Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfânta Cruce": Festivalul Național "Ziua Gândului"

A VI-a ediție a Festivalului Național "Ziua Gândului", cu tema "Târgul lui Bako", a avut loc la Bacău "Sfânta Cruce", în perioada 24-26 februarie 2012, reunind peste 125 de tineri cercetași din Dieceza de Iași, dar și din țară.

Festivalul Național "Ziua Gândului" a devenit o tradiție a Centrului Local "Sfânta Cruce" din Bacău. Găzduit și în acest an de către Colegiul "Henri Coandă" și Parohia Romano-Catolică "Sfânta Cruce", festivalul a adus din nou o sumedenie de noutăți participanților. Primele dintre acestea au fost de natură organizatorică - pentru înscriere fiind stabilită o dată limită. De asemenea, a fost stabilită și o tematică a festivalului. În acest an "Târgul lui Bako" și-a deschis porțile participanților cu numeroase ateliere, unele noi-nouțe, iar celelalte deja consacrate, astfel că cercetașii noștri au putut deprinde câteva din tainele meșteșugărești ale târgoveților.

Programul a început vineri 24, februarie, la ora 17.00, odată cu sosirea participanților și amenajarea expozițiilor centrelor locale. Apoi în mod oficial s-au deschis porțile târgului prin proiectarea filmulețului de introducere și prima rundă de ateliere scurte dintre care putem menționa: Creație Publicitară, Creativitate, Bansuri, Origami, Provocări Scout sau Experimente Trăsnite. Programul primei seri a continuat cu prezentarea centrelor locale participante și apoi stingerea.

În ziua a doua a festivalului, programul cercetașilor a fost destul de încărcat, deoarece au participat la diverse ateliere desfășurate pe parcursul a două runde. Astfel ei au făcut lumânări, au exersat pași în stil irlandez, au creat articole vestimentare și de podoabă, au modelat lutul și au fost provocați să găsească elementele comorii precum și să recunoască anumite puncte cheie al orașului.

Tot sâmbătă, cercetașii au participat la momentul de formare ținut de pr. Marius Adam, vicar al Parohiei "Sfânta Cruce", s-au rugat în biserică sfântul Rozariu, au participat la sfânta Liturghie, iar candidații la promisiune au repetat ceremonialul.

Programul s-a încheiat cu o serată culturală în care breslele de cercetași-negustori au arătat unii celorlalți roadele atelierelor de: Bansuri, Creație Publicitară, Creație Vestimentară, Teatru și Dansuri irlandeze după care s-a dat stingerea.

Ultima zi a festivalului a debutat cu sfânta Liturghie oficială unde cei peste 125 de tineri l-au sărbătorit pe Robert Baden Powell, fondatorul Scout-ului. Au concelebrat asistenți noștri spirituali: pr. Cristian Bârnat, asistent spiritual al Scout pentru zona Bacău, pr. Romeo Horvat, OFMCap., asistent spiritual al Scout, zona Onești, pr. Laurențiu Dăncuță, formator și profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, și pr. Lucian Adam. În cadrul predicii, pr. Laurențiu a invitat tinerii la disponibilitate în slujirea Bisericii și la a lucra zilnic pentru a deveni oameni, oameni de caracter, tineri de caracter.

Pentru unii copii, tineri și adulți, sfânta Liturghie a avut o însemnătate aparte, deoarece au depus promisiunea de: lupișori, temerari, exploratori și lideri.

Un moment important a fost și pentru pr. Lucian Adam, asistent spiritual al tinerilor și vicar al Parohiei "Sfânta Cruce" Bacău, care a intrat în marea familie scout alături de tinerii pe care îi păstorește.

După Liturghie a urmat o nouă serie de ateliere scurte, festivalul încheindu-se prin proiectarea filmului oficial al festivalului, filmuleț care a rezumat toată munca depusă atât de cercetașii-târgoveți cât și de cercetașii-meșteri.

Eduard Petrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 februarie: Bacău "Sfânta Cruce": Festivalul Național "Ziua Gândului"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat