Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Evanghelizarea azi, comuniune și colaborare pastorală între Africa și Europa

În calitate de delegat al Conferinței Episcopilor Catolici din România, pentru activitatea misionară "ad gentes" ("către popoare"), PS Petru Gherghel a fost printre cei 70 de reprezentanți din Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE) și din Simpozionul Conferințelor Episcopilor din Africa și Madagascar (SECAM) care s-au întâlnit la Roma, în perioada 13-17 februarie 2012, la a doua reuniune de lucru, cu tema "Evanghelizarea astăzi: comuniune și colaborare pastorală între Africa și Europa. Omul și Dumnezeu: misiunea Bisericii de a vesti prezența și iubirea lui Dumnezeu".

Episcopi din Africa și Europa s-au întrunit la Roma pentru a celebra cel de-al doilea simpozion dedicat vieții Bisericii și noii evangelizări din aceste două continente, trăind un adevărat moment de comuniune, de rugăciune și de studiu asupra mandatului de evanghelizare încredințat apostolilor și ucenicilor de Cristos, întemeietorul sfintei Biserici.

Această inițiativă și colaborare se bazează pe comuniunea sacramentală și pe responsabilitatea comună pentru evanghelizarea și promovarea umană a locuitorilor, nu numai a celor două continente, ci a lumii întregi.

Simpozionul a fost o oportunitate pentru a reînnoi și aprofunda misiunea comună, pastorală și evanghelizatoare. Provenind din diferite țări și dieceze și diferite condiții culturale și sociale sau din diferite medii economice și politice, episcopii prezenți s-au simțit uniți și apropiați prin tot atâtea motive spirituale. Toți au realizat că în acest moment istoric se află în fața unei noi provocări subliniată de fericitul papă Ioan Paul al II-lea la intrarea în cel de-al treilea mileniu și reînnoită recent de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, în noua sa scrisoare apostolică sub formă de "motu proprio" Porta fidei (Poarta credinței), prin care anunță noul an pastoral dedicat noii evanghelizări.

Simpozionul a dorit să fie, de asemenea, o pregătire, între multe altele, la celebrarea noului Sinod dedicat misiunii noii evanghelizări și o invitație la trăirea cu un nou entuziasm a credinței creștine.

Tema propusă episcopilor celor două continente cuprinde două expresii de o mare relevanță și importanță: comuniune și colaborare pastorală. În aprofundarea datoriei spre o adevărată evanghelizare sau nouă evanghelizare s-a pornit de la o experiență de viață - comuniunea sacramentală între păstori, responsabili de vestirea evangheliei și investiți cu un mandat așa de nobil încredințat lor de păstorul suprem.

În această misiune specifică, care constă în grija față de toți membrii Bisericii, nu trebuie separate nici preocupările sociale, nici cele spirituale. Aceste două dimensiuni trebuie să meargă mână în mână, căci ele privesc formarea integrală a persoanei și a societății umane. Această unitate este exprimată cu atâta claritate de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în enciclica Caritas in veritate, când afirmă: "Umanismul, care îl exclude pe Dumnezeu este un umanism inuman. Numai un umanism deschis pentru absolut poate să ne conducă în promovarea și realizarea oricăror forme de viață socială și civilă" (nr. 78).

Misiunea de a evangheliza popoarele trebuie așezată și clădită pe contemplare și rugăciune, condiții ce reprezintă fundamentul oricărei opere evanghelizatoare (cf. NMI 15). De aceea, principala preocupare a tuturor celor prezenți la simpozion a fost timpul rugăciunii și al meditației.

În toate luările de cuvânt, s-au analizat diferite aspecte ale vieții omului, nu numai din punct de vedere al sociologiei, cât mai ales din punct de vedere al trăirii credinței și al răspândirii evangheliei.

Luând cuvântul, rând pe rând, reprezentanții celor două continente au ținut să prezinte diferitele aspecte ale vieții creștine, în evoluția ei și în creșterea ei pe parcursul veacurilor.

Spiritul de colaborare și de comuniune între cei 70 de episcopi prezenți la simpozion, la care s-au adăugat cei 10 cardinali de pe ambele continente, ca și alți operatori apostolici din Europa și Africa, a făcut să fie analizate o serie de subiecte care preocupă Biserica de pe cele două continente din zilele noastre, reușindu-se astfel să fie prezentate, rând pe rând: problema fenomenului migrator, farmecul și vraja orașului, realitatea proliferării sectelor, expansiunea materialismului și indiferentismului, rolul tinerilor și a mișcărilor bisericești, aportul persoanelor consacrate și, în special, misiunea evanghelizatoare a laicilor.

În toate aceste aspecte se impune o vie și lărgită solidaritate, un schimb continuu de experiențe, un apel continuu către tinerii celor două continente, animați de spiritul misionar, o intensivă formare a operatorilor apostolici și o grijă neîncetată de formare a formatorilor.

O preocupare specială trebuie îndreptată spre rolul evanghelizator al familiei, de care depinde viitorul lumii și al Bisericii din cele două continente, una singură, voită de Cristos și încredințată oamenilor.

Un moment forte a fost celebrarea sfintei Liturghii la altarul confesiunii, unind astfel gândurile și dorințele tuturor episcopilor din lume cu dorința Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, pentru o reînnoire a credinței personale și a întregului trup mistic și pentru o intensă angajare divină la divina misiune de a vesti evanghelia adusă de Cristos.

La sfârșitul acestui moment de rugăciune și comuniune lângă mormântul sfântului Petru, toți participanții au avut bucuria întâlnirii cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, care a ținut să încurajeze și, mai ales, să binecuvânteze munca episcopilor celor două continente, Africa și Europa, pentru o colaborare și o comuniune efectivă, în răspândirea credinței și a evangheliei, la toți cei care o așteaptă și au nevoie de ea.

Cuvintele Sfântului Părinte au fost, de fapt, încoronarea muncii și preocupărilor episcopilor prezenți la acest simpozion ca și o binemeritată încurajare pe drumul evanghelizării. Ele au fost, de fapt, chemarea și îndemnul lui Isus adresat apostolilor pe marea Galileei: "Duc in altum" (Lc 5,4), pentru o pescuire minunată, pentru un program nou de evanghelizare.

În comunicatul final s-a exprimat speranța unei colaborări tot mai intense în găsirea celor mai bune modalități de a face ca evanghelia să ajungă la cât mai multe persoane iar păstorii să se regăsească uniți într-o comuniune profundă și o angajare comună pentru cauza aceleași Bisericii, care sub lumina Spiritului Sfânt, și cu ocrotirea Maicii Preacurate Maria, să slujească oamenilor din cele două continente și, desigur, și în favoarea întregului popor al lui Dumnezeu.

"Ca toți să fie una și ca lumea să creadă!" (In 17,11).

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Roma: PS Petru Gherghel la reuniunea de lucru a delegațiilor episcopale din Europa și Africa pe tema evanghelizării


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat