Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: A XVIII-a Zi a Amintirii a lui Baden Powell

Suntem într-o țară unde aniversarele se păstrează ca și cum ar fi ceva sacru. Muzicanți, poeți, conducătorii patriei, cercetătorii de seamă, sfinți... au o zi, în fiecare an, în care lumea își amintește de ei și îi omagiază.

Noi, cercetașii din C.L. "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Pildești, suntem îndemnați de această frumoasă tradiție și în fiecare an organizăm Ziua Amintirii a lui Robert Baden Powell; un om de o talie umană și spirituală deosebită.

Ultimul mesaj a lui Baden Powell, adresat cercetașilor din lumea întreagă, este o capodoperă. Când se citește ai impresie că este ceva viu, actual, provocator. În trei momente ale acestui "testament" se vorbește despre Dumnezeu. Cuvintele fondatorului mișcării scout în această privință sunt: "Cred că Dumnezeu ne-a adus pe această lume pentru a fi fericiți și a ne bucura de viață... Studiul naturii ne va arătă cum a umplut Dumnezeu lumea de lucruri frumoase și minunate.... Fiți gata oricând... și Dumnezeu să vă ajute".

Iată cum o tânără cercetașă, Paula Monica Mîrț, descrie acest eveniment de la Pildești.

"Ziua de 22 februarie este una din cele mai importante pentru un cercetaș. Nu doar pentru cercetașii români sau englezi, spanioli sau francezi, ci este o zi specială pentru toți cercetașii din întreaga lume, adică aproximativ 28 de milioane de persoane.

Au trecut 105 ani de la întemeierea mișcării Scout, iar în acest Centrul Local «Adormirea Maicii Domnului» Pildești s-a mărit cu 22 de cercetași care au intrat oficial în familia Scout, depunând promisiunea la 19 februarie 2012, într-o minunată zi de duminică. Tot în aceeași zi 130 de adolescenți și tineri au reînnoit promisiunea lor de a «îndeplini datoriile față de Dumnezeu și țară, de a ajuta pe alții în orice situație și de a observa Legea scout»".

Un alt lider, Adina Frâncu, în situl Parohiei din Pildești, ne spune așa:

"Evenimentul depunerii promisiunea s-a petrecut în cadrul sfintei Liturghii prezidată de părintele vicar Ciprian Bulai. În timpul sfintei predici, părintele predicator, cu ajutorul micilor cercetași, a dezvăluit anumite simboluri specifice cercetășiei creștine. De asemenea, părintele a realizat o analogie foarte frumoasă a ritualului promisiunii. Aceasta este asemenea unei semințe care crește în inima voastră și care dă roade. Adeziunea scout-istului poate fi considerată un prim pas spre o dezvoltare sănătoasă atât fizic cât și spiritual, chiar de la cea mai fragedă vârstă. După Liturgia Cuvântului a urmat ritualul promisiunii, însoțit de cântecul specific care amintește de începuturile activității fiecăruia dintre noi. Prima parte a zilei s-a încheiat cu tradiționalul joc Fly, urmând să petrecem o după-amiază de carnaval, unde costumele nu aveau voie să lipsească, la Liceul «La Salle»".

Tot în această zi au fost omagiate șase tinere cercetașe din Pildești - Emanuela Dumea, Emanuela Fărcaș, Iulia Mărtinaș, Olimpia Mărtișcă, Ioana Evelina Mârț, Loredana Monica Mîrț -, actualmente studente la facultate, care au împlinit zece ani de la prima lor promisiune. Toate șase au trecut prin cele patru "trepte" în care sunt împărțiți membrii centrului: lupișori (7-10 ani), temerari (11-14) și exploratori (15-18 ani) și la un moment dat au fost și lideri ce au condus patrulele din diferite ramuri. Ne bucurăm alături de ei și îi felicităm atât pentru dovadă de statornicie pe care ne-au dat-o, cât și pentru generozitatea cu care au slujit timp de mai mulți ani copii cercetași.

După o zi minunată petrecută în familia Scout, cercetașii au făcut o rugăciune de final și s-au îndreptat spre casele lor.

Liderii cercetași din Pildești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 februarie: Pildești: A XVIII-a Zi a Amintirii a lui Baden Powell

0xeeeeee&


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat