Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Misiuni populare în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

"Iată eu stau la ușă și bat!" A fost motoul sub care, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, s-au desfășurat opt zile de sfinte misiuni, între 26 februarie și 4 martie 2012, predicator fiind pr. Cristinel Fodor.

Fiecare zi a avut tematica ei, dar toate împreună având un singur scop: descoperirea darurilor pe care Dumnezeu ni le oferă din belșug prin revărsarea harului său, dar în special libertatea de a ne alege singuri unde vrem să ne trăim veșnicia.

Pr. Cristinel Fodor, care a fost invitat să predice la aceste sfinte misiuni, ne-a încântat și edificat prin expunerile sale, dar mai mult de atât ne-a condus cu multă delicatețe în profunzimea sufletele noastre, ca să eliminăm orice urmă de păcat, orice îndoială, orice atribut al eului nostru, care de atâtea ori face atâta gălăgie încât ne asurzește și nu mai suntem capabili să rămânem în prezența Domnului, să-i auzim glasul, să gustăm cele de sus, să experimentăm misterul lui Cristos, care e mister de umilință, de tăcere, de sărăcie, de abnegație.

Dacă în prima parte a predicilor sale, pr. Cristinel ne-a purtat pe urmele Mântuitorului pe drumul greu al Calvarului, în a doua parte a dezbătut pe larg tot ceea ce ține de familia creștină, de fericirea și indisolubilitatea ei, de cum putem face din căsnicia noastră un rai sau un iad. De ce trebuie să asculte copiii de părinți și cum sau când suntem pregătiți pentru a încheia legământul sfânt al Căsătoriei. Cum rezolvăm conflictele care apar în familie și de ce trebuiesc rezolvate...

Asocierea celor două teme, deși par cumva total diferite, urmărind seară de seară predicile părintelui Cristinel Fodor, ne-au demonstrat cât sunt de strâns legate, dacă reflectăm asupra a ceea ce Dumnezeu însuși a vrut să ne spună când a trimis pe unicul său Fiu la moartea pe cruce, pentru ca noi să avem viața.

În acest timp de har, copii, tinerii, adulții și bătrânii au pășit cu încredere și entuziasm în acest lăcaș de rugăciune, au renunțat la a mai privi ceasul și a mai măsura timpul, sperând fiecare să găsească răspuns la frământările și neliniștile sufletești, la problemele și eșecurile nelipsite, din viața și familiile noastre. Am ales cu toții aceasta, pentru că ființa noastră are nevoie de iubirea, de iertarea, de îmbrățișarea și consolarea lui Cristos. Am pășit pragul acestei biserici pentru că avem nevoie să ne sfințim, avem nevoie de lumina Duhului Sfânt pentru a nu greși calea, avem nevoie să fim ascultați, dar mai ales să învățăm să ascultăm. Avem nevoie să trăim adevărata bucurie care este rodul comuniunii cu Dumnezeu. Avem nevoie ca, asemenea sfintei Fecioare Maria și sfântului Iosif, să învățăm a înțelege semnele pe care Dumnezeu ni le trimite în evenimentele pe care le trăim zi de zi. Dumnezeu ne vorbește fiecăruia pe limba noastră, spunea părintele la una din predici, dar câți dintre noi ne facem timp să-l ascultăm?

Duminică, 4 martie 2012, s-au încheiat cele opt zile de sfinte misiuni. Toate cele opt zile au fost deosebite. Ultima zi, în care părintele Cristinel a prezentat concluziile și Preasfințitul Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre, ne-a onorat prin prezența sa, a avut o încărcătură emoțională aparte. Iubirea lui Dumnezeu a devenit palpabilă, împărăția lui Dumnezeu a coborât pe pământ atunci când sute de credincioși s-au apropiat de sacramentul Spovezii și de sfânta Împărtășanie, când împreună am invocat coborârea Duhului Sfânt, prin rugăciune și cânt, pentru a ne dispune sufletele și mintea la bucuria credinței cufundată în iubirea lui Cristos.

A fost plăcut și reconfortant pentru toți să observăm procesiunea credincioșilor formată pentru a primi sfânta Împărtășanie. Acest lucru a dovedit că tot efortul celor care au organizat aceste sfinte misiuni a dat roade plăcute cerului.

Mulțumim lui Dumnezeu și Sfintei Familii de la Nazaret care au înfruntat foame, sete, prigoană, durere și suferință înaintea noastră pentru ca și noi, atunci când vom experimenta toate acestea, să privim țintă la ei și să nu ne părăsim calea pe care Isus a stropit-o cu însăși sângele său.

Mulțumim de asemenea și Preasfințitului Petru Gherghel, părintelui nostru paroh Petru Sescu, părintelui predicator Cristinel Fodor, tuturor invitaților care au pășit pragul bisericii noastre și care prin prezența lor au făcut ca aceste zile de post și rugăciune să devină o continuă sărbătoare pentru sufletele noastre.

După aceste opt zile, pe care un credincios din comunitatea noastră le-a comparat cu cele opt fericiri, aflându-ne cu toții în fața realității răului care este în noi și în alții, ce putem face decât să ieșim din noi înșine, să intrăm în templul său sfânt în tăcere, cu umilință, să ne ațintim privirea asupra lui și astfel să-l repunem pe primul loc în viața noastră? Avem nevoie doar de puțină disponibilitate sinceră, ca să putem profita de prezența sa, să ne încredem în el, să ne deschidem iubirii lui, să trăim în comuniune cu el.

În concluzie, rugăciunea și postul nostru devin eficiente dacă noi conștientizăm că el ne iubește și că e gata să ne primească în brațele sale, să dorim cu inima sinceră această îmbrățișare divină, să renunțăm la eul nostru și să acceptăm voința lui.

Dumnezeu să ne ajute și să avem un post binecuvântat!

Albume de poze și relatări de la fiecare dintre zilele de misiuni au fost publicate pe site-ul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași: www.sfterezaiasi.ro.

Mariana Ifrim

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: Misiuni populare în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat