Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sicilia: Vizita PS Petru Gherghel în Arhidieceza de Palermo

Preasfințitul Petru Gherghel s-a aflat în perioada 8-10 februarie 2012 în Arhidieceza de Palermo din Sicilia (Italia), pentru a se întâlni cu părintele Marius Gabriel Catrințașu, responsabil spiritual cu românii catolici din Palermo, dar și cu persoanele consacrate din Dieceza de Iași care își desfășoară activitatea în acest teritoriu.

După o lungă călătorie cu trenul, l-am primit pe Preasfințitul Petru la Palermo, miercuri seara, 8 februarie 2012. A doua zi, încă de dimineață, am pornit spre mănăstirile unde lucrează de ani buni surori originare din România. Primele surori vizitate au fost cele din Congregația "Fiicele Milostivirii și ale Crucii", unde ne-am întâlnit cu sora superioară și cu cele două surori românce. Preasfințitul a prezentat situația din Dieceza de Iași în ceea ce privește lipsa structurilor necesare care să se ocupe cu bătrânii, dar mai ales lipsa persoanelor devotate, cu carisma specifică, care să manifeste iubirea lui Dumnezeu mai ales în cei săraci și abandonați.

Pe Monte Pellegrino se află unul din cele mai vechi sanctuare din Italia, pentru ca în urmă cu aproximativ 500 de ani a fost descoperit de un vânător trupul fără viață al sfintei Rosalia, protectoarea orașului Palermo. Deși ploua, am urcat acest munte pentru a ne ruga împreună cu Preasfințitul și pentru a mulțumi pentru numărul impresionant de sfinți pe care îl are Sicilia.

Surorile Săracilor, prezente și în România, la Piatra Neamț, care îl au ca fondator pe fericitul Giacomo Cusmano, declarat fericit de papa Ioan Paul al II-lea în aceeași zi cu fericitul Ieremia Valahul, au un număr impresionant de case deschise la Palermo, dar noi ne-am limitat doar la a vizita un singur punct, cel în care se află trupul fericitului Cusmano și unde lucrează două surori din Dieceza de Iași, sora Petronela și sora Rita.

Liturghia în cadrul comunității din Passo di Rigano a încheiat o zi plină de binecuvântare și de har, de cunoaștere și de prețuire a celor care îl laudă pe Domnul oriunde ar fi.

Vineri dimineața, 10 februarie, am fost primiți călduros de ES Paolo Romeo, cardinal de Palermo, și de PS Carmelo Cuttitta, episcop auxiliar de Palermo. Discuțiile au atins anumite puncte sensibile, cum ar fi, prezența mică a românilor catolici din acest teritoriu, număr mereu în scădere din motive obiective. Preasfințitul Gherghel l-a invitat pe cardinalul Romeo în România, oferindu-i o copie a icoanei de la Cacica.

Înainte de a se îndrepta spre Agrigento pentru a se întâlni cu părintele Claudiu Bereș, am făcut un ultim popas la Surorile Carității, care îl au ca fondator pe Francesco Paolo Gravina, patronul primarilor.

Pr. Marius Gabriel Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-10 februarie: Sicilia: Vizita PS Petru Gherghel în Arhidieceza de Palermo


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat