Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A treia predică de Postul Mare 2012 (23 martie) a pr. Raniero Cantalamessa

Sfântul Grigore de Nissa și calea spre cunoașterea lui Dumnezeu

1. Cele două dimensiuni ale credinței

Cu privire la credință, sfântul Augustin a făcut o distincție care a rămas clasică până astăzi: distincția între lucrurile crezute și actul de a le crede: "Aliud sunt ea quae creduntur, aliud fides qua creduntur"1 , fides quae și fides qua, așa cum se spune în teologie. Prima este numită și credință obiectivă, a doua credință subiectivă. Toată reflecția creștină despre credință se desfășoară între acești doi poli.

Se schițează două orientări. Pe de o parte avem cele care accentuează importanța intelectului în faptul de a crede, deci credința obiectivă, ca asentiment la adevărurile revelate, pe de altă parte cele care accentuează importanța voinței și a afectului, deci credința subiectivă, faptul de a crede mai curând în cineva ("a crede in"), decât a crede ceva ("a crede că"); pe de o parte cele care accentuează motivațiile minții și pe de altă parte cele care, ca Pascal, accentuează "motivațiile inimii".

În forme diferite, această oscilație reapare la fiecare turnantă a istoriei teologiei: în Evul Mediu, în accentuarea diferită între teologia sfântului Toma și cea a sfântului Bonaventura; în timpul Reformei între credința încredere a lui Luter și credința catolică inspirată de caritate; mai târziu între credința în limitele rațiunii simple a lui Kant și credința întemeiată pe sentiment a lui Schleiermacher și a romantismului în general; mai aproape de noi credința teologiei liberale și cea existențială a lui Bultmann, practic lipsită de orice conținut obiectiv.

Teologia catolică contemporană se străduiește, ca alte dăți în trecut, să găsească echilibrul just între cele două dimensiuni ale credinței. S-a depășit faza în care, din motive polemice contingente, toată atenția în manualele de teologie ajunsese să se concentreze pe credința obiectivă (fides quae), adică pe ansamblul de adevăruri care trebuie crezute. "Actul de credință - se citește într-un autoritar dicționar critic de teologie - în curentul dominant al tuturor confesiunilor creștine, apare astăzi ca descoperirea unui Tu divin. Apologetica dovezii tinde astfel să se situeze în spatele unei pedagogii a experienței spirituale care tinde să inițieze la o experiență creștină, a cărei posibilitate se recunoaște înscrisă a priori în orice ființă umană"2. Cu alte cuvinte, mai mult decât să se bazeze pe forța argumentărilor externe persoanei se încearcă să fie ajutată să găsească în ea în însăși confirmarea credinței, încercând să trezească acea scânteie care este în "inima neliniștită" a oricărui om prin faptul că este creat "după imaginea lui Dumnezeu".

Am făcut această premisă pentru că încă o dată ea ne permite să vedem aportul pe care Părinții îl pot da efortului nostru pentru a reda credinței Bisericii randamentul său și forța sa de șoc. Cei mai mari dintre ei sunt modele nedepășite ale unei credințe care este obiectivă și subiectivă în același timp, adică preocupată de conținutul credinței, adică de ortodoxie, dar în același timp crezută și trăită cu toată ardoarea inimii.

Apostolul proclamase: "corde creditur" (Rom 10,10), cu inima se crede, și știm că prin cuvântul inimă Biblia înțelege ambele dimensiuni spirituale ale omului, inteligența sa și voința sa, locul simbolic al cunoașterii și iubirii. În acest sens, Părinții sunt o verigă indispensabilă pentru a regăsi credința așa cum o înțelege Scriptura.

2. "Cred într-unul Dumnezeu"

În această ultimă meditație ne apropiem de Părinți pentru a reînnoi credința noastră în obiectul ei primar, în ceea ce se înțelege în mod obișnuit prin cuvântul "a crede" și pe baza căruia distingem persoanele între cei care cred și cei care nu cred: credința în existența lui Dumnezeu. Am reflectat, în meditațiile precedente, despre divinitatea lui Cristos, despre Duhul Sfânt și despre Treime. Însă credința în Dumnezeul întreit este stadiul final al credinței, acel "mai mult" despre Dumnezeu revelat de Cristos. Pentru a ajunge la această plinătate trebuie mai întâi să fi crezut în Dumnezeu. Înainte de credința în Dumnezeul întreit este credința în Dumnezeu unul.

Sfântul Grigore Nazianzenul ne-a amintit pedagogia lui Dumnezeu în revelarea sa nouă. În Vechiul Testament este revelat în mod deschis Tatăl și în mod ascuns Fiul, în Noul Testament, în mod deschis Fiul și în mod ascuns Duhul Sfânt, acum, în Biserică, ne bucurăm de lumina deplină a întregii Treimi. Și Isus spune că se abține să spună apostolilor acele lucruri de care ei încă nu sunt în măsură "să le poarte" (In 16,12). Trebuie să urmăm aceeași pedagogie și noi față de cei cărora vrem să le vestim astăzi credința.

Scrisoarea către Evrei spune care este primul pas pentru a ne apropia de Dumnezeu: "cel care se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că el este și îi răsplătește pe cei care-l caută" (Evr 11,6). Acesta este fundamentul pentru tot restul care rămâne așa și după ce s-a crezut în Treime. Să încercăm să vedem cum Părinții ne pot fi de inspirație din acest punct de vedere, ținând mereu cont de faptul că scopul nostru principal nu este apologetic, ci spiritual, adică orientat să consolideze credința noastră, mai mult decât să o comunicăm altora. Călăuza pe care o alegem pentru acest drum este sfântul Grigore de Nissa.

Grigore de Nissa (331-394), frate trupesc al sfântului Vasile, prieten și contemporan al lui Grigore Nazianzenul, este un Părinte și învățător al Bisericii a cărui statură intelectuală și importanță decisivă în dezvoltarea gândirii creștine se descoperă tot mai clar. "Unul din gânditorii cei mai puternici și originali pe care îi cunoaște istoria Bisericii" (L. Bouyer), "întemeietorul unei noi religiozități mistice și extatice" (H. von Campenhausen).

Părinții nu au trebuit, asemenea nouă, să demonstreze existența lui Dumnezeu, ci unicitatea lui Dumnezeu; nu au trebuit să combată ateismul, ci politeismul. Însă vom vedea că drumul trasat de ei pentru a ajunge la cunoașterea unicului Dumnezeu este același care poate să-l ducă pe omul de astăzi la descoperirea lui Dumnezeu tout court.

Pentru a valoriza contribuția Părinților și îndeosebi a lui Grigore de Nissa este necesar să știm cum se prezenta problema unicității lui Dumnezeu în timpul lor. Treptat ce se explica învățătura despre Treime, creștinii s-au văzut expuși la aceeași acuză pe care ei o adresaseră mereu păgânilor: aceea de a crede în mai multe divinități. Iată pentru ce crezul creștinilor care, în toate diferitele sale redactări, timp de trei secole, a început cu cuvintele "Cred în Dumnezeu" (Credo in Deum), începând din secolul al IV-lea înregistrează o mică dar semnificativă adăugire care nu va mai fi omisă în continuare: "Cred într-unul Dumnezeu" (Credo in unum Deum).

Nu este necesar să refacem drumul care a dus la acest rezultat; putem porni desigur de la încheierea sa. Pe la sfârșitul secolului al IV-lea s-a încheiat transformarea monoteismului din Vechiul Testament în monoteismul trinitar al creștinilor. Latinii exprimau cele două aspecte ale misterului cu formula "o substanță și trei persoane", grecii cu formula "trei ipostaze, o singură ousia". După o confruntare eficace, procesul s-a încheiat aparent cu un acord total între cele două teologii. "Se poate concepe - exclama Nazianzenul - un acord mai deplin și a spune mai absolut de atâta același lucru, chiar dacă prin cuvinte diferite?"3 .

În realitate rămânea o diferență între cele două moduri de a exprima misterul; astăzi suntem obișnuiți să o exprimăm astfel: grecii și latinii, în considerarea Treimii, pleacă de la versante opuse; grecii pornesc de la persoanele divine, adică de la pluralitate, pentru a ajunge la unitatea de natură; latinii, viceversa, pornesc de la unitatea naturii divine, pentru a ajunge la cele trei persoane. "Latinul consideră pluralitatea ca un mod al naturii; grecul consideră natura drept conținutul persoanei"4 .

Eu cred că diferența se poate exprima și în alt mod. Ambii, latini și greci, pornesc de la unitatea lui Dumnezeu; atât simbolul grec cât și cel latin începe spunând: "Cred într-unul Dumnezeu" (Credo in unum Deum). Numai că această unitate pentru latini este concepută încă impersonală sau pre-personală; este esența lui Dumnezeu care se specifică apoi în Tată, Fiu și Duh Sfânt, fără, desigur, să fie gândită ca preexistentă persoanelor.

În schimb pentru greci este vorba de o unitate deja personalizată, deoarece pentru ei "unitatea este Tatăl, de la care și spre care se numără celelalte persoane"5 . Primul articol al crezului grecilor sună și el "Cred într-unul Dumnezeu Tatăl atotputernicul" (Credo in unum Deum Patrem omnipotentem), numai că "Tatăl atotputernicul" aici nu este dezlipit de "unum Deum", ca în crezul latin, ci formează una cu el: "Cred într-unul Dumnezeu care este Tatăl atotputernic".

Acesta este modul în care concep unicitatea lui Dumnezeu toți cei trei capadocieni, dar mai mult decât toți Grigore de Nissa. Unitatea celor trei persoane divine este dată, pentru el, de faptul că Fiul este perfect (substanțial) "unit" cu Tatăl, așa cum este și Duhul Sfânt "prin intermediul Fiului"6 . Tocmai această teză creează dificultate pentru latini care văd în ea pericolul de a-l subordona Tatălui pe Fiul și pe Duhul Sfânt și unuia și celuilalt: "Numele 'Dumnezeu' - scrie Augustin - indică toată Treimea, nu numai pe Tatăl" 7 .

Dumnezeu este numele pe care îl dăm divinității atunci când o considerăm nu în ea însăși, ci în relație cu oamenii și cu lumea, pentru că tot ceea ce ea realizează în afara sa realizează împreună, ca singură cauză eficientă. Concluzia importantă pe care o putem trage din toate acestea este că credința creștină este și monoteistă; creștinii nu au renunțat la credința ebraică într-un singur Dumnezeu, mai degrabă au îmbogățit-o, dând un conținut și un sens nou și minunat acestei unități. Dumnezeu este unul, dar nu solitar!

3. "Moise a intrat în nor"

Pentru ce să-l alegem pe sfântul Grigore de Nissa drept călăuză la cunoașterea acestui Dumnezeu în fața căruia suntem ca niște creaturi în fața Creatorului? Motivul este că acest Părinte, primul în creștinism, a trasat o cale spre cunoașterea lui Dumnezeu care se revelează îndeosebi răspunzând la situația religioasă a omului de astăzi: calea spre cunoaștere care trece prin... necunoaștere.

Ocazia i-a fost oferită de polemica avută cu ereticul Eunomiu, reprezentatul unui arianism radical împotriva căruia scriu toți marii Părinți care au trăit în ultima parte a secolului al IV-lea: Vasile, Grigore Nazianzenul, Ioan Gură de Aur și, mai acut decât toți Grigore de Nissa. Eunomiu identifica esența divină în faptul de a "nenăscut" (agennetos). În acest sens, pentru el ea poate fi perfect cunoscută și nu prezintă nici un mister; noi putem să-l cunoaștem pe Dumnezeu nu mai puțin decât se cunoaște el pe sine însuși.

Părinții au reacționat în cor susținând teza "imposibilității de a-l cunoaște pe Dumnezeu" în realitatea sa intimă. Dar în timp ce alții s-au oprit la o contestare a lui Eunomiu bazată mai mult pe cuvintele Bibliei, Grigore de Nissa a mers mai departe demonstrând că tocmai recunoașterea acestei imposibilități a cunoașterii este calea spre adevărata cunoaștere (theognosia) a lui Dumnezeu. Face asta reluând o temă deja schițată de Filon8 : cea despre Moise care îl întâlnește pe Dumnezeu în nor. Textul biblic este Exod 24,15-18 și iată comentariul său:

"Manifestarea lui Dumnezeu are loc mai întâi pentru Moise în lumină; după aceea el a vorbit cu el în noi, în sfârșit devenit mai perfect, Moise îl contemplă pe Dumnezeu în întuneric. Trecerea de la întuneric la lumină este prima separare de ideile false și eronate despre Dumnezeu; inteligența cea mai atentă la lucrurile ascunse, conducând sufletul prin lucrurile vizibile la realitatea invizibilă, este ca un nor care întunecă tot ceea ce este sensibil și obișnuiește sufletul cu contemplarea a ceea ce este ascuns; în sfârșit sufletul care a mers pe aceste căi spre lucrurile cerești, părăsind lucrurile pământești atât cât este posibil naturii umane, pătrunde în sanctuarul cunoașterii divine (theognosia) înconjurată de orice parte de întunericul divin"9 .

Adevărata cunoaștere și vederea lui Dumnezeu consistă "în faptul de a vedea că el este invizibil, pentru că acela pe care sufletul îl caută transcende orice cunoaștere, separat de orice parte de incomprehensibilitatea sa ca de un întuneric"10 . În acest stadiu final al cunoașterii, despre Dumnezeu nu avem un concept, ci ceea ce Grigore de Nissa, cu o expresie devenită vestită, definește "un anumit sentiment de prezență" (aisthesin tina tes parusia)11 .

O simțire nu cu simțurile trupului, desigur, ci cu acelea interioare ale inimii. Acest sentiment nu este depășirea credinței, ci realizarea sa cea mai înaltă: "Cu credința - exclamă mireasa din Cântarea Cântărilor (Ct 3,6) - l-am găsit pe cel iubit". Nu-l "înțelege"; face mai bine, îl "ia"12 !

Aceste idei ale lui Grigore de Nissa au exercitat o influență imensă în gândirea creștină posterioară, până acolo încât este considerat însuși întemeietorul misticii creștine. Prin Dionis Areopagitul și Maxim Mărturisitorul care preiau de la el această temă, influența sa se extinde de la lumea greacă la cea latină. Tema cunoașterii lui Dumnezeu în întuneric revine în Angela de Foligno, în autorul lui Norul ne-cunoașterii, în tema "neștiinței înțelepte" a lui Nicola Cusano, în cea a "nopții întunecate" a lui Ioan al Crucii și în mulți alții.

4. Cine umilește cu adevărat rațiunea?

Acum aș vrea să arăt cum intuiția sfântului Grigore de Nissa poate să ne ajute pe noi credincioșii să aprofundăm credința noastră și să indicăm omului modern, devenit sceptic al celor "cinci căi" din teologia tradițională, o oarecare cărare care să-l ducă la Dumnezeu.

Noutatea introdusă de Grigore de Nissa în gândirea creștină este că pentru a-l întâlni pe Dumnezeu trebuie depășite granițele rațiunii. Suntem la antipozii proiectului lui Kant de a menține religia "în interiorul granițelor rațiunii simple". În cultura de astăzi secularizată s-a mers dincolo de Kant: acesta în numele rațiunii (cel puțin al rațiunii practice) "cerea" existența lui Dumnezeu, raționaliștii posteriori neagă și acest lucru.

Se înțelege din asta cât este de actuală gândirea lui Grigore de Nissa. El demonstrează că partea cea mai înaltă a persoanei, rațiunea, nu este exclusă de la căutarea lui Dumnezeu; că nu suntem constrânși să alegem între urmarea credinței și urmarea inteligenței. Intrând în nor, adică crezând, persoana umană nu renunță la propria raționalitate, ci o transcende, care este un lucru total diferit. Credinciosul dă fond, ca să spunem așa, resurselor propriei rațiuni, îi permite să realizeze actul său cel mai nobil, pentru că, așa cum afirmă Pascal, "actul suprem al rațiunii este în recunoașterea că există o infinitate de lucruri care o depășesc"13 .

Sfântul Toma de Aquino, considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai dârji apărători ai exigențelor rațiunii, a scris: "Se spune că la sfârșitul cunoașterii noastre, Dumnezeu este cunoscut ca Necunoscutul pentru că spiritul nostru a ajuns la extremul cunoașterii sale a lui Dumnezeu când la sfârșit își dă seama că esența sa este mai presus de tot ceea ce poate cunoaște aici pe pământ"14 .

Chiar în clipa în care rațiunea recunoaște limita sa, o trece și o depășește. Înțelege că nu poate să înțeleagă, "vede că nu poate să vadă", spunea Grigore de Nissa, dar înțelege și că un Dumnezeu înțeles n-ar mai fi Dumnezeu. Prin lucrarea rațiunii se produce această recunoaștere, care este, de aceea, un act rațional cu rafinament. Ea este, literalmente, o "neștiință înțeleaptă"15 , un a ignora "după ce s-a cântărit bine situația".

Așadar trebuie să se spună mai degrabă contrariul, adică faptul că pune o limită rațiunii și umilește cel care nu-i recunoaște această capacitate de a se transcende. "Până acum - a scris Kierkegaard - s-a vorbit mereu așa: 'A spune că nu se poate înțelege lucrul acesta sau acela nu satisface știința care vrea să înțeleagă'. Iată greșeala. Trebuie să se spună tocmai contrariul: atunci când știința umană nu vrea să recunoască faptul că există ceva ce ea nu poate să înțeleagă, sau - în mod și mai precis - ceva despre care ea cu claritate poate 'înțelege că nu poate înțelege', atunci totul este răsturnat. De aceea este o misiune a cunoașterii umane să înțeleagă că există și care sunt lucrurile pe care ea nu le poate înțelege"16 .

Dar despre ce gen de întuneric este vorba? Despre norul care, la un moment dat, s-a interpus între egipteni și evrei este spus că el era "întunecos pentru unii și luminos pentru alții" (cf. Ex 14,20). Lumea credinței este întunecoasă pentru cel care o privește din afară, dar este luminoasă pentru cel care intră înăuntru. Cu o luminozitate specială, mai mult a inimii decât a minții.

În Noaptea întunecată a sfântului Ioan al Crucii (o variantă a temei norului a lui Grigore de Nissa!) sufletul declară că înaintează pe noul său drum, "fără altă călăuză și lumină, în afară de aceea care în inimă mă luminează". Însă o lumină care este "mai sigură decât soarele de la amiază"17 .

Fericita Angela de Foligno, una din cele mai mari reprezentante ale vederii lui Dumnezeu în întuneric, spune că Mama lui Dumnezeu "a fost atât de inefabil unită cu suprema și absolut de nespus Treime, încât în viață s-a bucurat de bucuria de care se bucură sfinții în cer, bucuria incomprehensibilității (gaudium incomprehensibilitatis), pentru că înțeleg că nu se poate înțelege"18 .

Este un compliment minunat făcut învățăturii lui Grigore de Nissa despre imposibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu. Ne asigură că departe de a ne umili și de a ne priva de ceva, această imposibilitate de cunoaștere este făcută pentru a-l umple pe om de entuziasm și de bucurie; ne spune că Dumnezeu este infinit mai mare, mai frumos, mai bun, decât vom reuși vreodată să ne imaginăm și că este toate acestea pentru noi, pentru ca bucuria noastră să fie deplină; pentru ca să nu treacă nicidecum prin gând că am putea să ne plictisim petrecând veșnicia aproape de el!

O altă ideea a lui Grigore de Nissa care se dovedește utilă pentru o confruntare cu cultura religioasă modernă este aceea a "sentimentului unei prezențe" pe care el o pune în vârful cunoașterii lui Dumnezeu. Fenomenologia religioasă a scos în evidență, cu Rudolph Otto, existența unei realități primare, prezente, în diferite grade de puritate, în toate culturile și în toate perioadele pe care el o numește "sentiment al numinosului", adică simțul, amestec de teroare și de atracție, care cuprinde pe neașteptate ființa umană în fața manifestării supranaturalului sau al supraraționalului19 .

Dacă apărarea credinței, conform ultimelor orientări ale apologeticii amintite la început, "se situează în spatele unei pedagogii a experienței spirituale, a cărei posibilitate se recunoaște înscrisă a priori în orice ființă umană", nu putem neglija agățarea pe care ne-o oferă fenomenologia religioasă modernă.

Desigur, "sentimentul unei anumite prezențe" al lui Grigore de Nissa este ceva diferit de simțul confuz al numinosului și de fiorii supranaturalului, însă cele două lucruri au ceva în comun. Unul este începutul unui drum spre descoperirea Dumnezeului celui viu, celălalt este sfârșitul său.

Cunoașterea lui Dumnezeu, spunea Grigore de Nissa, începe cu o trecere de la întuneric la lumină și se termină cu o trecere de la lumină la întuneric. Nu se ajunge la al doilea fără a trece prin primul; cu alte cuvinte, fără a ne fi purificat mai întâi de păcat și de patimi. "Aș fi părăsit deja plăcerile - spune libertinul - dacă aș avea credința. Dar eu răspund, spune Pascal: Ai avea deja credința dacă ai fi părăsit plăcerile"20 .

Imaginea care, grație lui Grigore de Nissa, ne-a însoțit în toată această meditație, a fost aceea a lui Moise care urcă pe muntele Sinai și intră în nor. Apropierea Paștelui ne stimulează să mergem dincolo de această imagine, să trecem de la simbol la realitate. Există un alt munte unde un alt Moise l-a întâlnit pe Dumnezeu "în timp ce se făcea întuneric pe tot pământul" (Mt 27,45). Pe muntele Calvar, omul Dumnezeu, Isus din Nazaret, l-a unit pentru totdeauna pe om cu Dumnezeu. La sfârșitul operei sale Itinerarul minții spre Dumnezeu, sfântul Bonaventura scrie:

"După toate aceste considerații, ceea ce rămâne minții noastre este să se ridice speculând nu numai deasupra acestei lumi sensibile, ci și deasupra ei înseși; și în această ridicare Cristos este cale și poartă, Cristos este scară și vehicul... Cel care privește atent acest mijlocitor privindu-l atârnat pe cruce, cu credință, speranță și caritate, cu evlavie, admirație, tresăltare de bucurie, venerație, laudă și jubilare, face împreună cu el Paștele, adică trecerea"21 .

Fie ca Domnul Isus să ne dea să facem acest frumos și sfânt Paște cu el!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note
1 Augustin, De Trinitate XIII, 2, 5.
2 J.-Y. Lacoste et N. Lossky, "Foi" , în: Dictionnaire critique de Théologie, Presses Universitaires de France 1998, pag. 479).
3 Grigore Nazianzenul, Oratio 42, 16 (PG 36, 477).
4 Th. De Régnon, Études de théologie positive sur la Sainte Trinité, I, Paris 1892, 433.
5 S. Grigore Nazianzenul, Or. 42, 15 (PG 36, 476).
6 Cf. Grigore de Nissa, Contra Eunomium 1,42 (PG 45, 464).
7 Augustin, De Trinitate, I, 6, l0; cf. și IX, 1, 1 («credamus Patrern et Filium et Spiritum Sanctum esse unum Deum»).
8 Cf. Filon Al., De posteritate, 5,15.
9 Grigore de Nissa, Omilia XI despre Cântarea Cântărilor (PG 44, 1000 C-D).
10 Viața lui Moise, II,163 (SCh 1bis, pag. 210șu).
11 Omilia XI despre Cântarea Cântărilor (PG 44, 1001B).
12 Omilia VI despre Cântarea Cântărilor (PG 44, 893 B-C).
13 B. Pascal, Gânduri 267 Br.
14 Toma, In Boet. Trin. Proem. q. 1,a. 2, ad 1.
15 Augustin, Epistola 130,28 (PL 33, 505).
16 S. Kierkegaard, Jurnal VIII A 11.
17 Ioan al Crucii, Noaptea întunecată, cânt al sufletului, str. 3-4.
18 Il libro della beata Angela da Foligno, ed. Quaracchi 1985, pag. 468.
19 R. Otto, Il Sacro, Feltrinelli, Milano 1966.
20 Pascal, Gânduri, 240 Br.
21 Bonaventura, Itinerarium mentis in Deum, VII, 1-2 (Opere di S. Bonaventura, V,1, Roma, Città Nuova 1993, pag. 564).


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat