Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Consistoriu obișnuit public pentru crearea a douăzeci și doi de noi cardinali și pentru votul despre câteva cauze de canonizare

Sâmbătă, 18 februarie 2012, în Bazilica Vaticană, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a ținut un Consistoriu Obișnuit Public pentru crearea a 22 de noi cardinali și pentru votul despre câteva cauze de canonizare.

La deschiderea Consistoriului, după salut, rugăciune și proclamarea Evangheliei (Mc 10,32-45), Papa a ținut alocuțiunea sa.

După aceea, Sfântul Părinte a citit formula de creare și a proclamat în mod solemn numele noilor cardinali, anunțându-le Ordinul prezbiteral sau diaconal.

Ritualul a continuat cu mărturisirea de credință a noilor cardinali în fața poporului lui Dumnezeu și cu jurământul de fidelitate și de ascultare față de Papa și față de succesorii săi.

Noii cardinali, în ordinea creării, au îngenuncheat apoi în fața Sfântului Părinte care le-a dat bereta de cardinal, inelul și le-a încredințat fiecăruia o biserică din Roma ca semn de participare la grija pastorală a Sfântului Părinte în Cetate. După încredințarea Bulei de creare de cardinal și de încredințare a Titlului sau a Diaconiei, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a schimbat cu fiecare nou-cardinal îmbrățișarea păcii.

La sfârșitul ritualului, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a ținut Consistoriul Obișnuit Public pentru canonizarea a șapte Fericiți.

Prezentăm în continuare alocuțiunea pe care Sfântul Părinte a rostit-o în cadrul Consistoriului:

* * *

"Tu es Petrus, et super hanc petram aedificabo Ecclesiam meam"

Venerați Frați,
Iubiți frați și surori,

Cu aceste cuvinte cântul de intrare ne-a introdus în ritualul solemn și sugestiv al Consistoriului obișnuit public pentru crearea noilor cardinali, pentru impunerea beretei, pentru încredințarea inelului și pentru acordarea titlului. Sunt cuvintele eficace prin care Isus l-a constituit pe Petru ca fundament solid al Bisericii. Credința reprezintă factorul calificator al acestui fundament: de fapt, Simon devine Petru - stâncă - deoarece a mărturisit credința sa în Isus Mesia și Fiu al lui Dumnezeu. În vestirea lui Cristos Biserica este legată de Petru și Petru este rânduit în Biserică drept stâncă; însă cel care zidește Biserica este Cristos însuși, Petru trebuie să fie un element deosebit al construcției. Trebuie să fie așa prin fidelitatea față de mărturisirea sa făcută la Cezareea lui Filip, în virtutea afirmației: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!".

Cuvintele adresate de Isus lui Petru scot bine în evidență caracterul eclezial al evenimentului de astăzi. De fapt, noii cardinali, prin acordarea titlului unei biserici din această Cetate sau dintr-o Dieceză suburbană, sunt inserați cu toate drepturile în Biserica Romei condusă de Succesorul lui Petru, pentru a coopera strâns cu el în conducerea Bisericii universale. Acești iubiți cardinali, care peste puțin timp vor face parte din Colegiul Cardinalilor, se vor uni cu legături noi și mai puternice nu numai cu Pontiful Roman, ci și cu întreaga comunitate a credincioșilor răspândiți în toată lumea. În desfășurarea slujirii lor speciale în susținerea ministeriului petrin, noii cardinali vor fi chemați de fapt să ia în considerare și să evalueze evenimentele, problemele și criteriile pastorale care ating misiunea întregii Biserici. În această misiune delicată le va fi exemplu și ajutor mărturia de credință dată cu viața și cu moartea de către Principele Apostolilor, care, din iubire față de Cristos, s-a dăruit în întregime pe sine însuși până la jertfa supremă.

Cu această semnificație trebuie înțeleasă și impunerea beretei roșii. Noilor cardinali le este încredințată slujirea iubirii: iubire față de Dumnezeu, iubire față de Biserica sa, iubire față de frați cu o dăruire absolută și necondiționată, până la vărsarea sângelui, dacă este necesar, așa cum afirmă formula de impunere a beretei și așa cum arată culoarea roșie a hainelor îmbrăcate. În afară de asta, lor li se cere să slujească Biserica cu iubire și vigoare, cu limpezimea și înțelepciunea învățătorilor, cu energia și tăria păstorilor, cu fidelitatea și curajul martirilor. Este vorba de a fi slujitori eminenți ai Bisericii care are în Petru fundamentul vizibil al unității.

În textul evanghelic proclamat puțin mai devreme, Isus se prezintă ca slujitor, oferindu-se ca model de imitat și de urmat. Din fundalul celei de-a treia anunțări a pătimirii, morții și învierii Fiului Omului, se desprinde cu un contrast strident scena cu cei doi fii ai lui Zebedeu, Iacob și Ioan, care încă mai urmăresc vise de glorie alături de Isus. El i-au cerut: "Fă-ne să stăm unul la dreapta și altul la stânga ta în gloria ta" (Mc 10,37). Fulgerătoare este replica lui Isus și neașteptată este întrebarea sa: "Nu știți ce cereți. Puteți să beți potirul pe care-l beau eu?" (v. 38). Aluzia este foarte clară: potirul este cel al pătimirii, pe care Isus îl acceptă pentru a realiza voința Tatălui. Slujirea lui Dumnezeu și a fraților, dăruirea de sine: aceasta este logica pe care credința autentică o imprimă și o dezvoltă în trăirea noastră zilnică și care, în schimb, nu este stilul lumesc al puterii și al gloriei.

Iacob și Ioan cu această cerere a lor arată că nu înțeleg logica de viață pe care Isus o mărturisește, acea logică - conform Învățătorului - care trebuie să-l caracterizeze pe discipol, în spiritul său și în acțiunile sale. Și logica greșită nu locuiește numai în cei doi fii ai lui Zebedeu deoarece, conform evanghelistului, contagiază și pe "ceilalți zece" apostoli care "au fost cuprinși de indignare față de Iacob și Ioan" (v. 41). Sunt cuprinși de indignare pentru că nu este ușor a intra în logica Evangheliei și a lăsa logica puterii și a gloriei. Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă că toți apostolii erau încă imperfecți, fie cei doi care vor să se ridice deasupra celor zece, fie ceilalți care sunt invidioși față de ei (cf. Comentariu la Matei, 65, 4: PG 58, 622). Și comentând textele paralele din Evanghelia sfântului Luca, sfântul Ciril din Alexandria adaugă: "Discipolii au căzut în slăbiciunea umană și discutau unul cu altul despre cine era conducător sau superior față de ceilalți... Asta s-a întâmplat și ne-a fost relatat pentru avantajul nostru... Ceea ce s-a întâmplat sfinților Apostoli se poate revela pentru noi un stimulent la umilință" (Comentariu la Luca, 12, 5, 24: PG 72, 912). Acest episod îi dă lui Isus ocazia de a se adresa tuturor discipolilor și de "a-i chema la sine", ca și cum i-ar strânge la pieptul său, pentru a forma ca un trup unic și indivizibil cu El și a arăta care este drumul pentru a ajunge la adevărata glorie, aceea a lui Dumnezeu: "Voi știți că cei care sunt considerați conducători ai popoarelor le domină și cei mari dintre ei își fac simțită puterea asupra lor. Dar între voi să nu fie așa. Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie slujitorul vostru și cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul tuturor" (Mc 10,42-44).

Dominare și slujire, egoism și altruism, posesie și dăruire, interes și gratuitate: aceste logici profund contrastante se confruntă în orice timp și în orice loc. Nu este nici o îndoială cu privire la drumul ales de Isus: El nu se limitează să-l arate prin cuvinte discipolilor de atunci și de astăzi, ci îl trăiește în însuși trupul său. De fapt, explică: "Pentru că nici Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți" (v. 45). Aceste cuvinte luminează cu intensitate singulară Consistoriul public de astăzi. Ele răsună în adâncul sufletului și reprezintă o invitație și o chemare, o încredințare și o încurajare în special pentru voi, iubiți și venerați Frați care urmează să faceți parte din Colegiul Cardinalilor.

Conform tradiției biblice, Fiul Omului este cel care primește puterea și stăpânirea de la Dumnezeu (cf. Dan 7,13șu). Isus interpretează misiunea sa pe pământ suprapunând figurii Fiului Omului pe aceea a Slujitorului suferind, descris de Isaia (cf. Is 53,1-12). El primește puterea și gloria numai ca "slujitor"; dar este slujitor pentru că primește asupra sa destinul de durere și de păcat al întregii omeniri. Slujirea sa se realizează în fidelitate totală și în responsabilitate deplină față de oameni. Pentru aceasta, acceptarea liberă a morții sale violente devine prețul de eliberare pentru mulți, devine începutul și fundamentul răscumpărării fiecărui om și a întregului neam omenesc.

Iubiți Frați, care urmează să faceți parte din Colegiul Cardinalilor! Dăruirea totală de sine oferită de Cristos pe cruce să fie pentru voi principiu, stimulent și forță pentru o credință care acționează în caritate. Misiunea voastră în Biserică și în lume să fie mereu și numai "în Cristos", să răspundă logicii sale și nu logicii lumii, să fie luminată de credință și însuflețită de caritatea care vin la noi din Crucea glorioasă a Domnului. Pe inelul pe care vi-l voi încredința peste puțin timp, sunt reprezentați sfinții Petru și Paul, având în centru o stea care o evocă pe Sfânta Fecioară Maria. Purtând acest inel, voi sunteți chemați zilnic să vă amintiți de mărturia pe care cei doi Apostoli au dat-o despre Cristos până la moartea prin martiriu aici la Roma, fecundând astfel cu sângele lor Biserica. În timp ce referința la Fecioara Maria va fi mereu pentru voi o invitație de a o urma pe aceea care a fost tare în credință și slujitoare umilă a Domnului.

Încheind această scurtă reflecție, aș vrea să adresez salutul meu cordial și mulțumirea mea vouă tuturor celor prezenți, îndeosebi Delegațiilor oficiale din diferite țări și reprezentanțelor din mai multe Dieceze. Noii cardinali, în slujirea lor, sunt chemați să rămână mereu fideli lui Cristos, lăsându-se conduși numai de Evanghelia sa. Iubiți frați și surori, rugați-vă pentru ca în ei să se poată oglindi pe viu unicul nostru Păstor și Învățător, Domnul Isus, izvor oricărei înțelepciuni, care indică drumul pentru toți. Și rugați-vă și pentru mine, ca să pot să ofer mereu Poporului lui Dumnezeu mărturia învățăturii sigure și să țin cu fermitate blândă cârma sfintei Biserici. Amin!

BENEDICTUS PP. XVI

* * *

Publicăm în continuare lista Titlului sau Diaconiei acordate de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea fiecăruia dintre noii cardinali în momentul creării în Consistoriul Obișnuit Public de astăzi:

  1. Card. FERNANDO FILONI, Diaconia "Sfânta Fecioară Maria de Corromoto în Sfântul Ioan al lui Dumnezeu

  2. Card. MANUEL MONTEIRO DE CASTRO, Diaconia "Sfântul Dominic de Guzman"

  3. Card. SANTOS ABRIL Y CASTELLÓ, Diaconia "Sfântul Ponțian"

  4. Card. ANTONIO MARIA VEGLIÒ, Diaconia "Sfântul Cesareo in Palatio"

  5. Card. GIUSEPPE BERTELLO, Diaconia "Sfinții Vitus, Modestus și Crescenția"

  6. Card. FRANCESCO COCCOPALMERIO, Diaconia "Sfântul Iosif al Tâmplarilor"

  7. Card. JOÃO BRAZ DE AVIZ, Diaconia "Sfânta Elena în afara Porții Prenestina"

  8. Card. EDWIN FREDERICK O'BRIEN, Diaconia "Sfântul Sebastian la Palatin"

  9. Card. DOMENICO CALCAGNO, Diaconia "Buna Vestire a Sfintei Fecioare Maria" la Via Ardeatina

  10. Card. GIUSEPPE VERSALDI, Diaconia "Sfânta Inimă a lui Isus" la Castro Pretorio

  11. Card. GEORGE ALENCHERRY, Titlul "Sfântul Bernard" la Terme

  12. Card. THOMAS CHRISTOPHER COLLINS, Titlul "Sfântul Patriciu"

  13. Card. DOMINIK DUKA, O.P., Titlul "Sfinții Marcelin și Petru"

  14. Card. WILLEM JACOBUS EIJK, Titlul "Sfântul Calixt"

  15. Card. GIUSEPPE BETORI, Titlul "Sfântul Marcel"

  16. Card. TIMOTHY MICHAEL DOLAN, Titlul "Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe" la Monte Mario

  17. Card. RAINER MARIA WOELKI, Titlul "Sfântul Ioan Maria Vianney"

  18. Card. JOHN TONG HON, Titlul "Regina Apostolorum"

  19. Card. LUCIAN MUREȘAN, Titlul "Sfântul Atanasiu"

  20. Card. JULIEN RIES, Diaconia "Sfântul Anton de Padova" la Circonvallazione Appia

  21. Card. PROSPER GRECH, O.S.A., Diaconia "Sfânta Maria Goretti"

  22. Card. KARL JOSEF BECKER, S.I., Diaconia "Sfântul Iulian Martirul"

* * *

La sfârșitul ritualului pentru crearea noilor cardinali, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a ținut Consistoriu Obișnuit Public pentru canonizarea Fericiților:

- GIACOMO BERTHIEU, Preot cu voturi în Societatea lui Isus, martir; născut la Polminhac (Franța) la 28 noiembrie 1838 și ucis la Ambiatibe (Madagascar) la 8 iunie 1896;

- PEDRO CALUNGSOD, catehet laic, martir; născut la Ginatilan o Naga di Cebu (Filipine) în 1654 și ucis la Guam în Arhipelagul Marianne la 2 aprilie 1672;

- GIOVANNI BATTISTA PIAMARTA, Preot, Întemeietor al Congregației Sfintei Familii din Nazaret și al Congregației Surorilor Slujitoare Umile ale Domnului; născut la Brescia (Italia) la 26 noiembrie 1841 și mort la Remedello (Italia) la 25 aprilie 1913;

- MARIA DEL MONTE CARMELO (în viața seculară: Maria Carmela Sallés y Barangueras), Întemeietoare a Congregației Surorilor Concepționiste Misionare ale Învățăturii; născută la Vic (Spania) la 9 aprilie 1848 și moartă la Madrid (Spania) la 25 iulie 1911;

- MARIA ANNA COPE (în viața seculară: Barbara), Călugăriță cu voturi în Congregația Surorilor celui de-al Treilea Ordin al Sfântului Francisc de Syracuse (New York), cunoscută ca Mother Marianne of Molokai; născută la Heppenheim (Germania) la 23 ianuarie 1838 și moartă la Molokai (Statele Unite ale Americii) la 9 august 1918;

- CATERINA TEKAKWITHA, laică; născută în 1656 la Ossernenon (astăzi Auriesville, Statele Unite ale Americii) și moartă la Sault (Canada) la 17 aprilie 1680;

- ANNA SCHÄFFER, laică; născută la Mindelstetten (Germania) la 18 februarie 1882 și tot acolo a murit la 5 octombrie 1925.

În cursul Consistoriului, Papa a decretat ca Fericiții: Giacomo Berthieu; Pedro Calungsod; Giovanni Battista Piamarta; Maria del Monte Carmelo; Maria Anna Cope; Caterina Tekakwitha și Anna Schäffer să fie înscriși în Lista Sfinților duminică, 21 octombrie 2012.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat