Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Miercurea Cenușii, începutul primăverii duhovnicești

Așa cum 1 martie este prima zi a primăverii calendaristice, tot astfel Miercurea Cenușii poate fi numită prima zi a "Primăverii duhovnicești", căci așa cum la începutul primăverii calendaristice oamenii încep să lucreze în grădina casei lor, tot astfel cu Miercurea Cenușii, începutul primăverii duhovnicești, oamenii încep să lucreze în grădina sufletului lor.

Iar pentru a ne face să înțelegem această realitate, cum că Miercurea Cenușii este începutul "Primăverii duhovnicești", Biserica, începând de astăzi și pe tot parcursul Postului Mare, îmbracă altarul și preotul, în culorile alb și violet, culorile primelor flori de primăvară, care sunt ghioceii albi și toporașii violet.

Așa cum prima lucrare de primăvară din ogorul casei începe cu adunarea și arderea gunoaielor, tot astfel și prima lucrare a primăverii duhovnicești, din grădina sufletului, începe tot cu adunarea și arderea gunoaielor, care nu sunt altele decât păcatele, și care se face printr-o spovadă bună.

De aceea și noi preoții, la începutul acestui sfânt timp de Post Mare, vă îndemnăm și vă chemăm cu toată căldura, să veniți la Scaunul de Spovadă, pentru a vă curăți grădina sufletului de toată murdăria și povoara păcatului.

Iată cum ne îndeamnă profetul Ioel în acest sens, ca să plângem și să strigăm către Dumnezeu: "Iartă-ne, Doamne, iartă pe poporul tău" (Ioel 2,17).

În sprijinul acestei afirmații, ne vine în ajutor sfântul Paul, care ne-a vorbit astfel în lectura a doua de astăzi: "Fraților, noi suntem trimiși din partea lui Cristos și prin noi, de fapt, vă vorbește însuși Dumnezeu. Vă implorăm deci în numele lui Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu!" (2Cor 5,20).

Vechi persani aveau o legendă care pentru noi creștinii nu mai este o legendă ci adevăr curat: într-o zi Dumnezeu a trimis pe pământ un înger ca să caute și să aducă lucrul cel mai frumos pe care-l va găsi la oameni. Îngerul s-a reîntors de nenumărate ori, aducând rând pe rând rugăciunea, jertfa pentru patrie, pomana, devotamentul mamei pentru copii, dar Domnul nu era mulțumit. În sfârșit îngerul s-a întors aducând cu sine lacrimile unui păcătos căit: "Iată, a spus Domnul, lucrul cel mai de preț pe care-l poate face omul pe pământ, să-și plângă păcatele!".

Și așa cum primăvara, omul împrăștie pe ogorul curățat al casei sale îngrășământ bun, care stimulează rodirea, și apoi face o arătură adâncă, tot astfel și noi creștinii intrați în Primăvara duhovnicească, primim pe cap cenușa binecuvântată, ca pe un bun catalizator ce conduce spre o bună rodire sufletească, pentru ca apoi să ne arăm bine ogorul sufletului, cu plugul pocăinței.

Pr. Alessandro Pronzato, spunea: "Fructele cresc în cenușă."

Bun catalizator și bun stimulent duhovnicesc spre rodire ne este cenușa binecuvântată primită, căci mai întâi ne amintește că suntem pământ și că în pământ ne vom întoarce, (cf. Gen 3,19) și ne amintește că avem trebuință grabnică de convertire și de credință în Evanghelie (cf. Mc 1,14-15). De fapt aceste două gânduri ne sunt amintite atunci când primim pe cap cenușa binecuvântată.

Sfântul Remigiu, atunci când l-a botezat pe Clovis, regele francilor, i-a spus aceste cuvinte: "De acum înainte să iubești ceea ce ai disprețuit, și să disprețuiești ceea ce ai iubit!". Adică de acum înainte să-l iubești pe Cristos și Legile lui pe care le-ai disprețuit, și să-l disprețuiești pe diavol și patimile lui pe care le-ai iubit.

Ceea ce se întâmplă la aratul ogorului, unde pământul se sfâșie și se întoarce cu fața la soare, tot astfel se întâmplă și la aratul sufletesc, unde inima cu toate simțirile ei se sfâșie și se întorc la căldura Soarelui divin, care este Cristos Domnul, Cel ce răsare din înălțime (cf. Lc 1,78). La acest arat duhovnicesc al inimii, ne cheamă și profetul Ioel: "Sfâșiați-vă inimile, nu hainele, și întoarceți-vă la Domnul Dumnezeul vostru, căci el este milostiv și îndurător, îndelung răbdător și plin de bunătate, și nu se bucură de pedeapsa pe care a trimis-o asupra voastră" (Ioel 2,13).

Sfântul Augustin, meditând la chinurile Iadului, se ruga deseori: "Doamne, aici arde-mă, aici taie-mă, aici nu mă cruța, dar să mă cruți în veșnicie".

După ce ogorul sufletului a fost astfel pregătit, urmează semănatul. Domnul Isus ne spune astăzi în Evanghelie ce semințe trebuie să semănăm. Iată semințele pe care trebuie să le semănăm în ogorul sufletului în "Primăvara duhovnicească", care este Postul Mare, în care am intrat cu ziua de astăzi: Faptele bune, pomana, postul, rugăciunea. (cf. Mt 6,1-6.16-18)

Această semănare duhovnicească trebuie să-o facem cu toții, căci nimeni nu este scutit. Iată ce ne spune profetul Ioel în acest sens: "Sunați din trâmbiță în Sion, rânduiți un timp de post sfânt, chemați pe toți la adunare! Strângeți poporul, vestiți o adunare sfântă; aduceți-i pe bătrâni, strângeți copiii, chiar și pe pruncii de la sân! Să iasă mirele din camera lui și mireasa din odaia ei. Să iasă și Preoții, slujitorii Domnului" (Ioel 2,15-17).

Referitor la semănarea virtuților în suflet, sfântul Paul, ne spune foarte clar: "Nu vă înșelați: Dumnezeu nu se lasă să fie batjocorit. Ce seamănă omul, aceea va și secera. Cine seamănă în firea lui pământească, va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul, va secera din Duhul viața veșnică" (Gal 6,7-8).

Biblia ne povestește că, regele Ezechia, a lui Iuda, după vindecarea sa miraculoasă, a primit, prin niște soli, o felicitare și un dar de la împăratul Babilonului. Insă aceștia erau niște spioni. Credul și naiv, regele Ezechia le-a arătat acestor spioni toată visteria țării. Le-a arătat locul unde erau lucrurile lui de preț, argintul și aurul, mirodeniile și untdelemnul cel scump, casa lui cu arme și tot ce se afla în vistieriile lui: n-a fost nimic pe care să nu li-l fi arătat Ezechia din casa lui și din toate moșiile lui. Ce s-a întâmplat după această fală a lui Ezechia, ne spune profetul Isaia: "Ascultă cuvântul Domnului! Iată că vor veni vremuri când vor duce în Babilon tot ce este în casa ta și ce au strâns părinții tăi până în ziua de azi; nu va rămânea nimic, zice Domnul" (2Rg 20,17).

Ideea ce se desprinde de aici, este cea spusă de Isus în Evanghelia de astăzi: "să nu știe stânga ta ce face dreapta, adică să nu știe nici cei mai apropiați prieteni ai tăi, pentru ca milostenia, rugăciunea și postul tău să fie făcute în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti." (Mt 6,4.6.18).

A te lauda înseamnă a pierde cu ce te-ai lăudat, ca Ezechia care a pierdut toată visteria, ca cel care a semănat sămânța lângă drum, și pe care i-au mâncat-o păsările cerului. (cf. Mt 13,4).

Expresia "În ascuns", se referă la "odaia darurilor tainice" din incinta Templului, unde cei evlavioși puteau să-și depună darurile lor în taină și unde săracii puteau să vină, tot în taină, pentru a primi ajutor conform trebuințelor lor (cf. Mișna, Shekalim 5, 6).

În ziua de pe urmă "lucrarea fiecăruia va fi dată pe față" (cf. 1Cor 3,13; Mt 25,31-46; 1Cor 4,5). Atunci când Cristos se va arăta, va răsplăti fiecărui om potrivit cu faptele sale (Mt 16,27; Ap 22,12). Atunci, Dumnezeu, care vede motivele ascunse ale inimii, va răsplăti cu "laudă veșnică", faptele aleșilor (cf. 1Cor 4,5; cf. Rm 2,16).

Să respingi lauda veșnică pe care ți-o oferă Creatorul și să cauți o laudă efemeră pe care ți-o oferă o creatură limitată, aceasta este o problemă de credință. Oamenii care doresc aprecierea și răsplata divină, renunță la aprecierea umană. Și invers, oamenii care doresc aprecierea umană, renunță la cea divină. Nici un comerciant în condiții normale nu îți va oferi de două ori plata pentru un singur lucru. Nu se poate să obții cu o faptă două răsplătiri, și de la oameni și de la Dumnezeu, așa cum nu poți sluji în același timp și lui Dumnezeu și Mamonei (cf. Mt 6,24).

Cât de bine ai fi lucrat pământul inimii tale, cât de bună sămânță duhovnicească ai fi semănat în ogorul tău, dacă te lauzi, vrăjmașul tău va auzi și va veni să-ți fure comorile, ca naivului rege, Ezechia; (cf. 2Rg 20,17) sau va auzi și va veni noaptea și va semăna neghină printre grâul tău bun, iar tu vei pierde ocazia unui secerat bun (cf. Mt 13,29).

Închei aceste considerații din Miercurea Cenușii, cu îndemnul sfântul Paul, care spune: "Ca unii care lucrăm împreună cu Dumnezeu, vă îndemnăm să nu lăsați ca harul lui Dumnezeu să fie fără rod în voi; căci el zice: «La timpul potrivit te-am ascultat, în ziua mântuirii te-am ajutat». Iată, acum este timpul potrivit pentru o bună lucrare; iată, acum este ziua mântuirii" (2Cor 6, 1-2).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat