Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ce înseamnă să fii om...

Sâmbătă, 18 februarie 2012, la Oratoriul "Maria Bambina" din Bacău a avut loc a treia întâlnire formativă pentru tineri cu titlul "Ce înseamnă să fii om..." din seria celor șase întâlniri formative cu titlul generic "De la bariera de cristal la iubirea cristalină".

Certitudinea credinței ne spune că fiecare om este fiul lui Dumnezeu, că această certitudine se hrănește din convingerea că în umanitatea lui Cristos orice om își întâlnește destinul care este veșnic. Isus este locul în care misterul sfânt a lui Dumnezeu se face chip.

Omul este locul în care misterul sfânt a lui Dumnezeu se face chip.

Tânărul este locul în care misterul sfânt a lui Dumnezeu se face chip.

A educa la credință nu înseamnă să înlături umanitatea și nevoile ei (să trăiesc cu impresia că eu, cu cât mă îndepărtez de ceea e este omenesc în mine, cu atât mă apropii de Dumnezeu), ci să conduci umanitatea la plinătatea ei, la Cristos.

Omul nu e o "problemă" care trebuie rezolvată prin intervenții de corecturi ale tendințelor, pe care să îl umpli cu valori, căruia să îi modifici orizonturile și aspirațiile.

La această zi de formare am văzut omul nu ca pe o problemă, ci ca pe o resursă care are în ea însăși capacitatea de a promova un proces de transformare și de îmbunătățire. Omul este un "concept dinamic" de personalitate: o ființă în expansiune spre noi orizonturi, caracterizat nu doar de "impulsuri", ci și de aspirații și de valori.

A fi om înseamnă să fii orientat spre ceva care te transcende, spre ceva care e dincolo de tine și mai mult decât noi înșine; ceva de realizat, o altă ființă de întâlnit și de iubit. În consecință, omul este el însuși doar în măsura în care se depășește și reușește să se uite pe sine.

Ființa umană are capacitatea, ascunsă chiar dacă nu evidentă, de a se înțelege singură și de a-și rezolva problemele suficient pentru a fi satisfăcută și mulțumită. Exercitarea acestei capacități cere un context de relații umane pozitive favorabile pentru evaluarea și valorizarea propriului eu.

Ca să înțelegem aceste concepte despre om am apelat la ceea ce filosofia, antropologia sau științele moderne spun despre om. Însă experiența cea mai profundă care ne-a atins nu din exterior ci din interior, ca un deget ce scrie, plămădindu-ne în adâncul nostru, a fost textul evanghelic propus spre contemplare în capelă.

Prezentarea, descrierile și explicațiile a tot ce îl bloca și îl ținea paralizat pe omul din evanghelie a făcut în noi mare lumină. Multe paralizii și blocaje ne împiedică să fim oameni în adevăratul sens al cuvântului. Aceste paralizii se manifestă atât în spirit cât și moral sau psihic.

Contemplarea acțiunii lui Isus în noi a mărit încrederea în el și dorința de a ne lăsa dezlegați de cel care ne cunoaște și ne vrea oameni după chipul și asemănarea cu el însuși. Toate acestea trăite într-un context de rugăciune, în Capelă, sub privirea directă a lui Isus, a făcut mai profundă întâlnirea cu el.

Pauza meritată ne-a introdus în a doua parte a zilei în care au fost prezentate mediile în care trupul nu mai este considerat o capodoperă a lui Dumnezeu. Medii în care gesturile de iubire nu sunt percepute ca atare. Cuvintele sunt transformate în limbaj care poate fi vehiculat ușor, care unit cu anumite comportamente anulează valoarea, demnitatea și noblețea a tot ceea ce e sfânt în om. Societatea consumistă a manipulat cuvântul și trupul până într-acolo încât să îl transforme în obiect; nu mai e semn de dăruire ci sursă de plăcere și posesie.

Câteva cântece de diferite genuri au clarificat și mai mult în ce constă "să fii om" pentru lumea de azi.

Dezbaterile făcute, după munca în grupurile mici, în jurul unor idei fundamentale despre om, ne-au îmbogățit cu adevărat.

Ceea ce îl caracterizează pe om este cu adevărat iubirea. Să iubești așa cum Omul Isus a iubit. Să iubești e un risc, dar se merită pentru că e capabil să iubească numai omul.

E mare lucru să fii om.

Sr. Silvia Brandiu (SMB)
și pr. Marius Adam

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 februarie: Bacău: Ce înseamnă să fii om


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat