Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Giulgiul: adevărul despre Carbon 14

Un documentar-investigație dezvăluie erorile și minciunile datării medievale

De Luca Marcolivio

Produs de Polifemo SRL și de Rai Trade, documentarul-investigație Noaptea Giulgiului încearcă să clarifice, cu documente inedite, foarte multele îndoieli cu privire la datarea Giulgiului prin intermediul lui Carbon 14.

În interviul dat agenției Zenit, Francesca Saracino, regizoarea documentarului, a explicat că a fost realizat acest studiu, în măsură să demaște manevrele nesincere și antiștiințifice ale celui care, în mod fraudulos, a pretins să situeze datarea Giulgiului într-o epocă medievală.

• D-na Saracino, cum ați ajuns la concluziile ilustrate în documentarul dumneavoastră?

Saracino: Sunt opt ani de când mă ocup de Giulgiu. Noaptea Giulgiului este al treilea documentar dintr-o trilogie: primul a fost Sfântul Giulgiu: istoria, care a fost distribuit de Mimep-Docete și a avut un succes discret, cu 2000 de exemplare vândute. Al doilea documentar este o versiune prelungită a primului documentar cu interviuri în exclusiv, între care cel al dr. Barbara Frale, care a făcut noi descoperiri în acest sens. Al doilea documentar a plăcut mult redacției de la TG2 Dossier care l-a difuzat în 2009 într-un episod special. Este apoi un al patrulea documentar, din care am prezentat un premontaj la Meeting din Rimini în 2010, pe care în curând îl vom termina.

Cel tocmai prezentat l-am lăsat în mod voit la urmă, pentru că știam că va fi cel mai complicat de realizat. În acest al treilea episod mă ocup exclusiv de Carbon 14, dar într-o manieră diferită de cum a fost tratat până acum. De regulă se vorbește mult despre Carbon 14 în documentare dar, din punctul meu de vedere, nu s-a aprofundat niciodată suficient. Ceea ce-mi propusesem era să intru în cele mai "întunecate profunzimi" ale temei, dat fiind faptul că datarea era una din problemele cele mai controversate despre Giulgiu. În afară de noi documente inedite, am reușit să obținem interviuri în exclusiv de la studioși, recunoscuți la nivel internațional, care nu le mai dădeau de peste douăzeci de ani. Astfel, din documentar, așa cum își propusese să fie, a devenit o adevărată investigație.

Am lucrat doi ani și jumătate pentru a completa documentarul și cu siguranță nu mă așteptam să obținem rezultate așa de importante. Despre Carbon 14 în toți acești ani au fost făcute foarte multe ipoteze: de exemplu că rezultatul ar fi putut să fie "pilotat" pentru a face să rezulte că Giulgiul ar avea o datare medievală. La sfârșit ne-am dat seama că aceste ipoteze aveau un fond de adevăr. Au rezultat o serie de probleme care repun în discuție toate certitudinile despre Carbon 14. Au exista și subiecți "externi" care nu aveau nimic de-a face cu datarea, care au intervenit, dând o contribuție negativă la ceea ce trebuia să fie o analiză ce trebuia desfășurată în maniera cea mai scrupuloasă posibilă. Și aceste lucru este dovedit în întregime de documente inedite.

Vrem să dovedim că analiza cu Carbon 14 nu a fost făcută în mod corect. Obiectivul nostru nu este să demonstrăm că Giulgiul este adevărat sau fals: persoanele, văzând documentarul, vor fi cele care vor trage singure concluziile.

• Este adevărat că există persoane cărora le este frică de adevărul despre Giulgiu?

Saracino: Când în 1988 a fost făcută analiza cu Carbon 14, respectivul documentar arată că mulți studioși erau interesați de Giulgiu ca obiect, în timp ce alții erau interesați de o problemă de prestigiu personal sau, măcar, de prestigiul pe care l-ar fi dobândit departamentul pentru care lucrau. Ba chiar laboratorului din Oxford se pare că i-au fost alocate un milion de lire sterline, de către 45 de oameni de afaceri, pentru că a demonstrat că Giulgiul era un fals medieval. Este evident că ceva nu funcționa...

• Considerați că se va ajunge vreodată la un adevăr despre Giulgiu? Sau, măcar, la ce nivel de veridicitate vor putea să ajungă investigațiile?

Saracino: Este clar că Giulgiul este un obiect greu de analizat. În timpul unei proiecții am fost întrebată pentru ce Biserica nu reexaminează obiectul. Chiar inventatorul radiocarbonului, Libby, când a aflat că Giulgiul va fi supus la Carbon 14, a spus că va fi o operațiune falimentară. STURP propusese o serie de 25 de examinări preliminare tocmai pentru a găsi toate tipurile de contaminante posibile și a face analiza cea mai corectă posibilă. Toate aceste examinări preliminare - în afară de Carbon 14 - au fost eliminate, deși cardinalul de atunci Ratzinger le-a încurajat mereu. Dacă astăzi am vrea să supunem Giulgiul la o nouă datare, ar fi necesar, înainte de toate, să efectuăm aceste 25 de analize preliminare pentru a descoperi contaminantele, pentru a proceda apoi urmând un protocol scrupulos. Este sigur că multele expuneri publice și recenta restaurare a Giulgiului ar putea într-un fel să fi alterat un eventual nou rezultat.

• Ce confirmări are documentarul fie la nivel de critică, fie la nivel de public?

Saracino: Confirmarea până acum a fost foarte pozitivă. Am ținut o proiecție privată la care a asistat Barry Schwortz, membru al STURP, team-ul care a studiat Giulgiul în 1978. Comentariul lui Schwortz a fost foarte entuziast și a spus că în sfârșit, pentru prima dată după atâția ani a fost făcut un documentar căruia nu-i este frică să ilustreze adevărul despre Carbon 14 și în culisele a ceea ce s-a întâmplat înainte de datare. Schwortz a vorbit despre asta în America și ne-a informat că acolo există mare așteptare pentru documentarul nostru. Deja unele cărți americane vorbesc despre asta.

Documentarul a fost prezentat în avanpremieră în cadrul Roma Fiction Fest în septembrie 2011 și chiar la proiecția de miercurea trecută la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum, confirmările au fost entuziaste: ni s-a spus că acelea care înainte era numai ipoteze, acum au fost verificate.

Noutatea documentarului nostru este că tratează despre Carbon 14 așa nu a fost făcut vreodată înainte. Nu avea nici un sens să facem un nou documentar despre Carbon 14 care să fie egal cu celelalte: și la nivel comercial nu ar fi plătit deloc ca strategie.

• Vom vedea în curând documentarul la televizor?

Saracino: Există un acord în fază de definire cu o casă distribuitoare. Încă nu pot să dau detalii, în afară de faptul să anticipez că este unul din cei mai importanți distribuitori din Italia și care va garanta documentarului o difuzare destul de capilară. Acum documentarul circulă mult - și în străinătate - prin întâlniri și proiecții private, ca aceea de la UPRA.

În televiziune am întâlnit mai mult obstacole, nu atât cu privire la aspectul economic, cât mai ales cu privire la conținuturile definite "puternice" de unii producători care, prin urmare, și-au luat timp pentru a decide. Documentarul nostru este unul bogat în informații și complex de urmărit: a-l da la televizor seara târziu nu ar fi chiar maximul. Optăm pentru orarul de seară care, însă, în mod notoriu, este mereu foarte aglomerat. Sperăm ca până în toamnă să găsim un acord.

(După Zenit, 31 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat