Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Peregrinatio Mariae, hramul secundar și misiuni populare

După zile de intense pregătiri, comunitatea din Parohia "Sfânta Fecioară Regină" din Tămășeni, în perioada 9-12 februarie 2012, a avut parte de o triplă bucurie: vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica, hramul secundar (Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes) și misiuni populare. Predicile tematice din cadrul misiunilor au fost ținute de pr. Cristinel Fodor, în care a subliniat importanța căsătoriei și a familie în planul lui Dumnezeu.

Joi, 9 februarie, la ora 16.30, în ciuda vremii neprielnice, comunitatea din Tămășeni, adunată cu mic cu mare în curtea bisericii, în frunte cu părintele paroh și un mare număr de preoți, a ieșit în întâmpinarea Icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Imediat după primire, s-a celebrat sfânta Liturghie de începere a misiunilor, în care părintele Cristinel Fodor ne-a prezentat tema zilelor de misiuni: "Familia și Căsătoria".

În predicile sale, ideea centrală, după cum spune chiar părintele, a fost: "Căsnicia este ceva conceput de Dumnezeu. Și dacă ea este concepută de Dumnezeu, funcționează bine numai în unire cu Dumnezeu și numai dacă sunt respectate în ea legile fixate ei de Dumnezeu".

Alte idei menționate:

  • Familia este invenția lui Dumnezeu.

  • Viața de familie nu este o viață în doi, ci o viață în trei: soțul, soția, Dumnezeu.

  • Fiți supuși unul altuia. Soții se supun unul altuia și amândoi lui Dumnezeu.

  • Trebuie să ascultăm de Dumnezeu și de regulile lui

  • Căsătoria este indisolubilă: nu există divorț!

  • Pentru a avea armonie în familie trebuie să rezolvăm conflictele.

Au urmat apoi zilele binecuvântate de vineri și sâmbătă, în care întreaga comunitate s-a adunat în jurul altarului și a icoanei Maicii Domnului în rugăciune, în cadrul sfintelor Liturghii de la orele 10.00 și 17.00, sau la programul special de rugăciune de dimineața de la ora 6 până la ora 23, împărțit pe grupe și sectoare. În tot acest interval de ore, grupuri de copii, tineri, adulți, bătrâni, AC, persoane consacrate, au înălțat rugi fierbinți către Maica Domnului.

Sâmbătă, 11 februarie, la ora 17.00 s-a celebrat Liturghia hramului secundar, Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, în altar fiind un grup de 13 preoți, printre care și părintele decan Toma Encuță; după care, pe un ger năprasnic, a urmat procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica pe străzile satului, lăudându-l și preamărindu-l pe Dumnezeu prin cântările către Fecioara Maria.

Duminică, 12 februarie, la Liturghia de încheiere a misiunilor de la ora 11.00, l-am avut alături de noi, pe lângă mulți alți preoți, și pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. După sfânta Liturghie, la ora 14.30, icoana miraculoasă și-a încheiat pelerinajul la Tămășeni, luând din nou drumul diecezei pentru a vizita și alte comunități.

Impresii și mulțumiri:

  • "Inima mea se bucura in Domnul; căci la el e speranța mea; în Domnul Salvatorul"
    Cu aceste cuvinte, noi, comunitatea din Tămășeni, vrem să ne exprimăm bucuria, pacea si fericirea pe care am trăit-o in aceste zile de sărbătoare spirituală, pline de har și învățătură, de cântec și rugăciune, de renunțare și jertfă, având-o drept ocrotitoare pe sfânta Fecioara Maria, prin prezența icoanei făcătoare de minuni de la Cacica.
    Suntem recunoscători Bunului Dumnezeu pentru toate harurile si binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră, pentru păstorii sufletești și toate persoanele care contribuie la desăvârșirea creației, la lucrarea de răspândire și trăire a Evangheliei. (Maricica Andrici)

  • Floare mai frumoasă, pe acest pământ, ca Fecioara-aleasă nu a fost nicicând. Floarea vieții, floare nepătată, împrospătează-ne cu parfumul tău revitalizant, înnoiește-ne sufletele și întărește-ne credința. Prezența icoanei Maicii Domnului din Cacica printre noi este un mare dar, având puteri miraculoase asupra credincioșilor. Numai gândul că Măicuța va fi alături de noi ne-a mobilizat din punct de vedere organizatoric dar și sufletește. Astfel, mână de la mână am reușit să pregătim activitățile acestor zile: cor, ore de rugăciune, slujbe și procesiune. Încet, încet biserica a început să se umple de credincioși, dornici să-și curețe sufletele pentru a se bucura de întâlnirea cu Mama cerească. Emoții, senzații de bucurie, nerăbdare și speranță se simțeau în aerul din Tămășeni în ziua sosirii icoanei. Au urmat câteva zile de dialog intens cu Măicuța, dar și cu Dumnezeu, câteva zile cu învățături alese pentru familii, câteva zile de laudă, câteva zile miraculoase...
    Și, Da, Doamne! Fiecare dintre noi poate zice acum, la sfârșitul acestui timp, că a avut parte de momente magice, în acest cadru solemn, preamărind-o pe Fecioara Maria. Sfântă Marie, Mama noastră cerească, dă-le răsplata cuvenită celor ce au pregătit aceste zile pline de bucurie, iar credincioșilor harul pe care și-l doresc cu ardoare! Dă-ne tuturor tărie în credință și puterea de a spune DA chemării lui Dumnezeu. Fii slăvită, Marie, pentru grija ta față de copiii tăi. Ave Maria! (Bianca Dombici)

Pr. Mihai Savin

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 februarie: Tămășeni: Peregrinatio Mariae, hramul secundar și misiuni populare

* * *

Impresie trimisă prin email la redacția Ercis.ro, la 17 februarie 2012:

"Sunt o enoriașă ce aparține de Parohia «Adormirea Maicii Domnului din Iași» și care lucrează, momentan, în Praga.

Am fost impresionată de fotografiile, cuvintele și momentele trăite de comunitatea din Tămășeni.

Prin acest mesaj vreau să transmit gândurile mele de respect pentru bucuria ce a fost trăită acolo.

În pelerinajul său prin localitățile Moldovei, Icoana Maicii Domnului de la Cacica ne-a arătat că putem fi mai buni și tari în credință. Fiecare comunitate a oferit Mamei noastre cerești valorile sale creștine încununate de sincere rugăciuni. Așa a fost și la Tămășeni.

Florile de la altar, armonia de glasuri cu sunetele de orgă, vioară și violoncel, copilașii cu florile în mână, tinerii îmbrăcați în istorie și care purtau icoana, mulțimea adunată cu smerenie în rugăciune, dăruirea preoților de la altar, toate acestea și nu numai ele au fost oferite ca mulțumire Sfintei Fecioare.

Fie ca prin rugăciuni să reușim să punem în practică ceea ce a cuvântat părintele Cristinel Fodor despre familie și căsătorie. Avem nevoie de ele acum mai mult ca oricând.

Fie ca Sfânta Fecioară să mijlocească pentru noi astfel ca la vizitele sale ulterioare să-I putem oferi rodul acestor misiuni populare de la hramul secundar al Parohiei «Sfânta Fecioară Regină» din Tămășeni, însoțite de armonia de culori, muzică și fapte de mai sus.

Frumoase și înălțătoare momente pentru Tămășeni.

Nu am fost participantă la misiuni, însă articolul, ca de altfel majoritatea anunțurilor de pe acest sit, a fost bine prezentat și m-a introdus în atmosfera de acolo, iar fotografiile au fost excepționale.

Aici, în Praga, sunt două generații nebotezate din cauza comunismului și au mai rămas puțini creștini catolici care nu își pot manifesta atât de amplu credința. Ei sunt mai rezervați, ușor îmbătrâniți, însă știu cum să spună foarte frumos rugăciunea «Tatăl nostru».

Acestea toate m-au determinat să vă scriu".

Simona-Grațiela Pîrțac


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat