Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Închisoarea să vă ajute să vă ridicați din nou după cădere"

Mesajul lui Benedict al XVI-lea adresat deținuților de la Rebibbia cu ocazia lui Via Crucis

De Luca Marcolivio

Tâlharul cel bun este personajul central din Via Crucis ținută la 30 martie 2012, la închisoarea de la Rebibbia. Via Crucis, care a avut ca temă Astăzi vei fi cu mine în paradis (Lc 23,43), s-a desfășurat în piața din fața capelei "Dumnezeu Tatăl nostru" din închisoarea romană, în prezența a circa 300 de deținuți.

Celebrarea a fost prezidată de cardinalul vicar de Roma, Agostino Vallini, în prezența capelanului de la Rebibbia, pr. Sandro Spriano, a directorului închisorii, Carmelo Cantone, a directorului de la Caritas-ul diecezan, mons. Enrico Feroci și a numeroși credincioși veniți din diferite parohii romane.

Cu această ocazie papa Benedict al XVI-lea, care a vizitat închisoarea de la Rebibbia la 18 decembrie 2011, a trimis un mesaj special tuturor participanților la Via Crucis.

Amintind de vizita sa, Pontiful a afirmat: "Îmi amintesc fețele pe care le-am întâlnit și cuvintele pe care le-am ascultat și care au lăsat în mine un semn profund. De aceea, mă unesc spiritual cu rugăciunea voastră și astfel pot da continuitate prezenței mele în mijlocul vostru, și pentru aceasta le mulțumesc îndeosebi capelanilor voștri".

Via Crucis vrea să fie "un semn de reconciliere pentru deținuți", a afirmat Papa. Așa cum Isus se ridică din nou, după căderea sub povara crucii, și închisoarea "folosește pentru a vă ridica din nou după ce ați căzut, pentru a vă reconcilia cu voi înșivă, cu ceilalți și cu Dumnezeu și a putea apoi să intrați din nou în societate", a adăugat Sfântul Părinte, amintind de cuvintele unui deținut în timpul vizitei din decembrie.

Căzând de trei ori, de-a lungul căii spre Calvar, Isus "a împărtășit condiția noastră umană, povara păcatelor noastre l-a făcut să cadă", a continuat Papa. În același mod, cu ajutorul său "și noi putem să ne ridicăm din nou din căderile noastre și eventual să ajutăm un altul, un frate, să se ridice din nou".

Ceea ce i-a dat lui Isus forța pentru a se ridica din nou este "certitudinea că Tatăl era cu El", deși în "amărăciunea părăsirii". Și în disprețul și în insultele mulțimii care "nu-l mai tratează ca om", Cristos continuă să simtă această "iubire imensă" și această "milostivire infinită" a Tatălui ceresc.

Așadar, Via Crucis ne revelează că "Dumnezeu este iubire infinită, este milostivire și duce până la capăt povara păcatelor noastre pentru ca noi să ne putem ridica din nou și să ne reconciliem și să regăsim pacea", a adăugat papa.

Așadar nu trebuie să ne fie frică să parcurgem Via Crucis a noastră personală și să "purtăm crucea noastră împreună cu Isus". Împreună cu El, este cu noi Maria care "rămâne fidelă și la picioarele crucii noastre și se roagă pentru învierea noastră, deoarece crede cu tărie că, și în noaptea cea mai întunecoasă, ultimul cuvânt este lumina iubirii lui Dumnezeu".

Benedict al XVI-lea a încheiat apoi mesajul său, împărțind Binecuvântarea Apostolică deținuților de la Rebibbia și urându-le "să trăiască apropiatul Paște în pacea și în bucuria pe care Cristos ni le-a dobândit cu sângele său".

(După Zenit, 31 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat