Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Mexic (2012):

Întâlnirea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea cu jurnaliștii în timpul zborului spre Mexic (vineri, 23 martie 2012)

Părintele Lombardi: Sanctitate, mulțumim că sunteți în mijlocul nostru la începutul acestei călătorii așa de frumoase și importante. După cum se vede, adunarea noastră care călătorește este numeroasă: sunt peste 70 de jurnaliști care Vă urmăresc cu atenție și grupul cel mai important - în afară de italieni - sunt, desigur, mexicanii, care formează un grup frumos: sunt cel puțin 14; reprezentanții televiziunilor mexicane care vor urmări și vor transmite toată călătoria. Este și un grup frumos din Statele Unite, un grup frumos din Franța, din alte țări. Iată deci, suntem reprezentanți cam din toată lumea. Ca de obicei, am adunat, în zilele trecute, diferite întrebări din partea jurnaliștilor și am ales cinci dintre ele, care sunt expresia așteptării generale. Și de data aceasta, dat fiind faptul că avem mai mult spațiu și un pic mai mult de timp, nu le pun eu, ci le pun chiar jurnaliștii care le-au formulat sau oricum pe care le-am împărțit între noi pentru a le face. Așadar, începem cu o întrebare care Vă este pusă de doamna Maria Collins pentru televiziunea "Univision", care este una din televiziunile care urmărește această călătorie; este o doamnă mexicană care ne va pune întrebarea în spaniolă și apoi eu o voi repeta în italiană pentru toți.

Întrebarea 1: Sfinte Părinte, Mexicul și Cuba au fost ținuturi în care călătoriile Predecesorului Dumneavoastră au făcut istorie. Cu ce sentiment și cu ce speranțe porniți astăzi pe urmele sale?

Sfântul Părinte: Dragi prieteni, înainte de toate aș vrea să spun: bine ați venit și mulțumesc pentru însoțirea voastră în această călătorie care sperăm să fie binecuvântată de Domnul. Eu, în această călătorie, mă simt total în continuitate cu Papa Ioan Paul al II-lea. Îmi amintesc foarte bine de prima sa călătorie în Mexic, care a fost realmente istorică. Într-o situație juridică încă foarte încurcată, a deschis porțile, a început o nouă fază a colaborării dintre Biserică, societate și stat. Și îmi amintesc bine și de călătoria sa istorică în Cuba. Deci, încerc să merg pe urmele sale și să continui ceea ce el a început. Pentru mine exista, încă de la început, o dorință de a vizita Mexicul. Cardinal fiind am fost în Mexic, cu amintiri optime, și în fiecare miercuri aud aplauzele, bucuria mexicanilor. A fi acum ca Papă aici este pentru mine o mare bucurie și răspunde la o dorință pe care am avut-o de mult timp. Ca să spun ce sentimente mă ating, îmi vin în minte cuvintele Conciliului al II-lea din Vatican: "gaudium et spes, luctus et angor", bucurie și speranță, dar și durere și angoasă. Împărtășesc bucuriile și speranțele, dar împărtășesc și durerea și dificultățile din această țară mare. Merg pentru a încuraja și pentru a învăța, pentru a întări în credință, în speranță și în caritate, și pentru a întări în angajarea pentru bine și în angajarea pentru lupta împotriva răului. Sperăm ca Domnul să ne ajute!

Părintele Lombardi: Mulțumim, Sanctitate. Și acum îi dăm cuvântul lui dr. Javier Alatorre Soria, care reprezintă Tele Azteca, una din marile televiziuni mexicane care ne vor urmări în aceste zile:

Întrebarea 2: Sanctitate, Mexicul este o țară cu resurse și posibilități minunate, dar în acești ani știm că este și ținut de violență datorită problemei traficului de droguri. Se vorbește despre 50.000 de morți în ultimii cinci ani. Cum înfruntă Biserica catolică această situație? Dumneavoastră veți avea cuvinte pentru responsabilii și pentru traficanții care uneori se mărturisesc catolici sau chiar binefăcători ai Bisericii?

Sfântul Părinte: Noi cunoaștem bine toate frumusețile Mexicului, dar și această mare problemă a traficului de droguri și a violenței. Este desigur o mare responsabilitate pentru Biserica catolică într-o țară cu 80% de catolici. Trebuie să facem posibilul împotriva acestui rău distrugător al umanității și al tineretului nostru. Aș spune că primul act este a-l vesti pe Dumnezeu: Dumnezeu este judecătorul, Dumnezeu care ne iubește, dar ne iubește pentru a ne atrage la bine, la adevăr împotriva răului. Deci este mare responsabilitate a Bisericii să educe conștiințele, să educe la responsabilitatea morală și să demaște răul, să demaște această idolatrie a banului, care îi face sclavi pe oameni numai pentru acest lucru; să demaște și promisiunile false, minciuna, înșelătoria, care se află în spatele drogurilor. Trebuie să vedem că omul are nevoie de infinit. Dacă Dumnezeu nu există, infinitul își creează propriile paradisuri, o aparență de "infinitudini" care poate să fie numai o minciună. De aceea este atât de important ca Dumnezeu să fie prezent, accesibil; este o mare responsabilitate în fața lui Dumnezeu judecătorul care ne conduce, ne atrage la adevăr și la bine, și în acest sens Biserica trebuie să demaște răul, să facă prezentă bunătatea lui Dumnezeu, să facă prezent adevărul său, adevăratul infinit de care ne este sete. Este marea obligație a Bisericii. Să facem cu toții împreună posibilul, tot mai mult.

Părintele Lombardi: Sanctitate, a treia întrebare Vă este pusă de Valentina Alazraki pentru Televisa, una dintre veteranele călătoriilor noastre, pe care Dumneavoastră o cunoașteți bine și care este așa de fericită că în sfârșit Dumneavoastră puteți merge și în țara sa:

Întrebarea 3: Sanctitate, noi vă adresăm cu adevărat bun venit în Mexic: suntem cu toții mulțumiți că Dumneavoastră mergeți în Mexic. Întrebarea este următoarea: Sfinte Părinte, din Mexic Dumneavoastră ați spus că vreți să vă adresați întregii Americi Latine în bicentenarul independenței. America Latină, în pofida dezvoltării, continuă să fie o regiune de contraste sociale, unde se află cei mai bogați alături de cei mai săraci. Uneori se pare că Biserica catolică nu este suficient încurajată să se angajeze în acest domeniu. Se poate continua să se vorbească despre "teologia eliberării" într-un mod pozitiv, după ce anumite excese - cu privire la marxism sau violență - au fost corectate?

Sfântul Părinte: Desigur, Biserica trebuie mereu să întrebe dacă se face suficient pentru dreptatea socială în acest mare continent. Aceasta este o problemă de conștiință pe care trebuie să ne-o punem. A întreba: ce anume poate și trebuie să facă Biserica, ce anume nu poate și nu trebuie să facă. Biserica nu este o putere politică, nu este un partid, ci este o realitate morală, o putere morală. Deoarece politica în mod fundamental trebuie să fie o realitate morală, Biserica, pe această linie, are în mod fundamental de-a face cu politica. Repet ceea ce deja am spus: primul gând al Bisericii este să educe conștiințele și astfel să creeze responsabilitatea necesară; să educe conștiințele fie în etica individuală, fie în etica publică. Și aici probabil există o lipsă. Se vede, în America Latină dar și în altă parte, la nu puțini catolici, o anumită schizofrenie între morala individuală și publică: personal, în sfera individuală, sunt catolici, credincioși, dar în viața publică urmează alte drumuri care nu corespund marilor valori ale Evangheliei, care sunt necesare pentru întemeierea unei societăți drepte. Deci trebuie să se educe la depășirea acestei schizofrenii, să se educe nu numai la o morală individuală, ci la o morală publică, și asta încercăm să facem cu Doctrina Socială a Bisericii, pentru că, desigur, această morală publică trebuie să fie o morală rațională, împărtășită și de cei care nu cred, o morală a rațiunii. Desigur, noi în lumina credinței putem vedea mai bine atâtea lucruri pe care și rațiunea le poate vedea, dar tocmai credința folosește și pentru a elibera rațiunea de interesele false și de camuflările intereselor, și astfel să creeze în doctrina socială modelele substanțiale pentru o colaborare politică, mai ales pentru depășirea acestei diviziuni sociale, antisociale, care din păcate există. Vrem să lucrăm în acest sens. Nu știu dacă termenul "teologia eliberării", care se poate interpreta și foarte bine, ne-ar ajuta mult. Importantă este raționalitatea comună la care Biserica oferă o contribuție fundamentală și trebuie mereu să ajute în educarea conștiințelor, fie pentru viața publică, fie pentru viața privată.

Părintele Lombardi: Mulțumim, Sanctitate. Și acum a patra întrebare. Aceasta o pune una dintre "decanele" noastre din aceste călătorii, dar mereu tânără, Paloma Gómez Borrero, care reprezintă și Spania în această călătorie care desigur are un mare interes și pentru spanioli.

Întrebarea 4: Sanctitate, să privim la Cuba. Cu toții ne amintim de faimoasele cuvinte ale lui Ioan Paul al II-lea: "Cuba să se deschidă lumii și lumea să se deschidă Cubei". Au trecut 14 ani, dar se pare că aceste cuvinte sunt încă actuale. Așa cum știți, în timpul așteptării călătoriei Dumneavoastră, multe glasuri de opozanți și de susținători ai drepturilor umane s-au făcut auzite. Sanctitate, vă gândiți să reluați mesajul lui Ioan Paul al II-lea, gândindu-vă fie la situația internă din Cuba, fie la cea internațională?

Sfântul Părinte: Așa cum am spus deja, mă simt în absolută continuitate cu cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, care sunt încă foarte actuale. Această vizită a Papei a inaugurat un drum de colaborare și de dialog constructiv; un drum care este lung și care cere răbdare, dar se merge înainte. Astăzi este clar că ideologia marxistă așa cum era concepută nu mai răspunde la realitate: așa nu se mai poate răspunde și construi o societate; trebuie să fie găsite noi modele, cu răbdare și în mod constructiv. În acest proces, care cere răbdare dar și determinare, vrem să ajutăm în spirit de dialog, pentru a evita traume și pentru a ajuta drumul spre o societate fraternă și dreaptă așa cum o dorim pentru toată lumea și vrem să colaborăm în acest sens. Este clar că Biserica este mereu de partea libertății: libertate a conștiinței, libertate a religiei. În acest sens contribuim, contribuie chiar și credincioșii simpli în acest drum înainte.

Părintele Lombardi: Mulțumim, Sanctitate, așa cum vă puteți imagina, va fi mare atenție din partea noastră a tuturor față de discursurile Dumneavoastră adresate Cubei. Și acum pentru a cincea întrebare dăm cuvântul unui francez, pentru că există și celelalte popoare care sunt prezente aici. Jean-Louis de la Vaissi?re este corespondentul France Press la Roma și ne-a propus mai multe întrebări interesante pentru această călătorie, deci era corect ca el să intepreteze și întrebările noastre și așteptările noastre.

Întrebarea 5: Sanctitate, după Conferința de la Aparecida se vorbește despre "misiune continentală" a Bisericii în America Latină; peste câteva luni va fi Sinodul despre noua evanghelizare și va începe Anul Credinței. Și în America Latină există provocările secularizării, ale sectelor. În Cuba există consecințele unei lungi propagande a ateismului, religiozitatea afro-cubană este foarte răspândită. Credeți că această călătorie este o încurajare pentru "noua evanghelizare" și care sunt punctele pe care le aveți mai mult la inimă în această perspectivă?

Sfântul Părinte: Perioada noii evanghelizări a început cu Conciliul; aceasta era în mod fundamental intenția Papei Ioan al XXIII-lea; a fost foarte subliniată de Papa Ioan Paul al II-lea și necesitatea sa, într-o lume care este în mare schimbare, devine tot mai evidentă. Necesitate în sensul că Evanghelia trebuie să se exprime în moduri noi; necesitate și în celălalt sens, că lumea are nevoie de un cuvânt în învălmășeala, în dificultatea de a se orienta astăzi. Există o situație comună a lumii, există secularizarea, lipsa lui Dumnezeu, dificultatea de a găsi acces, de a-l vedea ca o realitate care interesează viața mea. Și pe de altă parte există contextele specifice; dumneavoastră ați amintit de cele din Cuba cu sincretismul afro-cuban, cu atâtea alte dificultăți, dar fiecare țară are situația sa culturală specifică. Și pe de o parte trebuie să pornim de la problema comună: cum putem astăzi, în acest context al raționalității noastre moderne, să-l redescoperim din nou pe Dumnezeu ca orientare fundamentală a vieții noastre, speranța fundamentală a vieții noastre, fundamentul valorilor care realmente construiesc o societate, și cum putem ține cont de specificul situațiilor diferite. Primul mi se pare foarte important: a vesti un Dumnezeu care răspunde rațiunii noastre, pentru că vedem raționalitatea cosmosului, vedem că există ceva în spate, dar nu vedem cât de aproape este acest Dumnezeu, cum mă interesează și această sinteză a Dumnezeului mare și maiestuos și a Dumnezeului mic care este aproape de mine, mă orientează, îmi arată valorile vieții mele este nucleul evanghelizării. Deci un creștinism esențializat, unde se află realmente nucleul fundamental pentru a trăi astăzi cu toate problemele din timpul nostru. Și pe de altă parte, a ține cont de realitatea concretă. În America Latină, în general, este foarte important ca să nu fie niciodată creștinismul un lucru al rațiunii, ci al inimii. Sfânta Fecioară de Guadalupe este recunoscută și iubită de toți pentru că înțeleg că este o Mamă pentru toți și este prezentă de la început în această nouă Americă Latină, după sosirea europenilor. Și chiar în Cuba avem Sfânta Fecioară del Cobre, care atinge inimile și toți știu în mod intuitiv că este adevărat, că această Sfântă Fecioară ne ajută, că există, ne iubește și ne ajută. Însă această intuiție a inimii trebuie să se lege cu raționalitatea credinței și cu profunzimea credinței care merge dincolo de rațiune. Trebuie să încercăm să nu pierdem inima, ci să legăm inima și rațiunea, așa încât să coopereze, pentru că numai așa omul este complet și poate realmente să ajute și să lucreze pentru un viitor mai bun.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat