Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coman: Misiuni populare

În perioada 22-25 martie 2012, Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Coman a avut parte de zile de har datorită misiunilor populare.

Acestea au debutat cu sfânta Liturghie de joi seara, care a început cu o procesiune în cadrul căreia icoana Sfintei Familii din Nazaret a fost purtată de o familie din sat. Din respect pentru aceste zile minunate, familiile au purtat veșminte tradiționale. Lecturile au fost de asemenea citite de către o familie din comunitatea noastră. Rugăciunea credincioșilor a fost citită de către copii îmbrăcați în costume populare. La predică, părintele Iosif Dămătăr ne-a vorbit despre importanța și rolul misiunilor pentru reînnoirea unei comunități.

Vineri au avut loc două sfinte Liturghii la care au participat toate familiile, biserica fiind plină de credincioși atât din toată parohia, cât și de oameni veniți din alte localități. În această zi lecturile au fost citite de o altă familie, iar rugăciunea credincioșilor făcută de către copii. S-au implicat multe persoane în organizarea acestor zile de chemare, de întoarcere pe adevăratul drum al credinței, printre acestea numărându-se până și cei mai mici membri ai comunității noastre. În cadrul predicii ni s-a vorbit despre familie în planul minunat al lui Dumnezeu. Concret, toate predicile din aceste zile au vizat familia creștină, amintindu-se de Sfânta Familie de la Nazaret, care este un model pentru familiile creștine de pretutindeni.

Și ziua de sâmbătă a fost una de întâlnire cu Isus, prin intermediul celor doua Liturghii, unde părintele predicator ne-a vorbit despre criza familiei moderne, cauzele și soluțiile acesteia. Se pare că această criză economică este de fapt o criză psihologică, o criză care vine din interiorul omului, ține de psihicul acestuia.

Duminica a fost cea mai frumoasa zi dintre cele patru, deoarece a fost și cea de încheiere a misiunilor, dar și datorită faptului că s-a simțit și mai intens atmosfera de sărbătoare care ne cuprinsese cu trei zile în urmă. Alături de părintele paroh și părintele Iosif Dămătăr, s-au numărat alți șase preoți, printre care și părintele decan Isidor Dâscă. Dacă până în această zi, copiii care au făcut rugăciunea credincioșilor au fost stăpâni pe citit, de data aceasta au trecut prin valuri de emoții, dar care nu au reușit să îi împiedice să rostească clar și corect intențiile. Prin aceleași valuri a trecut și corul, care a încântat credincioșii. La ofertoriu s-au adus daruri la altar, purtate de tineri și copii îmbrăcați în costume populare. Printre aceștia, se afla și o familie care a purtat icoana Sfintei Familii.

La sfârșitul sfintei Liturghii, o altă familie a mulțumit în numele întregii comunități lui Dumnezeu, pentru aceste zile de har, dar și părintelui paroh, preoților celebranți, corului, tuturor persoanelor care s-au implicat in organizarea misiunilor. După aceea, au venit copiii care ne-au încântat prin curajul lor de a urca pe altar și de a oferi buchete frumoase de flori preoților prezenți.

În întreaga comunitate s-a simțit atmosfera de sărbătoare, de pace și de liniște sufletească. Toți cei care au participat la misiuni au rămas cu o amintire frumoasă, dar și cu o convingere puternică a faptului că familia are un rol primordial în oferirea unei educații adevărate, a unui exemplu concret de viață corectă și cinstită.

Ștefania Larisa Horvat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 martie: Coman: Misiuni populare


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat