Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna martie 2012

Numărul 3 (267) din martie 2012, al revistei "Lumina creștinului", se deschide cu articolul Decizie în favoarea lui Dumnezeu, semnat de episcopul auxiliar de Iași, PS Aurel Percă, dedicat Postului Mare. În cuprinsul articolului, PS Aurel Percă adresează credincioșilor invitația de angajare totală la trăirea Postului Mare, văzut ca un dar al lui Dumnezeu și o ocazie oferită de Dumnezeu la convertire și credință, "o ocazie pe care ne-o acordă, pentru ca să ne putem revizui viața și să îndepărtăm tot ceea ce nu este bun și frumos, pentru a realiza o ruptură cu trecutul și să reîncepem o viață nouă în harul lui Dumnezeu".

De asemenea, PS Aurel Percă reamintește credincioșilor că Postul Mare este și timpul faptelor bune, al faptelor caritabile, al reînnoirii drumului spre credință etc.

Tema Postului Mare este întregită și de un colaj realizat din mesajul papei Benedict al XVI-lea, adresat cu acest prilej.

La rubrica "Actualitatea", Virgiliu Demșa-Crainicu prezintă în mod detaliat vizita episcopului de Iași, Petru Gherghel, în Austria și Italia. Vizita s-a realizat la începutul lunii februarie și a constat într-un moment comemorativ la Bad Deutsch-Altenburg, localitatea natală a episcopului martir dr. Anton Durcovici, în discuțiile purtate la Roma la Congregația pentru Cauzele Sfinților, în problema procesului de beatificare a episcopului Durcovici, celebrarea în biserica "San Vitale" din Roma a Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate; participarea la Roma la Consiliul Conferinței Episcopilor din Africa și Madagascar; participarea la Consistoriul public din 18 februarie, în cadrul căruia au fost creați 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor.

Cititorii vor regăsi în cuprinsul articolului citat descrierea și altor momente ale vizitei în Italia a păstorului diecezei noastre (pag. 5-6).

Pr. Cornel Cadar publică la paginile 8-9 articolul Al treilea cardinal, prilejuit de ridicarea Preafericitului Lucian Mureșan la demnitatea de cardinal în Consistoriul din 18 februarie. Alături de biografia noului cardinal, autorul articolului prezintă cititorilor și biografiile celorlalți doi cardinali pe care i-a avut Biserica Greco-Catolică din România, Iuliu Hossu (1885-1970), respectiv Alexandru Todea (1912-2002).

Rubrica "Actualitatea" mai cuprinde articolul Comoară în vase de lut, realizat de Virgiliu Demșa-Crainicu și dedicat celebrării la Iași a Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate (pag. 10), precum și cel al lui Silviu Salca, intitulat Misiuni populare și Peregrinatio Mariae, și dedicat pelerinajului cu icoana Maicii Domnului de la Cacica și misiunile populare desfășurate în diferite parohii din Moldova cu ocazia Anului Familiei.

La rubrica "Istorie", dr. Dănuț Doboș prezintă figura ilustră a preotului franciscan Iosif Budău, o victimă a Securității comuniste și un erou al rezistenței Bisericii prin credință, iar la rubrica "Mesajul sfinților" sunt prezentate cititorilor informații cu privire la stadiul actual al dosarului de beatificare al episcopului martir de Iași, dr. Anton Durcovici. Articolul este completat cu un document din arhivele CNSAS oferit redacției de cercetătoarea Andrea Dobeș de la Sighetu Marmației, în care este cuprinsă mărturia preotului iezuit Otto Farrenhopf privitoare la "ultimele luni din viața episcopului Durcovici" (pag. 12). Menționăm faptul că preotul iezuit Otto Farrenkopf a fost coleg de celulă cu episcopul Anton Durcovici, în perioada 11 septembrie 15 noiembrie 1951, la penitenciarul comunist de exterminare de la Sighetu Marmației.

Pr. Iosif Dorcu reia seria articolelor din cadrul rubricii "Sanctuare", prezentând în acest număr al revistei sanctuarul de la Altötting, aflat pe teritoriul Diecezei de Passau (Germania) (pag. 13). "Acest sanctuar, - scrie autorul - împreună cu Lourdes, Fatima, Czestochowa și Loreto, este unul dintre cele cinci sanctuare ale Europei".

În cadrul rubricii "Pentru tineri", pr. Felix Roca publică articolul Bucuria în încercări ce se dorește a fi un ajutor oferit tinerilor de a păși înainte pe drumul spre adevărata bucurie în timpul Postului Mare (pag. 17).

Prelatul Albert Holenstein publică la pagina 18 articolul intitulat Convertirea, prilejuit tot de timpul Postului Mare, reflecție pe care autorul o rezumă la sfârșit printr-o rugăciune.

Recomandăm, de asemenea, articolele Calea ideală, din cadrul rubricii "Mesaj terezian" și partea a III-a a serialului Codul paulin al familiei, ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu (pag. 2); Zăpadă la Roma, autor pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru Familii" (pag. 14); Micul pustnic, istorioară morală de Christophor v. Schmidt, în cadrul rubricii "Pentru copii" (pag. 15-16). Așa răspund copiii, despre meseria sfântului Iosif, pagină prelucrată de pr. Felician Tiba (pag. 16). Prețul schimbării , autor pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale" (pag. 19). Au plătit cu viața propovăduirea Evagheliei, autor pr. Claudiu Iștoc, în cadrul rubricii "Misiuni" (pag. 20); Temperaturile scăzute și circulația sangvină periferică, autor Doina Lucia Amza, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății" (pag. 24).

La pagina 19 sunt publicate două poezii: O sfinte răni, autor Traian Dorz și Rănile păcatului, autor Gabi Ignat.

De asemenea, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale", "Concurs", "Rebus" și "Criptografia", ultimele două fiind oferite de pr. Emanuel Imbrea.

Revista este ilustrată cu fotografii din viața locală și universală a Bisericii având pe copertă o imagine a "Căii crucii", mai exact stațiunea a VII-a: Isus cade a doua oară sub povara crucii; la baza acesteia este inclus un citat din Mesajul pentru Postul Mare al Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat