Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Oameni cu ochii închiși

Timpul este intim legat de sentimentul propriei noastre existențe. Simțim cum ne schimbăm, cum lucrurile din jurul nostru își pierd durabilitatea și oricât de rezistent ar fi acel ceva, la un moment dat este sortit pieirii. Stă în firea tuturor să se schimbe și de la an la an totul să capete o cu totul și cu totul altă nuanță. Ne naștem, trăim și murim, dar fără să dăm prea multă importantă vieții pe care o irosim fără rost.

Așteptăm viitorul pentru clipe mai bune și viitorul devine trecut, măcinându-se odată cu timpul și realizăm că viața a trecut pe lângă noi, iar noi fiind inconștienți de acest lucru i-am dat cu piciorul. Anii trec iar noi nu rămânem decât cu regretul...regretul că am trăit cu ochii închiși tot acest timp și nu am știut să ne folosim de ceea ce viața ne-a oferit. Când realizăm acest lucru e ca și cum am încerca să aprindem un chibrit care a fost folosit.

Când suntem mici fiecare mărunțiș ne bucură, dar oare de ce cu trecerea anilor, devenim atât de răi cu noi înșine? De ce banii și avuțiile ne schimbă atât de mult? Oare chiar este nevoie de bogăție ca să fim fericiți? Oare luăm cu noi ceea ce agonisim pe acest pământ? Nu luăm decât o singură bijuterie și aceasta este sufletul. Iar sufletul nostru e asemenea unei pietre pe care trebuie să o șlefuim cu vorbele, gândurile și faptele noastre. Dumnezeu ne dă libertatea de a face ce dorim, dar noi nici măcar nu știm ce înseamnă libertatea. Pentru unii înseamnă distracție, alcool, desfrânare dar oare merită să ne irosim timpul așa? În fond asta e fericirea, plăcerile trupești să fie oare tot ce putem realiza mai frumos într-o viață? Dar ce se întâmplă cu fericirea atunci când descoperim că mai avem câteva zile de trăit? Ce facem în acele zile? Oare la fel ne vom distra, sau vom încerca să reparăm ceea ce se mai poate repara? De ce oare nu ne dăm seamă cât de importantă este viață și calea Domnului, înainte să ni se întâmple ceva? Frumusețea, banii și materialul se pot deteriora, dar sufletul, sufletul niciodată. Depinde de noi cât de mult ne dorim să strălucească.

Suntem în Postul Mare și acesta este cel mai bun prilej să ne iertăm, să fim mai buni și să lăsăm deoparte ura și invidia. În fața Domnului toți suntem la fel. Să încercam să ne deschidem ochii înainte de a fi prea târziu, deoarece anii se duc, îmbătrânim și murind nu ne vom prezenta în fața lui Dumnezeu decât cu o piatră. Este timpul să medităm asupra vieții pe care dorim să o avem, asupra a ceea ce Isus a îndurat pentru noi și să încercăm să ne răspundem la această întrebare: "Oare eu aș putea face ceea ce Isus a făcut pentru mine și semenii mei?".

Claudia Iacob


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat