Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea lui Benedict al XVI-lea cu clerul din Dieceza de Roma

Umili și liberi de gloria deșartă a lumii

Umilința se naște din realismul creștin, care cere capacitatea de a ne accepta pe noi înșine, cu propriile limite și propriile micimi, pentru a ne elibera de sclavia gloriei deșarte a lumii. Asta a amintit Papa preoților din Roma în timpul obișnuitei întâlniri de la începutul Postului Mare, desfășurată joi, 23 februarie, în aula Paul al VI-lea.

În lectio divina centrată pe un text din Scrisoarea către Efeseni (4,1-16), Benedict al XVI-lea a repropus clerului din Dieceza sa invitația sfântului Paul de a se comporta "în mod vrednic de chemarea" primită. Lipsa de vocații - a constatat el - este astăzi marea suferință a Bisericii în Occident. Ea este provocată, conform Pontifului, mai ales de lipsa de disponibilitate la ascultarea glasului Domnului. De aici necesitatea de a redescoperi virtuți ca umilința, blândețea, generozitatea, pentru a construi împreună acel "noi" al Bisericii care merge pe drumurile lumii.

Papa a pus accentul mai ales pe necesitatea de a nu ceda în fața ispitei mândriei, rădăcina oricărui păcate și teren în care încolțesc aroganța și voința de putere. Trebuie acceptate propriile limite și umilirile zilnice, care sunt salutare pentru că învață să fim liberi. Și în Biserică - a amintit el - orice mică slujire poate să fie mare în ochii lui Dumnezeu dacă este făcută în acest spirit.

Până la urmă - a adăugat el - nu pot fi acceptați ceilalți fără a ne accepta pe noi înșine. Și nu putem să ne acceptăm pe noi înșine fără umilința celui care recunoaște în propria micime rodul unui gând al lui Dumnezeu care nu poate fi înlocuit în construirea lumii. Și pentru aceasta, din viața creștinului trebuie alungată orice atitudine de samavolnicie sau violență față de alții: de fapt, fiecare om este o altiță a frumuseții simfoniei lui Dumnezeu, care se manifestă în unitatea Bisericii sale.

Preoților romani Pontiful le-a recomandat și un supliment de energii în vestirea conținuturilor credinței, denunțând analfabetismul religios care astăzi chinuiește mare parte din lumea creștină și invocând o reînnoire catehetică în măsură să facă cunoscut tuturor oamenilor adevărul. Este necesar ca aceia care cred să treacă de la o stare de pruncie spirituală la o stare de credință adultă: nu emancipându-se de la magisteriu, așa cum ar vrea unii, ci eliberându-se de dictatura opiniilor dominante și răspunzând cu convingere la provocările din timpul nostru. În sfârșit, de la Benedict al XVI-lea o referință la actualitatea celibatului sacerdotal, care păstrează valoarea sa de semn escatologic al fidelității față de Domnul.

În afară de cardinalul Vallini - care a adresat Papei un salut în numele celor prezenți - la întâlnire au participat, printre alții, arhiepiscopul Iannone, vicegerent, episcopii auxiliari Schiavon, Tuzia, Di Tora, Marciante, episcopii aleși Zuppi și Leuzzi, și monseniorul Mancini, prelat secretar al Vicariatului. Papa a ajuns în Aulă însoțit de arhiepiscopul Harvey, prefect al Casei Pontificale, și de monseniorii Gänswein, secretar particular, și Xuereb, de la secretariatul particular.

La sfârșit, Pontiful a dăruit parohilor responsabili de prefecturi volumul Ales de Dumnezeu pentru oameni [Scelto da Dio per gli uomini, Edizioni Paoline, Milano 2011, 130 de pagini] cu prezentarea cardinalului Vallini, care propune o regulă de viață pentru preoți. Cartea este îmbogățită de o dedicare a lui Benedict al XVI-lea semnată la 9 noiembrie 2011, în ziua dedicării bazilicii din Lateran. "Preoților mei din Roma - se citește - cu urarea de a trăi cu bucurie crescândă preoția lor".

(După L'Osservatore romano, 24 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat