Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pontiful va binecuvânta o reproducere a Porții Sfinte destinate expoziției organizate la Wadowice

Nou muzeu în casa natală a papei Wojtyla

De Stanislaw Dsiwisz

Noul Muzeu al casei natale a lui Ioan Paul al II-lea la Wadowice devine realitate. Răspunzând la o cerere a mea, Pontiful binecuvântează mâine, miercuri 15 februarie, reproducerea Porții Sfintei de la bazilica Sfântul Petru care va face parte din expoziția permanentă organizată în casa familiară a Papei Wojtyla, situată pe lângă piața centrală din Wadowice, în Polonia. Cu acest gest, Benedict al XVI-lea va sublinia, încă o dată, legătura sa strânsă cu predecesorul.

Față de originalul Porții Sfinte, replica destinată expoziției de la Wadowice, în afară de a reproduce în mod fidel frontonul, adaugă pe partea din spate în zece limbi - între care rusă și chineză - foarte cunoscuta exclamație din discursul inaugural al pontificatului lui Ioan Paul al II-lea: "Deschideți, ba chiar deschideți larg porțile lui Cristos".

Această invocație va vorbi oricărui vizitator invitându-l să-i deschidă lui Isus porțile propriei minți și ale propriei inimi.

Sosirea replicii Porții Sfinte în Polonia va fi un eveniment emoționant. Am o amintire vie a lui Ioan Paul al II-lea când, în noaptea de Crăciun 1999, trecea pragul Porții Sfinte în Sfântul Petru, inaugurând Marele Jubileu al anului 2000. Îmi revin în minte cuvintele pe care le-a rostit în ziua inaugurării pontificatului, la 22 octombrie 1978: "Deschideți, ba chiar deschideți larg porțile lui Cristos! În fața puterii sale mântuitoare deschideți granițele statelor, sistemele economice precum și cele politice, vastele domenii de cultură, de civilizație, de dezvoltare. Nu vă fie teamă! Cristos știe ce este înlăuntrul omului. Numai El știe asta!". Rămân de neșters amintirile pelerinajelor sale, când, imitându-l pe Bunul Păstor, pornea pe drumurile omului. Gesturile sale și cuvintele sale deschideau noi orizonturi pentru întâlnirea omului contemporan cu Dumnezeu. Ca păstor sensibil indica evanghelica "poartă a oilor".

Făcea asta încă de la sosirea sa, sărutând pământul țărilor pe care le vizita, adunându-i pe credincioși în jurul lui Cristos la celebrarea euharistică și proclamând cu iubire și responsabilitate Vestea Bună.

Am văzut deschizându-se nu numai granițele statelor, ci și inimile atinse de frumusețea Evangheliei. Am fost martori ai modului în care în mod pașnic se schimbau sistemele socio-politice.

Deschizând Poarta Sfântă, Papa Wojtyla ne-a făcut să trecem pragul celui de-al treilea mileniu, în care acum Benedict al XVI-lea ne este călăuză iubitoare și sigură. Ambii Pontifi ne indică simbolul Porții Sfinte care "evocă trecerea pe care fiecare creștin este chemat să o facă de la păcat la har". A trece prin această poartă înseamnă "a mărturisi că Isus Cristos este Domnul"; înseamnă a revigora credința în El "pentru a trăi viața nouă pe care el ne-a dăruit-o" (cf. Incarnationis mysterium, 8).

Aducând în Polonia replica Porții Sfinte, operă a sculptorilor de la Domus Dei din Albano, vrem să o așezăm într-un punct central din noul Muzeu al casei natale a lui Ioan Paul al II-lea. Ea va conduce mințile și inimile pelerinilor și turiștilor spre bazilica Sfântul Petru din Vatican, simbol deosebit al unității Bisericii. O originală concepție artistică a arhitecților Barbara și Jaroslaw Klaput, autori ai expoziției muzeale de la Wadowice, vrea să exprime adevărul despre Biserica una, sfântă și apostolică. Profit de ocazie pentru a mulțumi familiei Krauze care a dăruit arhidiecezei de Cracovia edificiul în care se află casa natală a lui Ioan Paul al II-lea. Mulțumesc pentru angajarea lor delegatului meu, instituțiilor, organizatorilor, direcțiunii și constructorilor. Grație muncii lor vom putea într-o zi să inaugurăm primul muzeu religios narativ din Polonia care va prezenta bogata moștenire a lui Ioan Paul al II-lea. Va fi o întâlnire fascinantă cu omul cufundat în lume care îi iubea pe oameni. Era pasionat de teatru, de poezie, de natură, de sport și care în același timp era cufundat în dialogul profund cu Dumnezeu. Se va putea descoperi personalitatea unui intelectual inteligent, maestru exigent, a unui neobosit pelerin, apostol și martor al lui Cristos crescut și format în Polonia sa pe care o iubirea și pe care atât de demn o reprezenta. Muzeul va relata învățătura sa despre Biserică, despre misterul răscumpărării și al milostivirii divine; va aminti de viziunea sa despre sfințenia vieții și va face să se perceapă dorința sa de a lansa noua evanghelizare.

În timpul călătoriei sale apostolice în Polonia, la 27 mai 2006, Benedict al XVI-lea a voit să se oprească la Wadowice, pentru a se ruga la locurile în care credința lui Karol Wojtyla "s-a trezit și s-a format". Cu acea ocazie, citându-l pe marele poet german, Johann Wolfgang von Goethe, a spus: "Cine vrea să înțeleagă un pot, trebuie să meargă în țara sa". Tot așa și pentru a înțelege viața și ministeriul lui Ioan Paul al II-lea, era necesar să vină în orașul său natal.

Cu asemenea motivații încă de la începuturile pontificatului Papei Wojtyla veneau la Wadowice mulți vizitatori. Pentru aceasta, la 18 mai 1984, cardinalul Franciszek Macharski inaugura prima expoziție muzeală în casa natală a lui Ioan Paul al II-lea, promovată și organizată de monseniorul Edward Zacher, care a fost profesorul de religie al lui Karol Wojtyla în timpurile liceului. Pentru a ține vie amintirea sa îi invit pe toți să viziteze patria lui Ioan Paul al II-lea și îndeosebi locurile îndrăgite de el cum este orașul regal Cracovia, sanctuarul marian de la Kalwaria Zebrzydowska și orașul său natal, Wadowice.

(După L'Osservatore romano, 15 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat