Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare ACC

La mănăstirea carmeliților din Luncani a avut loc, în perioada 2-4 martie 2012, cursul diecezan de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice a Copiilor, cu tema: "Plini de recunoștință, cu o angajare reînnoită". Au participat 55 de persoane din 24 de parohii din Dieceza de Iași, împreună cu membrii consiliului diecezan și asistenții spirituali ai sectorului copii.

Programul s-a deschis vineri seara cu celebrarea sfintei Liturghii, urmând apoi programul de cunoaștere și rugăciunea de seară.

Sâmbătă, ne-am început ziua cu Domnul în inimi participând la sfânta Liturghie, iar mai târziu am luat parte la un moment de formare despre comunicare prezentat de părintele Marcelin Blaj, asistent spiritual pe zona Iași la sectorul copii. Părintele a subliniat faptul că animatorul comunică mai mult prin ceea ce face decât prin ceea ce spune, iar copilul ia modelul celui care îi stă în față. Totodată, a fost punctată și ideea că Acțiunea Catolică presupune preocupare și acțiune, iar valorile acesteia sunt cele pe care noi ni le asumăm. În continuarea momentului de formare prezentat a urmat lucru pe laboratoare în care s-a valorificat comunicarea dintre membrii echipelor.

Programul de după-amiază a început cu cel de-al doilea moment de formare ținut de părintele Eugen Robu, asistent spiritual la sectorul copii pe zona Bacău. Părintele Eugen ne-a vorbit despre recunoștință ca fiind sentimentul nobil ce se trezește în sufletul curat. Printre concluzii s-a menționat și faptul că tot ceea ce avem sunt binecuvântări primate gratis, că totul este dar și că oricum ne-am privi, nimic nu ne aparține. La sfârșitul momentului, animatorii au fost provocați să facă o listă cu o sută de lucruri pentru care sunt recunoscători. Această listă le-a fost de ajutor pentru următorul moment în care au fost din nou grupați în echipe pentru a experimenta moduri dificile în care îți poți arăta recunoștința. Spre seară, am participat la Calea Sfintei Crucii în procesiune în curtea mănăstirii, iar apoi am participat la o serată prin intermediul căreia am învățat să comunicăm prin joc, având ocazia să ne cunoaștem mai bine.

Duminică, trezindu-ne în formă am participat și la ultimul moment de formare ținut de pr. Emanuel Bejenaru, asistent spiritual pe zona Roman, care ne-a prezentat tema "Acțiunea Catolică - pași spre viitor", concluzionând prin faptul că viitorul Acțiunii Catolice se vede prin noi, iar noi putem face imposibilul posibil, să facem viitorul Acțiunii Catolice posibil.

După participarea la sfânta Liturghie am încheiat cursul de formare cu prezentarea impresiilor și concluziilor.

Parohiile care au participat la acest curs de formare sunt: Suceava, Poiana Micului, Iași "Sfântul Anton", Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Pașcani, Roman "Fericitul Ieremia", Adjudeni, Roman "Isus Bunul Păstor", Piatra Neamț "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Izvoarele, Barticești, Barați, Mărgineni, Onești, Lilieci, Bijghir, Pustiana, Bacău "Sfânta Cruce", Tămășeni, Moinești, Traian, Bacău "Sfântul Nicolae", Valea Mare și Bacău "Fericitul Ieremia".

Câteva impresii ale participanților:

"A fost minunat. Foarte multe momente profunde și, în același timp, jucăușe au reușit să ne ajungă până în adâncul sufletului. Responsabilii au organizat bine fiecare moment, iar preoții au reușit să ne facă inimile cât un purice la fiecare prezentare care a avut loc. Cu toții trebuie să fim comunicativi și recunoscători pentru tot ce avem și mai ales să înțelegem că noi suntem calea spre viitor, iar pașii noștri sunt decisivi în viitorul ACC. Hei copilărie, ACC e bucurie!" (Claudia, Tămășeni)

"Cursul de formare desfășurat la Luncani a fost un mod de a îmi revizui personalitatea, de a-mi pune semne de întrebare asupra acțiunii și desfășurării activităților mele împreună cu copii și animatorii. Desigur am plecat cu o bucurie în suflet, cu gândul că noi suntem viitorul ACC-ului. Comunicarea este o cheie importantă în păstrarea unei armonii cu orice persoană, recunoștința implică detașarea egoismului pentru îmbrățișarea bunătății care o întâlnim întâi de toate la Dumnezeu și desigur am plecat cu o listă întreagă de persoane noi cu care îmi va face plăcere să mă mai întâlnesc. Și aș vrea să închei cu propoziția ce mi-a dat un impuls și care mi-a rămas ca o pată pe creier: «Hai să facem imposibilul posibil!»" (Lidia, Bacău "Sfânta Cruce")

Iulia Georgiana Olteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-4 martie: Luncani: Curs de formare ACC


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat