Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lourdes: Cea de a XV-a Adunare Generală UCESM

În perioada 19-25 martie, 2012 a avut loc la Lourdes cea de a XV-a adunare generală a Uniunii Conferințelor Superiorilor Majori din Europa (UCESM), cu tema "Viața ca vocație" și motoul "Cuvântul lui Dumnezeu a venit la mine" (Ier 1,4). La adunare au participat 100 de surori și călugări din 27 de țări ale Europei.

România a fost reprezentată de sr. Varvara Acatrinei, CJ, președintele CRSM, pr. Emilian Cătălin, OFMConv, președintele CSMR, și de sr. Ildikó Homa, SSS, secretara generală CRSM.

Invitatul principal al adunării a fost ES Mons. Joseph W. Tobin, secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Mons. Tobin, în cadrul conferinței sale, a prezentat tema "viața ca un pelerinaj", dezvoltând această temă prin trei puncte principale:

- Votul ascultării: Cel mai important pentru persoanele consacrate în Europa este cel al ascultării, vot care este bazat pe ascultarea comună a Cuvântului lui Dumnezeu.

- Legătura dintre vocație și viața profesională: Competențele profesionale sunt importante în viața persoanelor consacrate care îi slujesc pe oameni, dar viața consacrată nu se poate reduce numai la dimensiunea profesionalismului.

- Modul în care menținem iubirea: Este necesar să înțelegem vocația ca un mister al alianței, pentru că atunci când misterul dispare, și iubirea va începe să se stingă.

În a doua parte a conferinței sale, Mons. Tobin ne-a ajutat să înțelegem cum ne poate ajuta experiența Apostolului Paul trăită în prima comunitate creștină din Filipi (Faptele Apostolilor 16.) în aprofundarea în stil european a misiunii vieții consacrate de azi. În trăirea misiunii, așa cum ne îndeamnă și Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Filipeni, aspectul cel mai important este cel al bucuriei. Este nevoie de o misiune trăită cu bucurie.

În cadrul programului, participanții au avut posibilitatea de a participa la un pelerinaj organizat de conferința găzduitoare (CORREF - Conferința Superioarelor și Superiorilor Majori din Franța) urmând prin Lourdes pașii Bernadettei Soubirous care ne-a ajutat să contemplăm într-un mod mai profund misterul zămislirii neprihănite.

Cu ocazia celei de a XV-a adunări generale s-a ales și noul Consiliu Executiv al UCESM-ului: în funcția de președinte a fost ales pr. Giovanni Peragine, CCRSP (Albania), în funcția de vicepreședinte sr. Viviana Ballarin, OP (Italia), iar în funcția de consilieri: pr. Mariano Sedano Sierra, CMF (Rusia) și sr. Ivanka Mihaljevic, SSF (Bosnia-Herțegovina).

Sr. Ildikó Homa, SSS
secretară generală CRSM

* * *

Mesajul adunării generale UCESM 2012: "Vocea viitorului" - pentru toate persoanele consacrate

Noi, membrii UCESM, participanți la Cea de-a XV-a Adunare Generală, am fost impresionați de exemplul Bernadetei și de răspunsul ei dat lui Dumnezeu. În această adunare am reflectat asupra temei: "Viața ca vocație".

"Cuvântul lui Dumnezeu a venit la mine" (Ier 1,4). Vocația noastră este adânc înrădăcinată în Cuvântul lui Dumnezeu, el fiind fundamentul chemării noastre, a persoanelor consacrate. Ca și credincioși creștini experimentăm acest Cuvânt viu prin relația personală cu Isus Cristos. Suntem convinși că suntem chemați la "a păstra iubirea".

"Te-am cunoscut ... te-am consacrat ... te-am trimis ca profet" (Ier 1,15). Fiecare viață umană este o vocație, chemată să fie și să împlinească o îndatorire foarte specială, în comuniune și în solidaritate cu alții. Așa cum am fost chemați odată, auzim și astăzi această chemare: "Mergi înaintea mea ca să pregătești căile mele" (Lc 1,79).

"Nu spune: «Sunt prea tânăr». Trebuie să mergi la fiecare la care te trimit" (Ier 1,7). Fiind conștienți de limitele noastre, putem deveni ezitanți sau incapabili de a vorbi. În complexitatea problemelor cu care ne confruntăm, uneori ne simțim descurajați ... Putem ajunge chiar la punctul în care ne îndoim de faptul că viața consacrată ar mai avea sens pentru tinerii din Europa de azi. Dar în același timp, în fragilitatea și sărăcia noastră, Dumnezeu ne spune aceleași cuvinte pe care i le-a spus lui Ieremia: "Trebuie să mergi la fiecare la care te trimit ..." Într-o lume care suferă, institutele și congregațiile noastre sunt locuri ale solidarității și încrederii, unde mai multe generații de frați și surori se simt coresponsabili pentru prezent și pentru viitor.

"Nu-ți fie teamă, pentru că eu sunt cu tine" (Ier 1,8). Cu toții știm că trăim într-o perioadă de criză a credinței și a vocațiilor, dar să nu ne descurajăm. Domnul cel Înviat este cu noi! Iubirea lui îndurătoare ne umple cu bucuria și curajul lui. Avem foarte multe daruri pe care le putem împărtăși cu oamenii din Europa de azi. Ziua de azi e kairos pentru noi.

"Te-am pus peste neamuri ... să zidești și să răsădești" (Ier 1,10). Provenim din națiuni diferite, unde suntem chemate să fim martori ai prezenței Domnului. Plantăm semințele lui Dumnezeu, participăm la construirea unei lumi noi. Luăm parte în misiunea lui Dumnezeu care ne-a promis că va crea lucruri noi (cf. Ap 21,5).

"Cuvântul lui Dumnezeu a venit la mine. Ce vezi?" (Ier 1,11.13). Vedem că realitatea lumii are nevoie de iubirea lui Dumnezeu: demnitatea persoanei trebuie reafirmată, picioarele săracilor trebuiesc spălate, inimile însetate trebuiesc adăpate. Vedem că Dumnezeu lucrează în inimile noastre, prin bucuria și speranța care ne-o dă astăzi. Vedem orizonturi noi, care ne inspiră să continuăm pelerinajul nostru de credință, alături de Dumnezeu.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat