Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Supus sau loial?

De multe ori ni se întâmplă să fim copleșiți de întrebări care ne privesc direct în tot ceea ce facem și în ceea ce suntem. Ne este însă teamă să căutăm cu adevărat răspunsuri și atunci ne lăsăm conduși de mecanismele piețelor și dăm frâu liber orgoliului și absurdului latent. Așa începem să ne amăgim și să denaturăm realitatea. Vedem ce fac ceilalți, analizăm faptele lor și fără să fim îndreptățiți, îi judecăm, dar nu ne vedem pe noi înșine. Oare în acest mod putem găsi un răspuns pentru neliniști interioare? Vanitatea sentimentelor umane ne-a dus mult prea departe.

Învățăturile creștine au puterea să ne arate "calea și adevărul". Trebuie doar să avem răbdare să le ascultăm și să le urmăm. După porunca de bază a iubirii ar fi bine să redescoperim supunerea și loialitatea: "Fiți supuși unii altora în frica lui Cristos"(Ef 5,21).

În zilele noastre e greu și rușinos să fii supus sau loial.

Dar să privim în jurul nostru cât de bine e aranjată natura și tot universul. Gravitația menține planetele în jurul soarelui și-n relația lor se identifică supunere, electromagnetismul supune electronii în atomi și le ordonează mișcările, iar nucleul își supune particulele în forme și culori. Structurile și loialitatea fiecărui nivel ne bucură prin adierea vântului, unduirea mării și măreția munților. Aici îl întâlnim pe Isus supus rugăciunii și loial gloriei tatălui.

Prin jertfa lui pentru noi supunerea și-a însușit loialitatea.

Am putea urma exemplul lui dacă "femeile ar fi supuse bărbaților lor", dacă "bărbații și-ar iubi soțiile lor", dacă copiii ar asculta de părinții lor iar "părinții i-ar crește în disciplina și învățătura Domnului", dacă "servitorii ar asculta de stăpânii lor, iar stăpânii i-ar sluji cu voie bună, lăsând la o parte amenințarea" și dacă am fi "vigilenți și statornici în rugăciune" (Ef 5).

Acțiunile noastre individuale supuse sau loiale unui scop comun pot determina o stare generală de bine și ne-ar ajuta mai mult să simțim iubirea lui Dumnezeu.

Postul de televiziune BBC (http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-16832869) informa de curând că în Australia, Ken Grenda, patronul unei companii de transport, și-a vândut compania, iar din milioanele de dolari încasați și-a răsplătit consistent cei aproape doua mii de angajați pentru loialitatea lor. A vrut prin asta să mulțumească celor care au muncit pentru companie, unii dintre ei aproape patruzeci-cincizeci de ani, și care i-au ajutat să ajungă unde sunt acum. Principiile sale au urmărit încrederea în oameni și corectitudinea în relații și în ceea ce era de făcut.

Dacă privim în detaliu această știre putem vedea că se poate să fii supus și loial ani de-a rândul atât ca servitor cât și ca stăpân, așa cum nucleul își păstrează forma, așa cum electronii se lasă dirijați în câmpul lor de acțiune și, desigur, așa cum planetele își păstrează traiectoriile.

Poate că am găsi mai ușor răspunsuri la întrebări ce ne frământă, dacă am putea măsura cât de supuși și de loiali suntem și față de cine. Centurionul își recunoaște supunerea și-l roagă pe Isus să-i salveze servitorul bolnav și la care ținea mult:

"Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul meu, dar spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu!"

În vremurile noastre cu legi, cunoaștere, independență și multă iubire dumnezeiască să fie oare greu să fii supus și loial?

Am putea încerca.

Simona-Grațiela Pîrțac


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat