatea ca viața încă nenăscută să poată avea aceleași posibilități de apărare pe care le primește orice altă persoană și dreptul și apărarea familiei".

O "Liturghie pentru Europa". La Strasbourg, episcopii au întâlnit diferiți responsabili ai Consiliului, între care pe directoarea generală a programelor, Gabriella Battaini-Dragoni; pe judecătorul Jean-Paul Costa, fost președinte al Curții europene a drepturilor omului, pe președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio și pe László Surján, vicepreședinte al Parlamentului european. Consiliul Europei, născut în 1949, este cea mai veche organizație politică de pe continent și desfășoară un rol important în procesul de unificare a Europei, apărând valorile drepturilor umane, democrației și primatului dreptului (statul de drept). Astăzi, Consiliul trăiește un timp de mari reforme, punând din nou în centrul activității sale valorile la baza constituției sale. La 7 martie, președinții au participat la "Liturghia pentru Europa", organizată de misiunea permanentă a Sfântului Scaun în colaborare cu arhidieceza de Strasbourg. Celebrarea a fost prezidată de arhiepiscopul local, Jean-Pierre Grallet, iar omilia a fost ținută de observatorul permanent, mons. Aldo Giordano.

(După agenția SIR, joi, 8 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat