Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

După treizeci de ani

În urmă cu treizeci de ani, la 15 februarie 1982, era făcută publică știrea că Ioan Paul al II-lea, venea în întâmpinarea dorinței cardinalului Joseph Ratzinger, îl elibera din conducerea pastorală a diecezei de Münche și Freising. De fapt, la 25 noiembrie 1981, cardinalul german în vârstă de cincizeci și patru de ani a fost numit de Papa ca prefect al primului dicaster al Curiei Romane, Congregația pentru Doctrina Credinței. Astfel, după ce a mai ținut încă aproape trei luni conducerea marii arhidieceze bavareze, în acele zile de februarie Ratzinger s-a transferat la Roma. Aici deja venise cu douăzeci de ani înainte, în 1962, pentru a petrece aici tot timpul Conciliului drept consultant teologic al unuia dintre protagoniștii Conciliului al II-lea din Vatican, arhiepiscopul de Köln, cardinalul Joseph Frings.

După aceea, renumitul teolog s-a întors la Roma de mai multe ori, mai ales după 1977, când a fost numit episcop de München și creat cardinal de Paul al VI-lea în ultimul său consistoriu. În primul conclav din 1978 Ratzinger l-a cunoscut personal pe mitropolitul de Cracovia, cardinalul Karol Wojtyla, și în al doilea a contribuit la alegerea sa, convins - așa cum a scris în 2004 - că era "Papa pentru ora prezentă". Numai cu puține luni mai târziu, în 1979, Ioan Paul al II-lea l-a convocat pentru a-i propune să asume funcția de prefect al organismului curial care se ocupă de educația catolică, însă arhiepiscopul de München nu a voit să lase dieceza după numai doi ani de conducere. Pontiful însă îl voia alături de sine și, în februarie 1981, i-a comunicat cardinalului intenția de a-l numi prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, învingând totuși ultimele sale rezistențe doar în toamna următoare.

Din februarie 1982, cardinalul german nu a mai părăsit Roma. În pofida trecerii anilor și a dorinței de a se întoarce total la viața de studiu la care s-a simțit mereu chemat, Ioan Paul al II-lea i-a cerut de fapt să rămână cu el ca responsabil al organismului doctrinal al Curiei Romane și, de fapt, ca principalul său consilier teologic. Timp de aproape un sfert de secol, de la sediul roman cei doi oameni au susținut astfel împreună Biserica - tertio millennio adveniente și apoi novo millennio ineunte - în tranziția seculară, pe calea omului din zilele noastre.

Însoțind această umanitate și mărturisindu-i că Dumnezeu este aproape, așa cum a făcut mereu în decursul istoriei cel care a știut cu adevărat să-l urmeze pe Isus, în pofida păcatelor și imperfecțiunilor umane prezente și în Biserică.

Apoi, în 2005 lui Joseph Ratzinger i s-a cerut și mai mult în momentul alegerii foarte rapide în conclav, o alegere necăutată în nici un mod și pe care cardinalul a acceptat-o cu acea seninătate simplă care impresionează pe cel care se apropie de el chiar și numai pentru un moment. "Nu-l cunosc, dar are ochii buni" a spus după câteva zile o bătrână simplă din Roma. Iată, în acești ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a știut în fiecare zi mai mult să transmită - și nu numai credincioșilor săi - ceea ce a destăinuit în 2006 la München în față la Mariensäule, coloana ridicată în cinstea Mariei: că se simte, conform interpretării augustiniene a unui psalm, ca un animal de povară care trudește sub conducerea țăranului, dar în același timp este foarte aproape de stăpânul său, Domnul Isus, și pentru aceasta nu se teme de rău.

Acest sentiment de încredere totală în Dumnezeu se citește deja la sfârșitul prețioasei relatări autobiografice a cardinalului care, în 1997, se gândea din nou la primul său jumătate de secol de viață. Astăzi, la treizeci de ani de la începutul perioadei romane a acestui păstor blând care nu se dădea înapoi în fața lupilor, este clar profilul maturității unui pontificat care va intra în istorie, risipind ca fumul stereotipuri care mor cu greu și contrastând comportamente iresponsabile și nedemne. Acestea ajung să se împletească la zgomote mediatice, inevitabile și desigur nu dezinteresate, dar care trebuie știut să se perceapă ca ocazie de purificare a Bisericii.

Pontif al păcii care vrea să reînsuflețească flacăra primatului lui Dumnezeu, Benedict al XVI-lea este perfect coerent cu istoria sa. O istorie marcată de o privire amplă care în cei treizeci de ani la Roma a căutat mereu o respirație mondială și a fost caracterizată de o operă de inovație și purificare urmărită cu curaj, tenacitate și răbdare, având conștiința că în timpul nopții dușmanul seamănă neghină în ogor. Pentru aceasta Papa indică fără încetare necesitatea reînnoirii continue (ecclesia semper reformanda), amintind că sfințenia Bisericii nu va fi întunecată dacă, ascultând adevărul, rămâne aproape de unicul Domn.

g.m.v.

(După L'Osservatore romano, 15 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat