Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Mexic (2012):

Ceremonia de primire

Excelența Voastră Domnule Președinte al Republicii,

Domnilor Cardinali,

Venerați frați întru Episcopat și întru Preoție,

Stimate autorități,

Iubit popor din Guanajuato și din întregul Mexic,

Sunt foarte fericit să fiu aici și aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru că mi-a dat harul să realizez dorința, prezentă în inima mea de mult timp, de a putea întări în credință poporul lui Dumnezeu din această mare națiune în propria sa țară. Este proverbială fervoarea poporului mexican față de Succesorul lui Petru, pe care l-a avut mereu foarte prezent în rugăciunea sa. Spun asta în acest loc, considerat centrul geografic al teritoriului său, în care a dorit să vină, încă din prima sa călătorie, veneratul meu Predecesor, fericitul Ioan Paul al II-lea. Neputând face asta, a lăsat cu acea ocazie un mesaj de încurajare și binecuvântare atunci când survola spațiul său aerian. Astăzi sunt fericit să devin ecou al cuvintelor sale, chiar în acest loc și printre voi: Sunt recunoscător - spunea în mesajul său - pentru afectul față de Papa și fidelitatea față de Domnul a credincioșilor din Bajio și din Guanajuato. Dumnezeu să-i însoțească mereu (cf. Telegramă, 30 ianuarie 1979).

Cu această amintire intimă, vă mulțumesc, Domnule Președinte, pentru călduroasa primire și salut cu respect pe distinsa dumneavoastră soție și celelalte autorități care au voit să mă onoreze cu prezența lor. Un salut foarte special adresez monseniorului José Guadalupe Martín Rábago, Arhiepiscop de León, precum și monseniorului Carlos Aguiar Retes, Arhiepiscop de Tlalnepantla și Președinte al Conferinței Episcopale Mexicane și al Consiliului Episcopal Latinoamerican. Cu această scurtă vizită, doresc să strâng mâna tuturor mexicanilor și să ajung la națiunile și popoarele latinoamericane, bine reprezentați aici de atâția Episcopi, chiar în acest loc în care maiestuosul monument dedicat lui Cristos Rege, în "Cerro del Cubilete", manifestă înrădăcinarea credinței catolice printre mexicani, care se pun sub binecuvântarea sa constantă în toate vicisitudinile lor.

Mexicul și cea mai mare parte a populațiilor latinoamericane au comemorat bicentenarul propriei independențe sau fac asta în acești ani. Multe au fost celebrările religioase pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru acest moment așa de important și semnificativ. Și în ele, așa cum s-a făcut la Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru din Roma, în solemnitatea Sfintei Fecioare de Guadalupe, a fost invocată cu fervoare Preasfânta Maria, care a arătat cu dulceață cum Domnul îi iubește pe toți și s-a dăruit pentru toți, fără deosebiri. Mama noastră din cer a continuat să vegheze asupra credinței fiilor săi și în formarea acestor națiuni și continuă să facă asta astăzi în fața noilor provocări care li se prezintă.

Ajung ca pelerin al credinței, al speranței și al carității. Doresc să-i întăresc în credință pe cei care cred în Cristos, să-i consolidez în ea și să-i încurajez să o revitalizeze prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, prin Sacramente și prin coerența vieții. Astfel vor putea să o împărtășească altora, ca misionari printre proprii frați și să fie ferment în societate, contribuind la o conviețuire respectuoasă și pașnică, bazată pe demnitatea incomparabilă a oricărei persoane umane, create de Dumnezeu, și pe care nici o putere nu are dreptul să o uite sau să o disprețuiască. Această demnitate se manifestă în mod eminent în dreptul fundamental la libertatea religioasă, în semnificația sa genuină și în integritatea sa deplină.

Ca pelerin al speranței, vă spun cu sfântul Paul: "Nu vă întristați ca ceilalți, care nu au speranță" (1Tes 4,13). Credința în Dumnezeu oferă certitudinea de a-l întâlni, de a primi Harul său, și pe asta se bazează speranța celui care crede. Știin asta, cel care crede se străduiește să transforme și structurile și evenimentele prezente mai puțin plăcute, care par imutabile și de nedepășit, ajutând pe cel care în viață nu găsește nici sens, nici viitor. Da, speranța schimbă existența concretă a oricărui bărbat și a oricărei femei în manieră reală (cf. Spe salvi, 2). Speranța indică "un cer nou și un pământ nou" (Ap 21,11), încercând să facă palpabile deja acum unele din reflexiile lor. În afară de asta, când se înrădăcinează într-un popor, când este împărtășită, ea se răspândește ca lumina care risipește întunericul care încețoșează și se cuibărește. Această țară, acest continent, sunt chemate să trăiască speranța în Dumnezeu ca o convingere profundă, transformând-o într-o atitudine a inimii și într-o angajare concretă de a merge uniți spre o lume mai bună. Așa cum deja am spus la Roma, "continuați să înaintați fără să vă descurajați în construirea unei societăți întemeiate pe dezvoltarea binelui, pe triumful iubirii și pe răspândirea dreptății" (Omilie în solemnitatea Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, Roma 12 decembrie 2011).

Împreună cu credința și speranța, cel care crede în Cristos, și Biserica în ansamblul ei, trăiesc și practică iubirea, caritatea, ca element esențial al misiunii lor. În accepțiunea sa primară, caritatea "este înainte de toate și simplu răspunsul la o necesitate imediată într-o situație determinată" (Deus caritas est, 31a), așa cum este ajutorarea celor care îndură foame, sunt lipsiți de locuință, sunt bolnavi sau nevoiași în vreun aspect al existenței lor. Nimeni nu este exclus datorită originii sale sau datorită convingerilor sale de la această misiune a Bisericii, care nu intră în competiție cu alte inițiative private sau publice, dimpotrivă, ea colaborează cu plăcere cu aceia care urmăresc tot aceste scopuri. Cu atât mai puțin pretinde altceva care să nu fie a face bine, în manieră dezinteresată și respectuoasă, celui nevoiaș, celui care, de multe ori, îi lipsește mai mult ca orice tocmai o dovadă de iubire autentică.

Domnule Președinte, prieteni: în aceste zile voi cere cu nesaț Domnului și Fecioarei de Guadalupe ca acest popor să facă cinste credinței primite și celor mai bune tradiții ale sale; și mă voi ruga în special pentru cei care au mai multă nevoie, îndeosebi cei care suferă din cauza rivalităților, resentimentelor și formelor de violență vechi și noi. Deja știu că mă aflu într-o țară orgolioasă de ospitalitatea sa și doritoare ca nimeni să nu se simtă străin în pământul ei. Știu asta, deja știam asta, însă acum văd și simt asta în mod foarte profund în inimă. Sper cu tot sufletul meu ca să simtă asta și atâția mexicani care trăiesc în afara propriei patrii natale, dar care niciodată nu o uită și doresc să o vadă crescând în înțelegere și într-o autentică dezvoltare integrală. Multe mulțumiri.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat