Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită în Mexic și Cuba

Este în curs de desfășurare (23-28 martie 2012) vizita papei Benedict al XVI-lea în Mexic și Cuba. Este a 23-a călătorie apostolică internațională și a doua în America Latină, după vizita efectuată în Brazilia, în anul 2007.

Papa a sosit în Mexic în după-amiaza zilei de vineri pe aeroportul din Leon, unde a avut loc ceremonia de bun venit. Astăzi (24 martie) sunt prevăzute: vizita la președintele țării, binecuvântarea copiilor mexicani, adunați în Plaza de la Paz din orașul Guanajuato. Mâine (25 martie) va celebra sfânta Liturghie în Parcul Bicentenarului din Leon. După-amiază, în catedrala "Maica Preasfântă a Luminii", va celebra rugăciunea de seară împreună cu episcopii mexicani și o delegație de episcopi din America Latină și Caraibe.

Mexic este o țară din America Latină care sărbătorește 200 de ani de independență. Are o populație de peste 107 milioane de locuitori: 89% se declară catolici (aproximativ 96 de milioane: 8,8% din populația catolică mondială). Credincioșii sunt împărțiți în 91 de dieceze, cu 179 de episcopi și 7 cardinali. Mulți, declară Mons. Cristophe Pierre, nunțiu apostolic în Mexic, "nutresc o adâncă speranță și credință în Isus și în Maica sa. Maica Domnului de la Guadalupe se află în centrul devoțiunii tuturor".

În plină dezvoltare, țara traversează dificultăți deosebite, mai ales legate de emigrație clandestină, de violență, de corupție, de narcotrafic, probleme a căror rezolvare necesită efortul tuturor instanțelor religioase, civile și sociale.

"Speranța noastră - a declarat la Radio Vatican Mons. Carlos Aguiar Retes, președinte al Conferinței Episcopilor din Mexic și președinte al Conferinței Episcopilor din Țările Latino-Americane - este ca mesajul papei să ne ajute și să ne încurajeze în a menține mereu puternic entuziasmul, astfel încât în Mexic opera eclezială inițiată în contextul Misiunii continentale să fie condusă din perspectiva situației pe care o trăim în țara noastră și să vină în sprijinul rezolvării problemelor pe care le avem".

Luni dimineață (26 martie), Benedict al XVI-lea va pleca spre Cuba. După ceremonia de bun venit pe aeroportul internațional din Santiago de Cuba, papa va celebra sfânta Liturghie în Piața "Antonio Maceo", cu ocazia jubileului a 400 de ani de la găsirea icoanei Fecioarei Carității de la El Cobre, patroana Cubei. În dimineața zilei de marți, 27 martie, după vizita la sanctuarul "Fecioara Carității" de la El Cobre, papa va pleca la Havana, unde se va întâlni cu președintele țării și apoi cu episcopii cubanezi la sediul nunțiaturii. Marți, în ultima zi a călătoriei pe insula caraibiană, papa va prezida sfânta Liturghie în Piața Revoluției "José Marti" din Havana.

Vizita în Cuba are loc în contextul anului jubiliar dedicat Maicii Domnului (7 ianuarie 2012 - la 5 ianuarie 2013), la patru secole de la descoperirea icoanei Fecioarei de la El Cobre (a fost găsită plutind în mare de trei sclavi de la minele de cupru). Timp de 16 luni înainte de vizita papei, icoana a fost dusă din casă în casă la familii, în spitale, în instituții culturale, în piețele publice, marcând pretutindeni o adevărată "primăvară a credinței", cum spunea cardinalul Jaime Ortega, arhiepiscop de Havana.

Cuba are o populație de peste 11 milioane de locuitori. Sunt aproximativ 6 milioane de catolici în 11 dieceze, cu 27 de episcopi și un cardinal. Problema cea mai mare cu care se confruntă episcopii și preoții este sincretismul religios.

După vizita lui Ioan Paul al II-lea din anul 1998, țara s-a deschis mult. Acum Biserica din Cuba are un mai mare acces la mijloacele de comunicare (de exemplu mesajul de Crăciun al arhiepiscopului de Havana este transmis pe canalul principal al televiziunii); misionari din străinătate au cale liberă; pot fi aduse cărți de filozofie și teologie; la Havana a fost construit un Seminar în care se află 60 de seminariști din întreaga țară.

Cu privire la atmosfera de așteptare, într-un interviu la Radio Vatican, Mons. Dionisio Guillermo Garcia Ibanes, arhiepiscop de Santiago de Cuba, afirmă: "Îl așteptăm pe Sfântul Părinte într-o țară care este în căutarea reconcilierii". Pentru "Granma", cotidianul Partidului Comunist, "vizita papei reprezintă o onoare pentru Cuba, care-l va primi cu ospitalitate și prietenie".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat