Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lourdes demonstrează că Dumnezeu este promisiune de viață

Interviu luat monseniorului Jacques Perrier, episcop de Tarbes-Lourdes, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului 2012

De Anita Bourdin

Sărbătoarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, care se va celebra sâmbătă 11 februarie, coincide cu Ziua Mondială a Bolnavului. Pentru această ocazie, agenția Zenit l-a intervievat pe Monseniorul Jacques Perrier, episcop de Tarbes-Lourdes.

• Monsenior Perrier, Ioan Paul al II-lea a ales ca Ziua Mondială a Bolnavului să coincidă cu sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de Lourdes: pentru ce această zi și pentru ce Lourdes?

Mons. Perrier: Desigur, instituirea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății și a Zilei Mondiale a Bolnavului provine din experiența personală a lui Ioan Paul al II-lea. Sfântului Părinte i-a trebuit mult timp înainte de a se întoarce la activitatea normală după atentatul de la 13 mai 1981, ale cărui sechele le-a păstrat pentru totdeauna. Dar nu este singurul motiv. Ioan Paul al II-lea era convins că rugăciunea și oferta bolnavilor jucau un rol important în sfințirea Bisericii și în evanghelizare. Titlul scrisorii apostolice Salvifici doloris este pe atât de revelator al gândirii sale, pe cât de provocator pentru opinia publică.

Cât privește alegerea Lourdes-ului, care este cunoscut datorită vindecărilor sale, el demonstrează că Dumnezeu este promisiune de viață, că dorința de vindecare este perfect legitimă și că activitatea personalului de îngrijire trebuie să fie apreciată și susținută de Biserică. Bernadeta, devenită soră, a fost o foarte bună infirmieră, în pofida slabei sale formări inițiale.

• La Lourdes, care sunt diferitele aspecte ale acestei zile?

Mons. Perrier: Lucrul straniu este că la 11 februarie bolnavii sunt foarte puțini la Lourdes. Iarna accueils (punctele de primire) nu sunt deschise. Deci bolnavii și neputincioșii din Lourdes reprezintă pe toți cei care vor veni în lunile următoare.

• Anul acesta, mesajul lui Benedict al XVI-lea insistă asupra sacramentelor de vindecare: ne puteți povesti mai mult?

Mons. Perrier: De la Conciliul al II-lea din Vatican și reforma liturgică pe care a indus-o, Biserica nu mai vorbește despre "ungerea din urmă", cu toată încărcătura "funerară" pe care le comportau acele cuvinte în mentalitatea obișnuită. Însă este o eroare a defini ungerea bolnavilor ca "sacramentul celor bolnavi", ca și cum ar fi unicul sacrament potrivit pentru situația bolnavilor: și Reconcilierea și Euharistia sunt potrivite. Euharistia nu este pârga vieții veșnice? "Cine mănâncă din această pâine va trăi în veci".

• Există un tip de boală deosebit de grea pentru a fi însoțită: boala mentală. Dumneavoastră recomandați sacramentele și pentru aceste boli?

Mons. Perrier: Da. Pentru ce ar trebui să fie excluși? Boala psihică și harul sacramentului nu se află pe același nivel. Dar ființa umană este unificată. Interacțiunile sunt posibile. Însă sacramentele de vindecare spirituală nu scutesc de îngrijirile medicale, atât corporale cât și psihice.

• La Lourdes nu este numai grota, sunt spitalele și capelanii. Care sunt provocările pe care capelanii din spitale trebuie să le înfrunte astăzi?

Mons. Perrier: Provocarea principală în cultura noastră actuală este aceea de a da un sens suferinței pe care progresele medicinii au permis să o reducă dar nu să o elimine. Această suferință este multiplă, nu numai fizică. Itinerarul care duce la oferirea de sine este un drum anevoios. Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre asta cu umilință la Lourdes la 15 august 1983. Este un adevărat drum de convertire: rugăciunea comunității creștine și a comuniunii sfinților trebuie să fie solicitată.

(După Zenit, 9 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat