Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bad Deutsch-Altenburg: Vizita episcopului Petru Gherghel în localitatea natală a episcopului martir Anton Durcovici

Preasfințitul Petru Gherghel, în drum spre Roma, însoțit de pr. Mihai Budău și pr. Claudiu Iștoc, a făcut o vizită în ziua de 2 februarie 2012 în Bad Deutsch-Altenburg (Austria), localitatea natală a episcopului martir Anton Durcovici.

El a ținut în mod deosebit să viziteze expoziția de fotografii ale episcopului martir dr. Anton Durcovici și să admire portretul mozaic din capela "Sfânta Elisabeta" unde se află și o urnă cu pământ, din cimitirul unde se presupune că a fost înmormântat, în Sighetu Marmației, urnă asemănătoare celei din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

În cadrul sfintei Liturghii din sărbătoarea Prezentarea la Templu a Domnului nostru Isus Cristos, Preasfințitul a salutat comunitatea parohială care l-a întâmpinat cu mult entuziasm.

La predică, episcopul Gherghel, după ce a propus o scurtă meditație referitoare la sărbătoarea zilei, a făcut referire la textul sfântului Paul din Scrisoarea către Romani (8,35): "Ce ne poate despărți de dragostea lui Cristos?" Și a zis despre episcopul Durcovici că "nici frigul, nici foamea și nici torturile din închisorile, unde a fost târât, nu l-au despărțit de dragostea de Dumnezeu și a Bisericii sale".

Preasfințitul Petru a explicat de ce, chiar acum, în timpul vitregiilor iernii, se îndreaptă spre Cetatea Eternă a Vaticanului: el vrea să se intereseze de procesul de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. Mai ales în ultimii ani, s-au intensificat rugăciunile și dorințele credincioșilor Diecezei de Iași, pentru ca pastorul martir al Diecezei de Iași să fie cât mai curând ridicat la cinstea altarelor. ceeași dorință și preocupare se constată și în localitatea natală a episcopului martir. Episcopul Gherghel se va întâlni cu pr. drd. Isidor Iacovici, promotorul cauzei de beatificare, și cu cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauza Sfinților.

Preasfințitul Petru a mulțumit comunității locale din Bad Deutsch-Altenburg și părintelui paroh și decan Pavel Balint pentru ospitalitate și pentru grija de a organiza celebrările și procesiunile în amintirea episcopului martir Anton Durcovici, precum și pentru efortul de a face cunoscută personalitatea episcopului martir Anton Durcovici și în țara și localitatea natală.

La încheierea sfintei Liturghii, Preasfințitul împreună cu pr. Balint a dat binecuvântarea cu lumânările binecuvântate în cinstea sfântului Blaziu și s-a întâlnit cu membrii comunității parohiale.

Pr. Pavel Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Bad Deutsch-Altenburg: Vizita episcopului Petru Gherghel în localitatea natală a episcopului martir Anton Durcovici


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat