Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lespezi: Mandatul ministranților

Duminică, 19 februarie 2012, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, două zeci și unu de ministranți din Parohia Lespezi au primit mandatul de slujire din mâna pr. Andrei Cocianga, responsabil diecezan cu Oficiul pentru Vocații.

Sfânta Liturghie solemnă s-a deschis cu procesiunea formată de cei două zeci și unu de ministranți. Înconjurați fiind de către părinți, frați și surori, dar și de un număr mare de credincioși, pe chipurile ministranților se puteau citi emoțiile. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Andrei Cocianga, însoțit de părintele Marcelin Mititelu, originar din Lespezi și responsabil cu pastorația românilor la Milano (Italia) împreună cu părintele vicar Pius Iancu, responsabil parohial cu ministranții.

După proclamarea Evangheliei a urmat ceremonialul de încredințare a mandatului. Dorința copiilor de a fi ministranți, exprimată prin strigătul "Vrem să fim ministranți lui Isus", l-a convins pe părintele Andrei ca să încredințeze copiilor misiunea de a-i ajuta pe preoți la acțiunile liturgice. Ei s-au angajat să renunțe la o parte din timpul lor liber, să devină modele de credință pentru toți cei care îi vor vedea slujind la altar, să asculte de părinți și de cei mai mari și nu în ultimul rând, să fie aproape de preoții Bisericii și să-i ajute la celebrările liturgice.

În cadrul predicii, părintele Andrei Cocianga a subliniat importanța slujirii ministrantului și a încercat să sensibilizeze comunitatea, ca fiecare familie din Lespezi să fie mai atentă la glasul Creatorului și să încurajeze chemările la preoție și viața consacrată. "Fiecare familie, spunea părintele, să îi deschidă ușa inimii lui Isus și să îl lase să vorbească, pentru ca astfel voința lui Dumnezeu să se perceapă mai clar".

Celebrarea sfintei Liturghii s-a încheiat cu invitația ca și alți copii să se alăture acestor ministranți. Iată câteva din impresiile ministranților:

"Prin această zi cu toți ne-am închinat în fața lui Isus și lui Dumnezeu și am promis că vom fi capabili să fim modele în viață și pentru ceilalți copii, prin cuvinte si fapte". (Adrian Bardașu, 12 ani)

"Mi-a făcut plăcere să particip la această sărbătoare și ar trebui să-i mulțumesc lui Dumnezeu. Sper ca altă dată în biserică să fie mai mulți copii care să fie ministranți, care vor să fie în serviciul lui Dumnezeu și să-i slujească cu credință. Mulțumesc părintelui Andrei care a venit special pentru noi ca să ne încredințeze mandatul și sper să mai vină și cu altă ocazie. Nu în ultimul rând vreau să îi mulțumesc părintelui Pius pentru că a organizat această sărbătoare. Dumnezeu să îi dea sănătate și să-l ajute în tot ceea ce face. A fost o sărbătoare unică în viața ministranților". (Damian Balaș, 12 ani)

"Mie mi-a plăcut întreaga Liturghie, dar mai ales predica. A fost o zi foarte frumoasă". (Emil Catană, 10 ani)

A consemnat pr. Pius-Petru Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 februarie: Lespezi: Mandatul ministranților


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat