Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luxemburg: Întâlnirea Conferinței Europene a Copilăriei Misionare

Responsabili ai Copilăriei Misionare din 19 țări, printre care și România, și Ralamboarison Baptistine, secretarul general al Oficiului pentru Copilăria Misionară din Vatican, au participat la Luxemburg la întâlnirea "Mit Kindern im Glauben wachsen" - "Să creștem în credință împreună cu copiii", organizată de Conférence de l`Enfance Missionnaire Européenne (CEME) în perioada 18-20 martie 2012, la Seminarul "Ioan al XXIII-lea". Din partea Operelor Pontificale Misionare din România, au fost prezenți Brândușa Albert și pr. Florin-Petru Sescu.

Așa cum se obișnuiește de aproape 20 de ani, Conferința Europeană a Copilăriei Misionare a fost găzduită și anul acesta de orașul Luxemburg. Pregătirile au fost făcute de Secretariatul Centrului Misionar din Luxemburg. Această întâlnire are loc o dată la doi ani și se bucură de prezența tuturor țărilor europene în care există un Centru Național al Copilăriei Misionare.

În prima zi a întâlnirii (duminică, 18 martie 2012) a avut loc primirea participanților, iar seara, prin salutul președintelui Moresino Flavio, s-a dat startul întâlnirii CEME din acest an. S-au amintit ideile și propunerile ultimei întâlniri CEME din anul 2010. Totodată s-a prezentat programul, scopul și obiectivele întâlnirii de anul acesta.

A doua zi lucrările s-au axat pe întrebarea "Cum a învățat Isus credința sa?". A încercat să răspundă prof. dr. Wilhelm Bruners, aducând în prim plan viața familiei de la Nazaret și modul în care copiii evrei erau educați la credință. S-a pus accentul pe o redescoperire a trăirii credinței în familie, cu rituri și obișnuințe ce devin tradiție, asemenea familiilor evreiești din timpul lui Isus, precum și necesitatea redescoperirii în familie a frumuseții și măreției lui Dumnezeu. La aceeași întrebare au făcut referință și grupurile de discuție împărțite pe diferite limbi de circulație internațională.

Cea de-a treia zi a stat sub egida: "Posibilități actuale de a învăța și a împărtăși împreună credința". Prof. dr. Alexander Schröter a încercat să aducă în atenția participanților dificultățile dialogului între generații, alimentate de concepțiile și modele propagate de mass-media în special prin televiziune și internet. Grupurile de discuție au încercat să găsească, dar și să propună soluții pentru această problemă.

A patra zi a fost dedicată în totalitate planurilor și ideilor de viitor, modului în care CEME ar trebui să se dezvolte și pe ce ar trebui să pună accentul în proiectele următoare.

Pe parcursul zilelor, în diferite momente, cele 19 țări participante: Germania, Austria, Belgia, Canada (țară invitată), Croația, Danemarca, Scoția, Anglia, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Cehia, România, Slovacia și Elveția și-au prezentat activitățile și proiectele desfășurate în ultimii doi ani, oferind tuturor posibilitatea unei îmbogățiri și descoperirea unor noi posibilități de a lucra în cadrul Copilăriei Misionare.

România, care nu are încă un Centru Național al Copilăriei Misionare, a prezentat câteva proiecte desfășurate cu copii la nivelul Diecezei de Iași, atât în colaborarea cu diferite parohii și școli, cât și cu Acțiunea Catolică. Țara noastră participă pentru a doua oară la această întâlnire europeană, invitată fiind ca simpatizantă, privită ca o țară cu un mare potențial pentru activitatea misionară. S-a subliniat necesitatea înființării unui Centrului Național al Copilăriei Misionare în România, primind promisiuni de susținere din partea diferitelor țări participante.

Toți participanții au apreciat atmosfera deschisă și plăcută a acestei întâlniri, subliniindu-se necesitatea păstrării unui astfel de climat și pentru celelalte întâlniri. Într-un astfel de climat este favorizată deschiderea și dialogul dintre toți participanții, fiind mai ușoară împărtășirea realizărilor și problemelor cu care se confruntă fiecare.

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-20 martie: Luxemburg: Întâlnirea Conferinței Europene a Copilăriei Misionare


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat