Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Cercetași într-o zi de reculegere

Deși a venit primăvara, vântul tot nu încetează să bată, însă asta nu oprește un grup de cercetași să pornească spre calea Domnului, spre o nouă zi de reculegere.

Sâmbătă, 3 martie 2012, ne-am pornit de dimineață în drum spre Hălăucești, un grup de 12 cercetași, exploratori, lideri și ajutori de lideri din Pildești, urmând să ne întâlnim în grup mare la mănăstirea Surorilor Franciscane Misionare din Assisi din Hălăucești, împreună cu cercetașii din Adjudeni și cei din Hălăucești.

Ajunși la mănăstire, ne-am eliberat de frigul strâns de pe drumuri și ne-am îndreptat spre capela unde am făcut rugăciunea de dimineață, învățând un cântec care ne-a lăsat o amprentă adâncă în sufletul nostru, făcându-ne să înțelegem că "numai Dumnezeu este de ajuns".

Cel care ne-a îndrumat și ne-a ajutat să ne pregătim pentru postul Paștelui a fost părintele Claudiu Mărtișcă, OFMConv., cu care am început prima meditație, despre rolul rugăciunii în viețile noastre. Impresionant a fost momentul în care părintele Claudiu a făcut o comparație cu cenacolul în care stăteau ucenicii și Sfânta Fecioara Maria, la fel eram și noi, vremea era tulbure, vântul era puternic și nemilos, noi fiind ucenicii, iar Duhul Sfânt revărsând harurile peste noi.

Ce este rugăciunea? Cu ce ne ajută ea? Cred că toți ne punem această întrebare, ei bine el ne-a oferit răspunsul; rugăciunea este "scara minții noastre spre Dumnezeu".

Cât de multă importanță dăm noi rugăciunii sau cât suflet punem în fiecare cuvânt adresat Domnului? De multe ori poate rostim aceste cuvinte din automatism și pentru ca așa ne-au învățat părinți sau doar atunci când avem atâta nevoie de Dumnezeu și oare mă întreb: Nu avem mereu nevoie de Dumnezeu? Ce merite avem noi că avem o familie frumoasă sau că luăm note bune la școală? Totul se datorează lui, cel care ne-a oferit un dar minunat, darul de a ne ruga.

După învățătura și cuvintele frumoase venite de la părintele Claudiu, în sufletele noastre a tresărit pofta de a ne ruga, pătrunzând și câte o lacrimă în ochii noștri, conștientizând valoare rugăciunii în viețile noastre, ea fiind "motorul" zâmbetului nostru.

Meditând cu toți la această temă adusă în fața noastră, ne-am împărțit în cinci grupe, discutând despre tema abordată și cunoscându-ne mai bine între noi, ca apoi adunându-ne în grup mare, punând în comun toate răspunsurile.

Ne-am echipat și am pornit spre biserica din Hălăucești, biserică inaugurată în anul 1940, cu hramul "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Ascultând un scurt istoric oferit de către părintele Claudiu, urmând să ne rugăm "Îngerul Domnului", ca apoi să luăm așteptata masă.

Cât timp am mâncat am putut observa că fiecare dintre noi parcă eram alți oameni, vedem o mică transformare în fiecare dintre noi, o altă privire și un alt zâmbet, gesturi minunate care simțeam că vine de acolo de sus.

După masa bine meritată, au venit și jocurile care ne-au distrat și ne-au dat șansa de a ne cunoaște și descoperi mai bine, apoi adunându-ne să ascultăm o mărturie dată de Surorile Franciscane Misionare de Assisi, depănând trecutul și povestindu-ne experiența avută în decursul anilor.

Pentru a simți cu adevărat acesta zi de reculegere fiecare din noi fie ne-am spovedit, fie ne-am lămurit problemele, prin colocvii, cerând sfaturi de la preoții și surorile prezente, dobândind după acestea un zâmbet și o față mai luminoasă, purtând pe buze numele lui Isus.

Liturghia a fost minunată, glasurile noastră formau un cor ca de îngerii care se simțea până în măduva oaselor, slăvindu-l pe Dumnezeu și mulțumindu-i pentru darul pe care ni l-a oferit, darul de a avea o șansă de a cunoaște oameni noi, de a învăță unii de la alții, de a ne elibera de păcatele noastre și de a ne pregăti pentru marea sărbătoare a Paștelui.

"Căci dacă iubiți pe cei care vă iubesc, ce răsplată veți avea?" (Mt 5,46) Așadar ce răsplată vom avea dacă noi oferim iubirea doar oamenilor care ne iubesc? Oare Isus a iubit-o doar pe Maria și pe Iosif? Răspunsul este nu. Isus a murit pentru noi, ne-a iubit atât de mult încât și-a dat viață pentru noi, a vărsat sânge pentru noi, iar fiecare cui era un păcat de al nostru, noi l-am dus pe muntele Calvar, noi și păcatele noastre. Dar oare noi cum îi mulțumim? Uneori uităm să ne și rugăm...

Cu sufletul împăcat și luminat după Liturghia oferită, primind cuvântul lui Dumnezeu, ne-am lua rămas bun unii de la alții și ne-am îndreptat cu toții spre casele noastre, această zi lăsând o amprentă adâncă în sufletul nostru, urmând să medităm întreg postul la această zi, zi care a adus în viața fiecăruia harurile de care aveam nevoie.

Anca Fărcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 martie: Hălăucești: Cercetași într-o zi de reculegere


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat