Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa către tineri: "Fiți misionari ai bucuriei!"

Cu puțin timp înaintea Zilei Mondiale a Tineretului, care se celebrează la nivel local în Duminica Floriilor, a fost publicat tradiționalul Mesaj al Papei Benedict al XVI-lea pentru această ocazie. Tema Mesajului este: "Bucurați-vă mereu în Domnul!" (Fil 4,4). Papa oferă tinerilor și celor care se ocupă de pastorația lor o reflecție consistentă și ordonată (așa cum ne-a obișnuit) pe această temă. Parcurgând rândurile reflecției papei se poate remarca valoarea bucuriei autentice, care nu poate fi confundată cu o simplă stare de spirit de moment sau cu diferite amăgiri. De la început papa specifică faptul că bucuria este un element central al vieții de credință și că Biserica are vocația de a aduce lumii bucuria. Mai ales tinerii au nevoie, în contextul dificil de azi, să simtă că trăirea credinței aduce bucurie.

Deși în viața de fiecare zi ne sunt dăruite atâtea bucurii, nu lipsesc și dificultățile care fac să devină mai insistentă întrebarea: există bucuria adevărată și autentică? Sfântul Părinte dă un răspuns plin de convingere: "Bucuriile autentice, cele mici din cotidian sau cele mari din viață, își au toate originea în Dumnezeu" pentru că el vrea să ne facă părtași de bucuria veșnică. În Cristos aflăm bucuria adevărată. Martori ai acestui lucru sunt apostolii, ucenicii, Maria Magdalena, Zaheu etc. Așadar bucuria se naște din întâlnirea cu Cristos care ne cere să îl urmăm. Este nevoie de curaj pentru a face lucrul acesta! De aceea papa îndeamnă: "Dragi tineri, nu vă fie frică să puneți în joc viața voastră făcând spațiu lui Isus Cristos și evangheliei sale; este drumul pentru a avea pacea și adevărata fericire în interiorul nostru, este drumul pentru adevărata realizare a existenței noastre de fii ai lui Dumnezeu, creați după chipul și asemănarea sa."

Bucuria își găsește izvorul în gesturi concrete care manifestă credința: a recunoaște în fiecare zi prezența sa în viața noastră, a primi Cuvântul său, a-l întâlni la sfânta Liturghie. Papa îndeamnă ca toate aceste momente să fie trăite cu intensitate. "Un creștin nu poate să fie niciodată trist pentru că l-a întâlnit pe Cristos, care și-a dat viața pentru el" spune papa.

Sfântul Părinte continuă să prezinte secretul adevăratei bucurii referindu-se la trei modalități prin care aceasta poate di descoperită și trăită: bucuria iubirii, a convertirii și în încercări. Bucuria este legată de iubire. Bucuria iubirii se bazează pe fidelitate și pe generozitate și dacă întărește comuniunea fraternă. Răspunsul la iubirea lui Dumnezeu în viața călugărească, monastică, misionară, de familie sau de preoție aduce o bucurie imensă. Bucuria convertirii pornește de la îndepărtarea tentațiilor care pot răpi adevărata bucurie. Pentru a reuși lucrul acesta Dumnezeu ne pune la dispoziție poruncile sale, care nu sunt un obstacol în calea libertății, ci "un ansamblu de reguli de viață esențiale și prețioase care conduc la o existență fericită, realizată conform proiectului lui Dumnezeu". Atunci când totuși se întâmplă să rătăcim Dumnezeu vine în întâmpinarea noastră cu iertarea sa în sacramentul spovezii. Poate fi descoperită chiar și bucuria în încercări deoarece "creștinul autentic nu este niciodată disperat și trist, chiar și în fața celor mai dure încercări". Dovada este dată de exemplul a doi tineri care "au găsit chiar în Cristos lumina capabilă să dea forță și speranță, chiar și în mijlocul celor mai dificile situații": fericitul Pier Giorgio Frassati și fericita Chiara Badano. Ei ne arată că "bucuria creștină nu este o fugă de realitate, ci o forță supranaturală pentru a înfrunta și a trăi dificultățile zilnice".

Papa încheie mesajul său cu un îndemn insistent și plin de speranță: "Dragi prieteni, pentru a încheia, aș vrea să vă îndemn să fiți misionari ai bucuriei. Nu putem fi fericiți dacă ceilalți nu sunt fericiți: deci bucuria trebuie să fie împărtășită. Mergeți și povestiți celorlalți tineri bucuria voastră că ați găsit acea comoară prețioasă care este însuși Isus." Tinerilor le revine misiunea de a arăta lumii, mai ales creștinilor obosiți și plictisiți, că în credință se poate găsi adevărata bucurie și pace sufletească.

Cuvintele papei Benedict al XVI-lea sunt o adevărată "rețetă a bucuriei" pentru timpurile noastre în care marea problemă nu este că nu se poate găsi adevărata bucurie, ci că ea este căutată, în mod disperat și obsesiv, în locuri greșite. Această căutare greșită aduce cu sine tristețe, nemulțumire și disperare! Tocmai opusul a ceea ce vrea să ne ofere Cristos, care dorește ceea ce este cel mai bun și mai mulțumitor pentru noi! Acolo unde este bucuria noastră, acolo este și salvarea noastră!

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat