Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Monsengwo Pasinya va conduce exercițiile spirituale în Vatican despre comuniunea creștinului cu Dumnezeu

În prima săptămână din Postul Mare, care anul acesta va fi între 26 februarie - 3 martie, Papa și conducătorii din Curia Romană, în mod tradițional vor face exerciții spirituale. Benedict al XVI-lea i-a cerut unui cardinal din Congo, Laurent Monsengwo Pasinya, arhiepiscop de Kinshasa, să propună meditațiile. Ca temă a fost ales un text din prima scrisoare a lui Ioan. Este "Iar comuniunea noastră este cu Tatăl și cu Fiul său Isus Cristos" (1In 1,3), după cum a afirmat jurnaliștilor pr. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun.

Exercițiile vor începe la Vespere cu expunerea euharistică, meditația, adorația și binecuvântarea euharistică în Capela "Redemptoris Mater", duminică 26 februarie. În fiecare zi, până sâmbătă 3 martie, vor fi celebrate Laudele cu meditație, Ora Medie cu meditație, o meditație după amiază urmată de Vespere, cu adorația și binecuvântarea euharistică.

Tema aleasă exprimă semnificația Primei Scrisori a lui Ioan, în care apostolul relatează experiența de credință, "ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și mâinile noastre au pipăit". El relatează asta pentru a-i invita pe primii creștini să rămână "în comuniune cu noi, iar comuniunea noastră este cu Tatăl și cu Fiul său Isus Cristos". "Pe parcursul epistolei autorul dezvoltă progresiv această idee a comuniunii cu diferite expresii. În același timp va da criteriile care permit creștinilor să ajungă la această comuniune cu Dumnezeu Tatăl și cu Fiul și să crească în ea", spune pliantul pentru această ocazie.

În prima zi, duminică 26 februarie, cardinalul va prezenta tema despre botez, despre convertirea într-un creștin "În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh". Luni 27 februarie va fi dedicată temei "Comuniunea și Viața", dezvoltată în trei meditații: Dumnezeu este viață, Dumnezeu este lumină și Dumnezeu este adevărul. Marți 28 februarie va fi dedicată temei "Comuniunea și milostivirea": Dumnezeu este milostivirea și compasiunea; Dumnezeu este un conducător iubitor; Comuniunea definitivă - Escatologia. Miercuri 29 februarie, când Pontiful nu va face cateheza tradițională în timpul audienței generale, se va prezenta tema "Ruperea comuniunii, păcatul": Iubirea în lume; anticriștii și lipsa credinței în Isus Cristos; Păcatul preotului. Pentru joi 1 martie, Cardinalul propune tema "Dumnezeu este iubire": Moartea Tatălui - pocăința și reconcilierea; iubirea fraților, Fecioara Maria, Mama celor care cred, un model de comuniune cu Tatăl și Fiul. Penultima zi, vineri 2 martie, va fi dedicată problemelor: sărăcia - castitatea - ascultarea; rugăciunea; Duhul Sfânt. Exercițiile spirituale se vor încheia cu o meditație despre "Iubirea și credința".

Cardinalul Laurent Monsengwo Pasinya este al patrulea cardinal african și al doilea după cardinalul Francis Arinze invitat de Benedict al XVI-lea pentru a conduce exerciții spirituale în Vatican. În ultimii doi ani, Sfântul Părinte a invitat "simpli preoți" în loc de cardinali: pr. Enrico Dal Covolo și pr. Léthel. Cu ultima sa alegere, Papa a confirmat aprecierea sa față de Biserica catolică din Africa, ceea ce deja a fost confirmat de al doilea Sinod pentru Africa și cele două călătorii ale sale în continentul african.

(După Gaudiumpress, vineri 10 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat