Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Zi de formare pe laturi în cadrul Acțiunii Catolice a Tinerilor

Această zi s-a desfășurat duminică, 4 martie 2012, la mănăstirea Cavanis din Pașcani. Au participat 10 parohii din zona Iași. Momentele formative au fost pentru latura caritativă și latura liturgică din cadrul Acțiunii Catolice a Tinerilor, urmând ca în perioada următoare să se desfășoare o altă zi de formare și pentru celelalte două laturi: cultural-recreativă și cea formativă.

Ziua de duminică, 4 martie 2012, a fost una de formare pentru 25 de tineri din Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", zona Iași. Membrii laturilor caritativ și liturgic au avut ocazia să se cunoască între ei și să învețe lucruri noi.

Au parohiile participante din zona Iași au fost: cele trei parohii din Iași ("Adormirea Maicii Domnului", "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Sfântul Anton de Padova"), Pașcani, Poiana Micului, Tomești, Horlești, Gura Humorului, Suceava și Răducăneni.

Programul s-a desfășurat la mănăstirea Cavanis din Pașcani, județul Iași și a început la ora 8:30 cu primirea participanților. A urmat apoi un joc de cunoaștere propus și coordonat de Celina-Eugenia Dumitru, responsabila diecezană pe zona Iași. După o mică rugăciune de început ne-am împărțit în două grupuri: latura caritativă și latura liturgică pentru un moment de formare.

Momentul de formare pentru membrii din latura caritativă a fost susținut de asistentul spiritual zonal, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă. Aici tinerii au învățat că a dărui înseamnă a dobândi. Putem dobândi viața veșnică dacă dăm mai mult decât avem obligația să oferim lui Cristos, care se află în omul nevoiaș, în bătrânii uitați prin azile, în oamenii cu probleme personale. Tot ceea ce faci pentru aproapele faci pentru Dumnezeu, care este iubire. Dăruiește un zâmbet celui încercat de soartă, dăruiește un sfat celui necăjit, roagă-te pentru cei răposați, fii alături de cei singuratici și bolnavi, dă o mână de ajutor părinților tăi. Pr. Ionuț le-a recomandat o carte, "Dăruind vei dobândi" scrisă de Nicolae Steinhardt, dar și două filme intitulate: "Dă mai departe" și "La cite de la joie".

La momentul de formare pentru tinerii din latura liturgică s-a vorbit despre Sfânta Liturghie, Adorația Euharistică, Lectio Divina și Rugăciunea Taizé, amintindu-se și de Rugăciunea pentru Unitatea credincioșilor, Rozariul Sfintei Fecioare Maria, Calea Crucii în Postul Mare și Ștafeta rugăciunii. Informațiile au fost distribuite de către Andreea Gheț, responsabila zonală Iași, pe sectorul tineri din cadrul Acțiunii Catolice.

Latura liturgică se ocupă cu momentele de rugăciune din cadrul unei parohii. Responsabilitățile membrilor sunt nenumărate. În cadrul Sfintei Liturghii ei trebuie să organizeze o oră de repetiție pentru cântecele bisericești și nu numai, trebuie să găsească persoane pentru a citi lecturile și rugăciunea credincioșilor, să coordoneze ofertoriul atunci când este cazul. La momentele de Adorație, Lectio Divina sau Rugăciunea Taizé ei trebuie să aranjeze decorul, să se ocupe de cântece și să găsească persoane dornice să citească un text deja pregătit.

După aceste două momente de formare a urmat o repetiție a cântecelor pentru Liturghie, repetiție coordonată de Marius-Lucian Balint, secretarul zonal al sectorului tineri, Iași. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Emil-Ioan Robu din parohia "Preasfânta Treime" Gura Humorului, împreună cu pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă. Membrii laturii liturgice au pus în aplicare cele învățate la momentul de formare și au animat liturghia cu cântece, lecturi, intenții și ofertoriu.

Parohiile participante au avut și o temă de pregătit pentru această zi de formare și anume o prezentare power-point cu imagini și detalii ale activităților desfășurate la ei în parohie, în cadrul laturii caritative și a laturii liturgice. Aceste prezentări au fost un fel schimb de experiență al activităților prezentate în imagini.

Atelierele i-au pus un pic pe muncă, o muncă în echipe. Ei au avut de rezolvat un rebus, de organizat o Adorație, o Lectio Divina și o Rugăciune Taizé.

La finalul programului s-au împărțit diplome de participare și impresii ale participanților, dintre care menționăm câteva:

- "această zi de formare a fost ca o chemare de la Dumnezeu pentru mine la o interiorizare mai profundă a cuvântului lui Dumnezeu și o aprofundare de idei practicante pentru parohie"

- "a fost un moment foarte bine organizat din care am avut multe de învățat. Sper să mai existe multe asemenea activități pentru că ne unesc foarte mult. Mulțumesc!"

- "această zi de formare m-a făcut să îmi doresc mai mult să îi ajut pe cei din jurul meu fără să accept ceva în plus."

- "a fost o zi în care am avut ocazia de a cunoaște alți tineri și de a împărtăși tipurile de activități desfășurate în propriile parohii"

Această zi de formare a avut loc, la solicitarea președinților zonali, considerând necesară o astfel de formare pentru fiecare latură în parte. Urmează ca în perioada următoare să se desfășoare o zi de formare și pentru celelalte două laturi: latura cultural-recreativă și latura formativă.

Organizatorii acestui moment de formare le mulțumesc participanților pentru disponibilitatea și participarea lor activă, însă e foarte important ca informațiile să ajungă și la ceilalți membrii ai parohiei. Mult succes în continuare și la o revedere cât mai numeroasă!

Andreea Gheț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 martie: Pașcani: Zi de formare pe laturi în cadrul Acțiunii Catolice a Tinerilor


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat