Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Întâlnire a asociațiilor catolice din oraș

Miercuri, 8 februarie 2012, în sala de festivități a Liceului Teologic din Onești a avut loc întâlnirea de lansare și organizare a două proiecte școlare la care au participat asociațiile din Onești, părinții parohi, părinții capucini și profesorii de religie din Onești (inițiatorii proiectelor).

La întâlnire au participat: părintele Toma Rediu (paroh în Parohia "Ss. Petru și Paul" din Onești și decan de Trotuș), părintele Ioan Anton (paroh al Parohiei "Sf. Tereza" din Onești și vicedecan de Trotuș), pr. Lucian Dumea (frate capucin, Borzești), reprezentanții asociațiilor catolice din Onești (Fundația "Victorine le Dieu", Asociația "Sfânta Familie din Nazaret", Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul" și Centrul de Îngrijire la Domiciliu Caritas).

Primul punct al întâlnirii l-a constituit salutul doamnei prof. dr. Violeta Apostu, director al Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești și inspector teritorial de religie (gazda și unul dintre inițiatori) care a făcut o prezentare de ansamblu a inițiativei.

Cu o prezentare powerpoint, Cristian Scripcaru (profesor de religie la Colegiul Tehnic "Petru Poni" și Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din Onești) a făcut o prezentare detaliată a obiectivelor, generale și specifice, a calendarului și colaboratorilor precum și a rezultatelor așteptate ale proiectului principal numit: Proiectul educativ național "Să rămânem împreună!".

Inițiativa vrea să se înscrie în calendarul activităților organizate în Dieceza Romano-Catolică de Iași în cel de-al doilea an dedicat Familiei și Căsătoriei creștine cu tema "Apropierea Familiei de Biserică" decretat de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, derulat prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli și Oficiul pentru Familii din cadrul Episcopiei de Iași și Inspectoratul Județean Școlar Bacău.

Proiectul educativ național "Să rămânem împreună!" este un proiect școlar ce reunește până acum grădinițe, școli, licee, centre de zi și grupuri de copii și adolescenți ce fac ora de religie la parohii din circa 12 județe ale țării. El își propune să aducă împreună școala, familia și Biserica într-o mai bună comunicare și colaborare pentru educația copiilor și tinerilor, pentru familie și căsătorie creștină.

În discuțiile pe care le-au avut, parohii, profesorii și reprezentanții asociațiilor au scos în evidență multele probleme pe care elevii le întâmpină în educație. Există multe abandonuri școlare (din cauza lipsei de motivație și a banilor) dar și în familie (sunt multe divorțuri, părinții care își lasă copiii singuri la vârste în care au mare nevoie de ei), tineri care trăiesc în concubinaj (și mulți dintre părinții acceptă sau chiar îi retrag de la școală). Este extrem de necesar ca cele două instituții ale educației (Biserica și Școala) să trezească responsabilitatea pentru educarea și creșterea generației tinere în spirit creștin, pentru viață, școală, Dumnezeu și familie creștină.

Cel de-al doilea proiect educativ este un proiect internațional de colaborare pentru voluntariat (un proiect de sprijin). "Voluntarii Carității" își propune să îi implice pe copii și tineri în acțiuni de voluntariat. Prin acțiuni de genul Bursa carității sau Crăciunul carității, copiii vor veni în ajutorul colegilor care au lipsuri materiale strângând rechizite școlare sau haine ori chiar fonduri pentru menținerea în școală a elevilor cu situații materiale precare din orice formă de învățământ, indiferent de religie sau etnie.

Cei care doresc să se implice în aceste proiecte școlare sunt rugați să ia legătura cu coordonatorul principal: prof. Cristian Scripcaru (e-mail: cri_onesti@yahoo.com sau la telefon: 0751/903853).

Profesorii catolici din Onești


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat