Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Întâlnirea cu Cristos ne transformă viața

Sub îndrumarea părintelui Marius-Claudiu Dumea, 30 de tineri și adulți din Parohia Bacău "Sfântul Nicolae" au participat la o zi de reculegere spirituală în oaza de spiritualitate a Mănăstirii Carmelitane Maica Domnului de pe Muntele Carmel și Profetul Ilie de la Luncani, sâmbătă, 24 martie 2012.

Programul zilei a debutat cu un moment de cunoaștere, după care a urmat prima meditație, Întâlnirea cu Cristos produce schimbare de atitudine - chemarea primilor apostoli, în care pr. Marius a propus celor prezenți să reflecteze asupra modelului oricărei întâlniri a omului cu Dumnezeu. Orice om, în setea lui de fericire, de împlinire și iubire, este într-o continuă căutare, așa cum au fost și discipolii lui Ioan Botezătorul, pe care Cristos îi cheamă să vină și să vadă unde locuiește. Îndemnul lui Isus: Veniți! înseamnă a merge împreună cu Isus, a micșora distanța dintre ceea ce eram și ceea ce dorim să fim, să ne apropiem de el; Vedeți! înseamnă a intra în misterul său, a trăi după învățătura sa. Accentul este pus pe mișcarea pe care a produs-o momentul întâlnirii cu Isus în viața primilor ucenici, care plini de entuziasm simt nevoia de a împărtăși bucuria de a-l fi găsit pe Mesia și celorlalți.

Întâlnirea cu Cristos ne schimbă orizontul vieții, ne scoate din egoism, ne face mesageri ai iubirii sale în lumea în care trăim. Viața noastră de zi cu zi este luminată de prezența lui Cristos, care merge alături de noi și care ne vorbește despre iubirea lui Dumnezeu pentru oameni.

În cadrul atelierelor pe grupe, participanții au căutat răspunsuri la patru întrebări:

Pe cine caută omul modern în existența sa? Pe cine caut eu și de ce această căutare? Care sunt limitele impuse de ambientul în care trăim, care ne împiedică să experimentăm cerul? Dacă l-am întâlnit pe Cristos cum îi putem ajuta pe alții sa îl găsească?

Omul modern caută interesul personal, bani, fericirea în lucruri materiale, avantaje pentru sine, libertate, stima celor din jur, dar și împlinirea pe plan social și profesional, iubirea, liniștea și pacea în familie, bazate pe încredere și comunicare, înțelegere și respect, împăcarea cu sine, cu semenii și cu Dumnezeu. În trăirea credinței creștinii întâlnesc multe piedici, care îi îndepărtează de iubirea lui Dumnezeu, printre acestea se găsesc anturajul, prietenii care dau fericirea de moment, ritmul alert al vieții, rutina, lipsurile materiale, mass-media. Cu toate acestea flacăra credinței va rămâne aprinsă pentru că mai sunt mulți creștini, care prin viața și exemplul lor, prin rugăciune și trăirea credinței îl fac prezent pe Cristos pe drumul omului modern.

Itinerariul spiritual al zilei de reculegere a continuat după-amiaza cu rugăciunea sfântului Rozariu la picioarele crucii Mântuitorului. De aici am pornit pe Calea Crucii, parcurgând alături de Isus, care continuă să străbată drumurile noastre, drumul Calvarului. La capătul acestui drum am lăsat în amintire, crucea pe care am pregătit-o pentru acest moment, pentru a o regăsi ori de câte ori vom mai urca pe acest drum al crucii și a ne aminti de această zi de har și întâlnire cu Cristos.

Participarea la sfânta Liturghie a fost momentul culminant al întregii zile, întâlnirea cu Cristos în ascultarea cuvântului său și în primirea sacramentului Spovezii și a sfintei Euharistii.

În cadrul predicii, pr. Marius a ținut a doua meditație: Ești om! Ai căzut! Dar curaj, ridică-te! Căderea și ridicarea lui Petru. Orice om, la un moment dat, poate experimenta o noapte a credinței, trădarea, refuzul, îndepărtarea de iubirea lui Dumnezeu. Privind la Petru, revedem propriul drum în credință: descoperirea plină de bucurie a lui Mesia, curiozitatea de a afla cât mai multe lucruri despre împărăția lui Dumnezeu, promisiunea plină de fervoare că îl vom urma pe Mântuitorul mereu... dar și căderea, renegarea lui Cristos, îndepărtarea de calea pe care ne-a poruncit să o urmăm pentru a fi fericiți.

Îndepărtarea de Dumnezeu este consecința mai multor alegeri greșite pe care le-a făcut Petru și pe care, din nefericire, le facem și noi: uităm să ne rugăm, îl urmăm pe Cristos de la distanță, suntem mândri, încrezători doar în forțele proprii, căutăm respectul oamenilor, ne este rușine să mărturisim că suntem creștini. Însă, chiar în acest întuneric, privirea lui Cristos caută privirea lui Petru, caută privirea noastră, pentru a pătrunde în inimă și pentru a o vindeca. Acesta privire plină de iubire ne dezarmează și ne dă puterea convertirii și a convingerii, că dincolo de granița propriei mizerii și a păcatelor există posibilitatea iertării.

Toți cei prezenți au primit această invitație: "În aceste zile dinaintea Învierii, percepeți iubirea lui Dumnezeu pentru voi! Iubirea cere lacrimi, cere sacrificii, cere abandonarea păcatului".

Mulțumim părintelui care ne-a îndrumat, preoților și surorilor de la mănăstirea camelită pentru disponibilitatea cu care ne-au primit și ne-au însoțit și tuturor celor care au contribuit la reușita acestei zile.

Liliana Pușcașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 martie: Luncani: Întâlnirea cu Cristos ne transformă viața


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat