Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Cardinalul îmbrăcat cu tunică neagră

Când i-a venit rândul să primească însemnele specifice cardinalului, Preafericirea Sa Lucian Mureșan a urcat cu greu până la Sfântul Părinte. E vorba de ceremonia creării a douăzeci și doi de nou cardinali, din ziua de sâmbătă, 18 februarie 2012.

A ajuns în fața Sfântului Părinte, s-a aplecat și, cu umilință, dar și cu zâmbetu-i venit parcă dintr-o altă lume, a acceptat "crucea" de cardinal. Unii o numesc demnitate, dar în realitate e o greutate în plus la crucea deja acceptată o dată cu hirotonirea ca preot și apoi ca episcop.

Ceea ce era diferit la "cardinalul nostru", era mantia sau tunica. Toți cardinalii erau îmbrăcați în roșul specific, doar el, "cardinalul român" avea pe deasupra o tunică neagră. Iar "curioșii" s-au întrebat repede: "De ce?" "De ce e diferit cardinalul român?"

Iar răspunsul le-a venit doar celor care au mers mai departe cu întrebările. E un veșmânt specific ritului oriental și nimic mai mult.

Tunica Eminenței Sale însă a spus și spune mult mai mult decât simplul fapt că este specifică ritului oriental. Acolo, în fața Sfântului Părinte, noul cardinal a purtat o dată cu tunica sa neagră toată suferința Bisericii Greco-Catolice din România, a Bisericii Romano-Catolice, a românilor în general. A purtat anii grei ai perioadei comuniste, dar și "stângăciile" perioadei de după. A purtat bisericile încă neprimite, a purtat povara "modernismului și a libertinajului" care, încet, încet, pare să cuprindă și România. A purtat copiii nenăscuți, familiile destrămate, i-a purtat pe toți cei care din dorința unui trai mai bun, au fost nevoiți să emigreze. A purtat suferința unui întreg popor. Și aceasta, doar într-o mantie...

Iar între cei prezenți, veniți să-l susțină, să-i fie aproape, așa cum i-au fost mereu de-a lungul timpului, mulți credincioși, dar mulți... iar printre ei, preoți și episcopi, iar printre episcopi, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Tot acolo, lângă episcopi era și pr. Isidor Iacovici, prezent parcă pentru a-i reprezenta pe toți românii catolici din Roma, pe toți cei care ar fi vrut să fie prezenți, dar, din diferite motive, nu erau.

A doua zi, duminică, 19 februarie, în aceeași măreață bazilică, "San Pietro", înveșmântată în toată splendoarea ei, a avut loc celebrarea sfintei Liturghii de către Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, împreună cu toți cei 22 de cardinali.

Din nou, printre cei prezenți, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, iar, prin ei, toți credincioșii romano-catolici din România. Drept dovadă, la rugăciunea Angelus, papa a considerat de cuviință să se adreseze celor prezenți și în limba română.

Mulțumirea pentru noul cardinal a continuat apoi cu sfânta Liturghie la comunitatea română.

La ora 16.00, la biserica "San Vitale", de acum "leagăn" al credincioșilor catolici români prezenți la Roma, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, a concelebrat alături de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, de pr. Isidor Iacovici, paroh pentru românii catolici de la Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, coordonator al Oficiului pentru Migranți, Mons. Anton Lucaci, coordonator național pentru pastorația românilor din Italia, fiind și, ca de obicei, un mare număr de preoți prezenți pentru studii la Roma.

Credincioșii prezenți s-au întrecut pe ei înșiși și de această dată. După ce o parte a animat corul în timpul sfintei Liturghii din "San Pietro", din ziua de joi, 16 februarie, la care au fost prezenți în jur de zece cardinali și șaptezeci de episcopi, după ce au participat la crearea noilor cardinali, unii îmbrăcați în costume naționale, s-au alăturat din nou ierarhilor prezenți pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut țării și românilor în general, în persoana cardinalului Lucian Mureșan.

La finalul sfintei Liturghii, plin de emoție, PS Petru Gherghel, confirmând întru-totul cele spuse la predică de către ÎPS dr. Ioan Robu, a adăugat printre altele: "Am trăit momente cu adevărat înălțătoare... Mulțumim lui Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria!"

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-19 februarie: Roma: Cardinalul îmbrăcat cu tunică neagră


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat