Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Protocol de colaborare și asistență între Episcopia Romano-Catolică de Chișinău și Mitropolia Moldovei

Miercuri, 22 februarie 2012 (Miercurea Cenușii în calendarul liturgic catolic) a fost consemnat un moment semnificativ în dinamica relațiilor profunde dintre Biserica Ortodoxă (Mitropolia Moldovei) și Biserica Catolică din Moldova. Întâlnirea dintre ierarhii celor două Biserici a avut ca subiect colaborarea la nivel interecclezial, pentru consolidarea unei acțiuni comune în vederea promovării valorilor morale și creștine în societatea contemporană moldovenească.

Relațiile de caritate și respect reciproc dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din Moldova au o agendă bogată în timp, cu rădăcini profunde în trecut și perspective promițătoare. Pentru a formaliza aceste eforturi conjugate ale celor două Biserici-surori, s-a convenit asupra încheierii, de comun acord, a unui protocol de colaborare, pentru a răspunde vocației Bisericii și chemării Mântuitorului.

Documentul încheiat de cei doi ierarhi se referă îndeosebi la colaborarea în domeniul activității social-caritative, în mod preponderent la intensificarea relațiilor de colaborare între instituțiile sociale bisericești care activează în domeniul asistenței sociale.

Un al doilea deziderat al acordului încheiat a fost al unui parteneriat deschis între instituțiile bisericești din ambele Biserici, în perspectiva consolidării unui angajament comun social, civic și religios în societatea moldavă. Au fost analizate și propuse spre o reflecție mai profundă unele problematici care ocupă în ultima vreme o mare parte din discursul social-religios din Moldova, ca, de exemplu, predarea religiei în școli, proiectul Legii Cultelor, acțiunile comune pentru apărarea vieții, dar și asistență din partea Episcopiei Catolice de Chișinău în vederea medierii unor condiții favorabile desfășurării serviciului divin în comunitățile ortodoxe din Europa, preponderent în Italia.

La sfârșitul Protocolului încheiat miercuri, s-a convenit asupra necesității unui dialog permanent între cele două Biserici și crearea unei Comisii mixte consultative care se va întruni regulat, iar în situații de necesitate, în sesiuni extraordinare.

Biserica Catolică din Moldova a înțeles întotdeauna că vocația oricărei Biserici este aceea de a aduce sfințenie, concordie și pace în societatea contemporană, fiind mai mult decât oricare instituție socială, un vector al dialogului, stabilității și carității. În acest sens Biserica Catolică din Moldova a promovat în mod tradițional chemarea la dialog creștin și la caritate, îndeosebi cu Biserica Ortodoxă, aflată atât sub ascultarea Mitropoliei Moldovei, cât și a Mitropoliei Basarabiei, cu care, în mod similar, întreține un raport fratern și constant.

După www.catolicmold.md


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat