Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Scolastica, o sfântă mereu actuală

"Pentru a îmbrăca din nou Biserica sa cu frumusețea fecioriei, el a împodobit-o pe Scolastica cu podoabele inocenței și ție ți-a făcut-o mai plăcută prin admirabila simplitate a porumbiței. Soră a gloriosului părinte sfânt Benedict, lui i-a fost asociată și în sfințenie, și, sub îndrumarea lui, căutându-te pe tine mai presus de orice lucru, a produs roade îmbelșugate de har și a meritat să se bucure veșnic de iubirea ta."(din Prefața Suplimentului Monastic la Misalul Roman, 1980, 153)

Biserica ne propune azi, 10 februarie, ca model de viață și spiritualitate figura sfintei Scolastica, sora sfântului Benedict, întemeietorul vieții monahale în Occident și patron al Europei. Prea multe date despre ea nu avem, fiind un personaj învăluit în mister, una din multele sfinte ascunse din istoria Bisericii. Singurul izvor istoric despre viața sfintei Scolastica sunt capitolele 33 și 34 din cartea a doua a "Dialogurilor" sfântului Grigore cel Mare (540-604). Amănuntele, legendare, care au fost adăugate ulterior, nu reușesc să aducă prea multe noutăți la imaginea simplă și impresionantă a sfintei. Chiar sfântul Grigore cel Mare nu și-a propus să redea o biografie a ei, doar o amintește în legătură cu descrierea profilului interior al părintelui monahismului occidental. A vorbi de Sfânta Scolastica devine astfel un nou mod de a exalta figura sfântului Benedict, căruia ea i-a fost prima discipolă, cea mai ilustră și sub a cărui îndrumare a ajuns la o viață spirituală intensă și de o bogăție multifațetată. Deși mulți sunt tentați să o considere fondatoare a ramurii feminine a Ordinului Benedictin, nu o putem numi astfel, ci mai degrabă ea apare ca un strălucit reflex al sfințeniei lui Benedict.

Anul nașterii celor doi sfinți pare să fie același: 480. Se presupune că Benedict și Scolastica erau gemeni, și chiar dacă nu au fost gemeni din punct de vedere biologic, cu siguranță în viața lor spirituală au pornit și au mers împreună până la moarte. Au murit amândoi în anul 547, la o diferență de 40 de zile. Scolastica s-a consfințit lui Dumnezeu din tinerețe și l-a urmat pe fratele ei la Subiaco și la Monte-Cassino unde s-a stabilit într-o mănăstire. Dar, deși era atât de aproape, Benedict cobora numai o singură dată pe an pentru a se întâlni cu sora lui. De aceea, ne putem ușor închipui ce mult își dorea Scolastica să fie cât mai îndelungată această vizită anuală. Benedict însă ținea cu orice preț să respecte regula care-i interzicea să înnopteze în afara zidurilor mănăstirii. Cu prilejul ultimei întâlniri, probabil în prima joi din Postul Mare al anului 547, Dumnezeu a arătat totuși că iubirea afectuoasă dintre cei doi frați îi era mai plăcută decât fidelitatea riguroasă față de Regula de viață pe care Benedict și-o alesese singur. De aici deducem că dincolo de legi și reguli emise pentru a ne ajuta să-l căutăm și să-l urmăm pe Domnul conform voinței Sale, nu există cale mai sigură decât cea a unei carități arzătoare și sincere.

În zadar s-a rugat Scolastica de fratele ei să rămână cu ea toată noaptea, până la ziuă, pentru a continua convorbirea despre bunurile cerești, cum ne relatează sfântul Grigore cel Mare. Când Benedict o dojenește sever pentru dorința ei contrară obligațiilor lui, Scolastica își ia capul în mâini și se reculege în rugăciune. "Și a avut mai multă trecere la Dumnezeu pentru că a avut mai multă iubire" comentează sfântul Grigore. Ploaia torențială și tunetele l-au oprit pe Benedict să se mai întoarcă la mănăstire, lucru pentru care a învinuit-o pe sfânta Scolastica. Drept răspuns, ea îi spune:" Iată, te-am rugat, dar tu nu ai voit să mă asculți, l-am rugat pe Domnul și El m-a ascultat. Acum, dacă poți, întoarce-te la mănăstire." Ca urmare a celor petrecute, sfânta Scolastica este invocată împotriva fulgerelor și pentru a dobândi ploaie bună și curată. La trei zile după acea prelungită convorbire, pe când sfântul Benedict se afla în rugăciune, a văzut sufletul surorii sale zburând spre cer sub forma unei porumbițe. După patruzeci de zile avea să meargă și el pe același drum, pentru ca împreună să trăiască bucuria din ceruri.

După această scurtă trecere în revistă a profilului său biografic, ne putem întreba, pe bună dreptate, ce mesaj ne adresează această mare sfântă benedictină, aparent pierdută în negura vremurilor?

Ralph Waldo Emerson, cunoscut filozof și scriitor american afirma că "marile genii au biografiile cele mai scurte". Cu adevărat, măreția spirituală a unui sfânt nu se măsoară după abundența datelor biografice și nici după numărul minunilor săvârșite în viață ci depinde de perfecțiunea cu care a practicat virtuțile creștine, îndeosebi cea a carității care întărește și fructifică și celelalte virtuți. În cazul sfintei Scolastica, un singur miracol, cel al ploii miraculoase, dar dincolo de acesta putem întrezări perfecțiunea spirituală ce izvora din profunda ei viață interioară animată de o iubire intensă, constantă și fidelă față de voința Domnului și față de aproapele.

Sfinții au încercat mereu să trăiască ascunși, departe de ochii lumii, nu din dispreț față de aceasta ci dintr-o prea mare iubire față de cei rămași în lume pentru care mijlocesc cu rugăciuni, jertfe și sacrificii. Au lăsat Domnului grija de a scoate la iveală, la timpul și în modul dorite de el, faptele lor bune și meritorii. Scolastica a ales de mică să trăiască o viață ascunsă cu Cristos în Dumnezeu, meditând și trăind intens Cuvântul lui Dumnezeu. O putem numi precursoare a sfântului Benedict, care cu rugăciunea ei fervoroasă și cu oferta sacrificiilor zilnice l-a ajutat și a pregătit terenul pentru nașterea și apariția Ordinului Benedictin. Don Guglielmo Salvi, benedictin de la Subiaco, în cartea "Sfântul Benedict, Părinte al Europei" (Subiaco, 1948) scrie: "Providența pune adesea alături de mari sfinți figuri feminine pentru a-i inspira sau a-i ajuta în opere în care nu este de ajuns doar contribuția lor și pentru a ne aminti că bărbatul și femeia sunt chemați la reciprocitatea care constituie baza unei îmbogățiri mutuale chiar și în întruparea celor mai mari carisme. Astfel, alături de un sfânt Vasile o întâlnim pe Macrina, sora sa, alături de sfântul Ambrozie, pe Marcellina, alături de sfântul Augustin pe Monica iar în timpuri mai recente alături de un sfânt Francisc pe Clara iar alături de sfântul Francisc de Sales pe Ioana Francisca de Chantal. Sfântului Benedict, Dumnezeu i-a dat ca însoțitoare feciorelnică pe sora sa după trup, ridicând-o la înălțimea lui spirituală.

Sfânta Scolastica era o sfântă autentică deoarece era foarte umană. Știa să surâdă și chiar să și glumească cu delicatețe după cum reiese din replica: "Iată, te-am rugat, dar tu nu ai voit să mă asculți, l-am rugat pe Domnul și el m-a ascultat. Acum, dacă poți, întoarce-te la mănăstire." "Cine îl caută cu adevărat pe Dumnezeu, caută bucuria și găsind-o, o răspândește din preaplinul inimii. Sfânta Scolastica ne este model și pentru atitudinea ce trebuie să o avem în fața morții ce nu trebuie văzută ca o distrugere dar ca o reînnoire, nu ca o înfrângere dar ca o victorie, nu ca o tristețe dar ca o sărbătoare, o transfigurare și început al unei vieți mai bogate și mai fericite.

Sfinții sunt un mare dar al Domnului pentru întreaga Biserică și pentru omenire, campioni ai virtuții și modele de imitat. Ne amintesc că toți suntem chemați la sfințenie, că sfințenia nu este un lux ci o necesitate intrinsecă nouă ca și copii ai lui Dumnezeu. Cunoașterea vieții și spiritualității lor generează dorința vie de a-i imita și de a le practica virtuțile. Exemplul sfintei Scolastica să ne dea curajul și generozitatea necesare de a-l urma pe Cristos într-o dăruire totală, cu o inimă pură și simplă, în fidelitatea umilă a unei iubiri coerente și convinse față de Cristos căruia nimic să nu-i preferăm în timp și în veșnicie.

Surorile Benedictine,
Mănăstirea "Maica Unității", Viișoara


 

lecturi: 99.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat