Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Postul Mare timp de reînnoire pentru Biserică

Din dificultăți purificarea

Publicăm reflecția pe care cardinalul prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a scris-o în vederea Postului Mare pentru cotidianul spaniol "La Razón" de marți 14 februarie.

De Antonio Canizares Llovera

Ne apropiem de Postul Mare. Cu impunerea cenușii, miercurea viitoare va începe, pentru catolici, acest timp de har, de chemare la convertire și la o viață nouă și sfântă, de reînnoire și de purificare. Chemarea la purificare este o constantă în mesajul ultimilor doi Papi, fericitul Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. Cu toții avem nevoie de purificare. "Și în Biserică, Adam, omul, cade de mai multe ori". Trebuie să recunoaștem păcatele noastre, să le punem în fața lui Dumnezeu și să invocăm milostivirea sa. Trebuie să cerem iertare și să ne purificăm. Astfel, recunoscând acest adevăr, în același timp recunoaștem că El poate să ne schimbe, să ne reînnoiască dinăuntru, de asemenea că El nu ne lasă în singurătate sau în deșertul lipsurilor noastre și al păcatelor noastre, ci rămâne cu noi în Biserica sa în timpul nostru în care atâtea lucruri o chinuiesc; așa cum a făcut fără încetare în decursul istoriei. "Se poate critica mult Biserica. Noi știm asta și însuși Domnul ne-a spus asta: ea este un năvod cu pești buni și pești răi, un ogor cu grâu și neghină" (Benedict al XVI-lea).

Există probleme și contrarietăți, dar nu trebuie pierdută speranța, ci trebuie înfruntate cu abilitate și cu speranță și mai ales cu credință și cu criteriile credinței, care trebuie să fie mereu cele proprii ale Bisericii. Dificultățile externe, asediul la care sunt supuse din afară credința și Biserica și dificultățile care vor mai putea să apară nu va trebui să ne provoace frică în reluarea și urmarea drumului Evangheliei, de caritate și de sfințenie, de purificare. De asemenea, nu pot să ne scufunde, nici să ne creeze complexe dificultățile interne, inclusiv trădările, căderile, slăbiciunile și fragilitățile credinței noastre, ale creștinismului nostru de astăzi, adesea incapabil să comunice oamenilor, fraților noștri, comoara imensă pe care o purtăm înlăuntrul nostru: comoara credinței, a iubirii și a milostivirii lui Dumnezeu, a Evangheliei și a Răscumpărării lui Isus Cristos.

Domnul este cu noi până la sfârșitul timpurilor: aceasta este promisiunea sa, care se împlinește în prezentul concret în care trăim și care ne poate descumpăni. El nu coboară din barca sa, Biserica; nu o părăsește, nici nu încetează să meargă pe apele furtunoase, oricât de contrare și puternice ar fi vânturile potrivnice și nici datorită îndoielilor, greșelilor sau fricii credincioșilor săi. Istoria Bisericii, din timpurile lui Isus Cristos însuși s-a văzut învăluită în persecuții și adversități, care proveneau din exteriorul și din interiorul său, sau în trădări, negări, abandonuri, căderi, fragilități ale persoanelor apropiate de ea. Și nu a căzut până acolo încât să nu reușească să se ridice din nou, nici nu va cădea fără să se ridice din nou. Dar, desigur, are nevoie de purificare, de reînnoire și de întărire - operă mai ales a lui Dumnezeu - printr-o viață sfântă, care este viața transformată de Dumnezeu însuși și care trăiește prin credință și caritate. Cuvântul lui Dumnezeu, însuși Dumnezeu, nu trece și nici nu va trece. "Cristos este același, ieri, astăzi și întotdeauna". Biserica a fost zidită pe stânca tare a lui Petru și a credinței pe care Petru o mărturisește. Acest lucru are rezonanță deosebită în fața a ceea ce se întâmplă și o semnificație specială cu privire la Anul Credinței, care ne invită să deschidem larg porțile pentru credința Domnului care este în mijlocul nostru.

Oricât de paradoxal ar apare, "în fond este mângâietor faptul că există neghina în Biserică. Astfel, cu toate defectele noastre putem totuși să sperăm să ne aflăm încă în urmarea lui Isus, care i-a chemat chiar pe păcătoși. Biserica este ca o familie umană, dar este în același timp și marea familie a lui Dumnezeu, prin care El formează un spațiu de comuniune și de unitate prin toate continentele, culturile și națiunile. De aceea suntem fericiți că aparținem acestei mari familii pe care o vedem aici; suntem fericiți că avem frați și prieteni în toată lumea. Experimentăm asta chiar aici la Köln cât de frumos este a aparține unei familii vaste ca lumea, care cuprinde cerul și pământul, trecutul, prezentul și viitorul și toate părțile pământului. În această mare adunare de pelerini mergem împreună cu Cristos, mergem cu steaua care luminează istoria" (Benedict al XVI-lea la Köln).

Marea problemă a lumii în această răscruce a istoriei este, ca întotdeauna, credința, trăirea vieții cu Dumnezeu sau fără Dumnezeu, faptul de a fi conduși sau nu de lumina sa. La această mare problemă va trebui să răspundem cu o nouă evanghelizare. la asta invită drumul Postului Mare pe care îl vom începe miercuri, săptămâna viitoare, în acest an în care s-au întâmplat atâtea lucruri, dar care deschide porțile credinței, Anul Credinței, și este urgent a duce înainte cu toate forțele posibile o nouă evanghelizare, pentru ca lumea să creadă și să aibă credință, pentru ca să trăiască în caritatea care reînnoiește toate și să meargă în speranța care inundă cu lumină nouă noaptea prin care trecem.

Pentru aceasta, apropiatul Post Mare invită întreaga Biserică la purificare și la o viață sfântă, fără a-i uita pe șomeri și nici rugăciunea noastră pentru ca munca să fie la îndemâna tuturor, pentru că și acest lucru face parte din caritate și de purificarea necesară.

(După L'Osservatore romano, 18 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat