Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul părintele Domenico Ciserani

Părintele Domenico Ciserani s-a stins din viață duminică 5 februarie 2012, la vârsta de 69 de ani. Funeraliile s-au desfășurat luni, 6 februarie 2012, la Sotto il Monte (Bergamo-Italia). Părintele Domenico a fost fratele sorei Serena Ciserani, superioara generală a Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe, al sorei AnnaMaria și al sorei Giuseppina (PME). A fost misionar PIME în România între 2004 și 2011.

Părintele Domenico era unul dintre cei 11 copiii ai familiei Ciserani. Dumnezeu a vrut ca patru copii ai familiei să-și dedice viața în slujirea lui. Părintele Domenico a ales să fie misionar PIME (Institutul Pontifical pentru Misiuni în Exterior), dorind să răspândească bucuria învierii lui Isus Cristos celor care nu-l cunosc. Și-a desfășurat activitatea cu precădere în Japonia și Brazilia, iar pentru câțiva ani a fost formator în cadrul Seminarului Misionar "Ioan al XXIII-lea" în localitatea Sotto il Monte (Italia).

A primit vestea bolii sale cu credință, aceeași credință care l-a făcut să-și aleagă fraza pentru iconița care amintea cei 25 de ani de preoție: "Nu știu ce mă așteaptă de aici încolo, dar știu că Dumnezeu mă iubește".

A fost un martor al acestei iubiri și în perioada cât a stat printre noi în România, din 2004 până în 2011, iar pentru aceasta îi mulțumim.

Către sfânta Maria, Maica milostivirii, înălțăm privirea noastră încrezătoare și rugăciunea noastră; compasiunea ei maternă, trăită alături de Fiul mort pe cruce, să însoțească și să susțină credința și speranța familiei Ciserani și tuturor celor care l-au cunoscut și iubit pe Părintele Domenico.

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe

*

Mesaje:

  • "Primul lucru care putem spune despre părintele Domenico este acesta: Dumnezeu a bătut la ușa familiei religioase PIME și l-a găsit pe părintele Domenico pregătit «cu candela aprinsă, cu brâul încins pentru a sluji». Nu, nu a fost o surpriză, el s-a pregătit pentru întâlnirea cu Isus, pe care l-a iubit cu pasiune! Cu ardoarea inimii sale de om decis să dăruiască totul, a reînnoit da-ul și fidelitatea sa față de Dumnezeu cu zâmbetul pe buze, cu pozitivitate și entuziasm, cu tenacitate și cu inima deschisă față de cei nevoiași, fără măsură, uitând de sine, cu bucurie și pasiune pentru viață, virtuți care l-au caracterizat în fiecare moment al existenței sale.
    Așa l-am cunoscut pe părintele Domenico, o persoană gata să se dăruiască pe sine pentru binele aproapelui său. Când a ajuns în România în anul 2004 ne-a fascinat imediat cu blândețea și bunătatea sa. În acești ani drumul misionar al părintelui Domenico pe pământul nostru românesc a fost presărat de tăcerea martiriului înflăcărat de iubire și de sigiliul dăruirii sale totale prin consacrarea misionară.
    Mulțumim părintelui Domenico pentru mărturia sa de viață, pentru trăirea sa in intimitate cu Dumnezeu, pentru că ne-a transmis devoțiunea sinceră față de Maica Domnului și abandonarea totală în mâinile ei.
    Ne unim în rugăciune și comuniune fraternă, cu familia religioasă a părintelui Domenico (PIME) în aceste momente de mare suferință. Cerem de la Dumnezeu ca sacrificiul vieții sale să aducă roade bogate pentru binele Bisericii. Vă mulțumim pentru că ne-ați dat bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe părintele Domenico. Alături de el am trăit adevărata iubire față de Dumnezeu și față de aproapele. Ne-a învățat abandonarea în voința lui Dumnezeu, acceptarea suferinței cu seninătate și încredere.
    Superioarei generale, sr. Serena, sorei Annamaria, sorei Giuseppina și întregii familii, vă spunem din toată inima că vă suntem alături și vă susținem cu rugăciunile noastre în aceste momente de suferință.
    În numele tuturor persoanelor care l-au cunoscut pe pr. Domenico, un sincer «mulțumesc» pentru tot.
    Din cer să ne priviți și să mijlociți pentru noi.
    Cu recunoștință, afecțiune și speranță: surorile, prietenii și cunoscuții din România"

    (Mesaj citit luni, 6 februarie 2012, după sfânta Liturghie de la Sotto il Monte)

  • "Iubite padre Domenico,
    Ce cuvânt de mulțumire și recunoștință am putea noi să-ți adresăm acum, când te-ai suit pe genunchii Tatălui pe care atâta l-ai preamărit? Ce putem noi adăuga la fericirea ce te va umple o veșnicie? Ai venit între noi ca un adevărat «alter Cristus». L-am simțit aproape, când băteai mingea cu copiii pe pajiște, copil între copii, când aduceai jertfa sfântă pe altar uitând de propria-ți durere, când, cu zâmbet de serafim, împărțeai binecuvântări tuturor, și iertarea Domnului o simțeam mai vie la sfânta mărturisire. Cât de bine înțelegeai totul! Ascultam în genunchi Duhul sfatului care-mi vorbea. Cu câtă disponibilitate mi-ai întins mâna oferindu-mi «pâine și paradis». M-ai făcut să-mi crească pofta pentru amândouă. Te-ai făcut totul pentru toți... «Învățați de la mine, căci sunt blând și smerit cu inima», ne spuneai tuturor fără glas. Din trei cuvinte înțelegeam neînțeleasa simplitate... ascultarea... încrederea: o persoană. Pe unde n-ai umblat? Printre cărucioarele infirmilor, printre tineri, printre măicuțe, cu preoții, în casele săracilor, la cei mai necăjiți. Ai sărbătorit cu noi și ai fost sărbătoarea noastră. Ai suferit cu noi și pentru noi, niciodată nu te-ai plâns! Cât te-ai rugat, cum te-ai rugat, nu știm, dar am simțit că rugăciunea îți bătea în piept... ne mângâia. Ce este harul? Un cuvânt nedeslușit din catehism... L-am atins cu mâinile mele. Îți mulțumesc, părinte Domenico, pentru vigurosul îndemn: «Prega per i missionari» și pentru smeritul «Prega anche per me». Îngenunchez cu toată ființa mea înaintea Domnului și-i mulțumesc, căci mare dar ne-a făcut când, după misiuni înalte pe meleaguri îndepărtate, te-ai coborât printre noi să ne vestești fericirea ce se naște din durere. Durerea ta, numai Domnul o știe, este a lui! Îți mulțumesc pentru durerea oferită, pentru Biserică, pentru papa, pentru mama și... pentru Mama, pentru "Tatăl nostru" în limba română! Toate le înțeleg mai bine acum. Și bucuria... Felicitări, părinte Domenico, și îți promitem că vom fi copii cuminți, ca să ne întâlnim acolo!
    Pentru iubitele surori ale Sfinției sale nu am cuvinte ca să le spun, ci doar rugăciunea. Dumnezeu să-l fericească"

    (Cecilia)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat