Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lespezi: Peregrinatio Mariae

În perioada 2-5 februarie 2012, icoana Maicii Domnului de la Cacica a poposit în Parohia "Sfânta Ana" din Lespezi. În aceste zile întreaga comunitate a înconjurat-o pe Sfânta Fecioară Maria, reprezentată în icoana de la Cacica, cu rugăciuni și cântece de preamărire.

Joi, 2 februarie 2012, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, întreaga comunitate din Lespezi a întâmpinat un oaspete de seamă: Icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, preoți oaspeți și întreaga comunitate, în frunte cu părintele paroh Gheorghe Farcaș, au primit-o cu mare bucurie pe Maria sosită sub chipul icoanei de la sanctuarul marian din Cacica.

După ceremonia de primire, a urmat sfânta Liturghie celebrată în prezența icoanei Maicii Domnului.

În cadrul predicii, părintele Petrică Tamaș i-a invitat pe toți să părăsească gospodăriile, să lase deoparte toate activități, preocupările și grijile și să se încredințeze Maicii Domnului. Tot părintele predicator a subliniat că în prezența icoanei nu trebuie să se vadă doar o pictură pe lemn sau încă o altă reprezentare a sfintei Fecioare Maria, ci să simțim prezența ei în mijlocul nostru.

Seara a continuat cu momentele de rugăciune: prima dată copiii, apoi tinerii, persoanele consacrate și cinstitorii Maicii Domnului au rămas în prezența icoanei până la miezul nopții. După miezul nopții, conform programului stabilit, rând pe rând, mulți dintre credincioși s-au încredințat mijlocirii Maicii Domnului. Acest program repetându-se în toate cele trei nopți în care icoana a fost în parohia Lespezi.

Sâmbătă seara, după sfânta Liturghie a urmat procesiunea prin sat cu icoana Maicii Domnului. În ciuda vremii capricioase, mulți credincioși au înconjurat icoana cu lumânări, cu rugăciuni și cântece de preamărire, rugând-o astfel pe Preacurata ca, trecând pe străzile satelor, să privească la fiecare familie, la fiecare persoană și să le binecuvânteze.

Duminică, 5 februarie, la Liturghia de încheiere de la ora 11.00 a fost prezent și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. În cuvântul de salut, Preasfințitul a subliniat legătura dintre cei trei ani dedicați familiei și căsătoriei creștine și prezența icoanei de la sanctuarul nostru din Cacica.

În încheierea sfintei Liturghii, pr. Cristian Pal, de la sanctuarul din Cacica, a mulțumit în numele sanctuarului pentru obiectele prețioase pe care credincioșii le-au oferit Maicii Domnului, dar și pentru tot ceea ce au făcut lespezenii în aceste zile pentru Sfânta Fecioară, neputând să nu remarce faptul ca în aceste zile luminile în biserică nu s-au stins, ușile nu s-au mai încuiat, iar la microfoanele din biserică s-au cântat imnuri și s-au înălțat neîntrerupt rugăciuni către bunul Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

La ora 14.00 icoana a părăsit Parohia Lespezi fiind însoțită cu cântece și aplauze de mulți credincioși. Despărțirea de icoana Maicii Domnului a lăsat în urmă multe chipuri înlăcrimate semn că mesajul Preacuratei și-a atins obiectivul. Comunitatea din Lespezi s-a angajat astfel să îi întoarcă Preacuratei vizita la ea acasă, în sanctuarul din Cacica.

Pr. Pius-Petru Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 februarie: Lespezi: Peregrinatio Mariae


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat