Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dofteana: Misiuni populare și Peregrinatio Mariae

Sub tematica "Familie, devino ceea ce ești!", în perioada 22-25 martie 2012, în Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Dofteana, jud. Bacău, au avut loc misiunile populare încununate de vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Adevărate zile de sărbătoare pentru membrii comunității, dar și pentru pelerinii din localitățile învecinate: catolici sau ortodocși. Dacă la începutul sfintelor misiuni biserica era "plină" ca într-o duminică obișnuită, treptat, până la Liturghia de încheiere la a cărei celebrare a participat și ep. Aurel Percă, aceasta a devenit neîncăpătoare, în ultima zi cam o treime din cei prezenți fiind nevoiți să asculte sfânta Liturghie de afară. Într-adevăr, sfânta Fecioară Maria ne-a adunat precum cloșca își aduna puii.

Prin strădania sa, părintele predicator Iosif Enășoae, prin predicile ținute, ne-a arătat drumul de urmat, plecând de la convertire, mergând mai departe la iertare și spovadă, pe urmă ajungând la copiii din familia creștină, continuând itinerarul său la iubirea dintre soți și la sfârșit dând posibilitatea fiecăruia de a alege raiul sau iadul.

Fiecare Liturghie a fost precedată de rugăciunea sfântului Rozariu sau de Calea Sfintei Cruci, iar în timpul dintre aceste devoțiuni și celebrarea euharistică, toți participanții au putut înălța în liniște rugăciunile lor; copiii, îndrumați de profesorii de religie, tinerii într-o oră mariană alături de sr. Monica. Un moment deosebit a fost procesiunea cu icoana Maicii Domnului pe o parte din străzile localității la care indiferent de religie, în frunte cu autoritățile locale, cântau Ave, Ave Maria.

"Sincer să fiu, la începutul acestor zile de har, după atâta pregătire, îmi era teamă... Dar acum, când totul s-a terminat, mărturisesc și mulțumesc Măicuței că totul a ieșit impecabil. Nu mă așteptam la o asemenea mobilizare din partea tuturor" sunt cuvintele pr. paroh Ioan Zediu care, dacă la început, vizibil emoționat, abia reușea să își adune cuvintele, emoție transmisă tuturor, chiar și pr. Cristi Pal, venit de la Cacica și obișnuit cu asemenea evenimente, după mărturia acestuia, la una din celebrări, la rugăciunea de rămas bun, păstorul nostru a regretat că totul s-a terminat așa repede...

Și noi, creștinii acestei comunități, mulțumim Domnului și implorăm mijlocirea preasfintei Fecioare Maria prin icoana miraculoasă de la Cacica, rugând-o să ocrotească familiile noastre pentru a deveni ceea ce sunt.

Florin Sansu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 martie: Dofteana: Misiuni populare și Peregrinatio Mariae


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat