Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Mexic (2012):

Sfânta Liturghie la León (duminică, 25 martie 2012)

Omilia Sfântului Părinte

Iubiți frați și surori,

Sunt mulțumit să fiu între voi și doresc să-i mulțumesc din inimă Monseniorului José Guadalupe Martín Rábago, arhiepiscop de León, pentru cuvintele sale gentile de bun venit. Salut episcopatul mexican, precum și pe domnii cardinali și pe ceilalți episcopi prezenți aici, îndeosebi pe cei care provin din America Latină și din Caraibe. În afară de asta, adresez salutul meu cordial autorităților care ne însoțesc și tuturor celor care s-au adunat pentru a participa la această Sfântă Liturghie prezidată de Succesorul lui Petru.

"Creează în mine o inimă curată, Dumnezeule" (Ps 50,12), am invocat în Psalmul responsorial. Această exclamație arată profunzimea cu care trebuie să ne pregătim pentru a celebra, săptămâna viitoare, marele mister al pătimirii, morții și învierii Domnului. Acest lucru ne ajută să privim și în adâncul inimii umane, în special în momentele care unesc durerea și speranța, precum și cele prin care trece actualmente poporul mexican și chiar alte popoare din America Latină.

Dorința după o inimă curată, sinceră, umilă, plăcută lui Dumnezeu, fusese deja foarte simțită de Israel, treptat ce era conștient de persistența răului și a păcatului în sânul său, ca o putere practic implacabilă și imposibilă de depășit. Nu rămânea decât să se încreadă în milostivirea lui Dumnezeu atotputernicul și în speranța că El va schimbă dinăuntru, din inimă, o situație insuportabilă, întunecată și fără viitor. Astfel s-a deschis drumul pentru recurgerea la milostivirea infinită a Domnului, care nu vrea moartea păcătosului, ci să se convertească și să fie viu (cf. Ez 33,11). O inimă curată, o inimă nouă, este aceea care se recunoaște neputincioasă de la sine și se pune în mâinile lui Dumnezeu pentru a continua să sper în promisiunile sale. În felul acesta, psalmistul poate să-i spună convins Domnului: "păcătoșii se vor întoarce la tine" (Ps 50,15). Și, pe la sfârșitul psalmului, va da o explicație care este în același timp o fermă mărturisire de credință: "Inima căită și smerită tu n-o disprețuiești" (v. 19).

Istoria lui Israel relatează și marele fapte și bătălii, dar în momentul de a înfrunta existența sa cea mai autentică, destinul său cel mai decisiv, adică mântuirea, mai mult decât în propriile forțe își pune speranța sa în Dumnezeu care poate recrea o inimă nouă, nu insensibilă și arogantă. Acest lucru poate să amintească astăzi fiecăruia dintre noi și popoarelor noastre că atunci când este vorba de viața personală și comunitară, în dimensiunea sa cea mai profundă, nu vor fi suficiente strategiile umane pentru a ne mântui. Trebuie să se recurgă la singurul care poate să dea viața în plinătate, pentru că El însuși este esența vieții și autorul său și ne-a făcut părtași de ea prin Fiul său Isus Cristos.

Evanghelia de astăzi continuă să ne arate cum această veche dorință după viața deplină s-a realizat realmente în Cristos. Acest lucru îl explică sfântul Ioan într-un pasaj în care se intersectează dorința câtorva greci de a-l vedea pe Isus și momentul în care Domnul urmează să fie glorificat. La cererea grecilor, reprezentanți ai lumii păgâne, Isus răspunde spunând: "A venit ceasul ca să fie preamărit Fiul Omului" (In 12,23). Răspuns straniu care pare incoerent cu cererea grecilor. Ce are de-a face glorificarea lui Isus cu cererea de a se întâlni cu El? În realitate există o relație. Cineva ar putea crede - spune sfântul Augustin - că Isus s-ar simți glorificat pentru că mergeau la El păgânii; ceva asemănător cu aplauzele mulțimii care dă "glorie" celor mari ai lumii, am spune astăzi. Dar nu este așa. "Se cuvenea ca umilința pătimirii sale să preceadă sublimitatea glorificării sale" (In Joannis Ev., 51, 9: PL 35, 1766).

Răspunsul lui Isus, care anunță pătimirea sa iminentă, spune că o întâlnire ocazională în acele momente ar fi superfluă și probabil înșelătoare. Ceea ce grecii vor să vadă, în realitate îl vor vedea înălțat pe cruce, de pe care El îi va atrage pe toți la sine (cf. In 12,32). Acolo va începe "gloria" sa, din cauza jertfei sale de ispășire pentru toți, asemenea bobului de grâu căzută în pământ, care, murind, germinează și dă rod îmbelșugat. Îl vor întâlni pe Cel care, cu siguranță fără să știe asta, îl căutau în inima lor: adevăratul Dumnezeu care poate fi recunoscut de toate popoarele. Acesta este și modul în care Sfânta Fecioară de Guadalupe l-a arătat pe Fiul său divin sfântului Juan Diego. Nu ca un erou glorios din legendă, ci ca adevăratul Dumnezeu prin care se trăiește, Creatorul persoanelor, al apropierii și al proximității, Creatorul cerului și al pământului (cf. Nican Mopohua, v. 33). Ea, în acel moment, a făcut ceea ce deja experimentase la nunta din Cana. În fața rușinii datorate lipsei vinului, le-a arătat clar servitorilor că Fiul său era calea care trebuie urmată: "Faceți tot ceea ce vă va spune!" (In 2,5).

Iubiți frați, venind aici am putut să mă apropii de monumentul dedicat lui Cristos Rege, în vârful "Cubilete". Veneratul meu Predecesor, fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, deși dorea asta cu ardoare, nu a putut vizita acest loc emblematic al credinței poporului mexican, în călătoriile sale în această țară iubită. Cu siguranță astăzi se bucură din cer că Domnul mi-a dat harul de a putea fi acum cu voi, așa cum binecuvântează multele milioane de mexicani care au voit să venereze, recent, rămășițele sale pământești în toate colțurile țării. Ei bine, în acest monument este reprezentat Cristos Rege. Dar coroanele care îl însoțesc, una de suveran și alta de spini, indică faptul că regalitatea sa nu este așa cum mulți au înțeles-o și o înțeleg. Domnia sa nu consistă în puterea armatelor sale pentru a-i supune pe alții cu forța sau violența. Se întemeiază pe o putere mai mare, care cucerește inimile: iubirea lui Dumnezeu pe care El a adus-o lumii cu jertfa sa și adevărul despre care a dat mărturie. Aceasta este domnia sa pe care nimeni nu i-o va putea lua și pe care nimeni nu trebuie s-o uite. Pentru aceasta este corect ca, înainte de toate, acest sanctuar să fie un loc de pelerinaj, de rugăciune ferventă, de convertire, de reconciliere, de căutare a adevărului și primire a harului. Lui, lui Cristos, îi cerem să domnească în inimile noastre, făcându-le curate, docile, pline de speranță și curajoase în umilința lor.

Și astăzi, din acest parc, cu care vrea să se amintească bicentenarul nașterii națiunii mexicane, care a unit multe diferențe, dar cu un destin și o aspirație comune, îi cerem lui Cristos o inimă curată, în care el să poată locui ca Principe al păcii, "grație puterii lui Dumnezeu, care este puterea binelui, puterea iubirii". Și, pentru ca Dumnezeu să locuiască în noi, trebuie să-l ascultăm, trebuie să ne lăsăm interpelați de Cuvântul său în fiecare zi, meditându-l în propria inimă, după exemplul Mariei (cf. Lc 2,51). Astfel crește prietenia noastră personală cu El, învățăm ceea ce El așteaptă de la noi și primim încurajare pentru a-l face cunoscut altora.

La Aparecida, Episcopii din America Latină și din Caraibe au perceput cu clarviziune necesitatea de a confirma, a reînnoi și a revitaliza noutatea Evangheliei, înrădăcinată în istoria acestor ținuturi "de întâlnirea personală și comunitară cu Isus Cristos care să trezească discipoli și misionari" (Document conclusiv, 11). Misión Continental care continuă să fie dusă înainte, dieceză cu dieceză, în acest continent, are exact obiectivul de a duce această convingere la toți creștinii și la toate comunitățile ecleziale, pentru ca să reziste în fața tentației unei credințe superficiale și din obișnuință, uneori fragmentară și incoerentă. Și aici trebuie să se depășească oboseala credinței și să se recupereze "bucuria de a fi creștini, faptul de a fi susținuți de fericirea interioară de a-l cunoaște pe Cristos și de a aparține Bisericii sale. Din această bucurie se nasc și energiile pentru a-l sluji pe Cristos în situațiile asupritoare de suferință umană, pentru a fi la dispoziția sa, fără a ne concentra asupra propriei bunăstări" (Discurs adresat Curiei Romane, 22 decembrie 2011). Vedem asta foarte bine în sfinții care s-au dedicat total cauzei Evangheliei cu entuziasm și cu bucurie, fără a ține cont de sacrificii, chiar și de cel al propriei vieți. Inima lor era o opțiune necondiționată pentru Cristos de la care au învățat ceea ce înseamnă cu adevărat a iubi până la sfârșit.

În acest sens, "Anul Credinței", pe care l-am convocat pentru toată Biserica, "este o invitație la o convertire autentică și reînnoită la Domnul, unicul Mântuitor al lumii... De fapt, credința crește atunci când este trăită ca experiență a unei iubiri primite și când este comunicată ca experiență de har și de bucurie" (Scrisoarea apostolică Porta fidei, 6.7).

Să cerem Fecioarei Maria ca să ne ajute să purificăm inima noastră, în special acum când ne apropiem de celebrarea sărbătorilor de Paști, pentru ca să ajungem să participăm mai bine la Misterul de mântuire al Fiului său, așa cum Ea l-a făcut cunoscut în aceste ținuturi. Și să-i cerem și să continue să însoțească și să ocrotească pe iubiții săi fii mexicani și latinoamericani, pentru ca să domnească Cristos în viețile lor și să-i ajute să promoveze cu curaj pacea, înțelegerea, dreptatea și solidaritatea. Amin.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat