Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vremea rea? O mare valoare pedagogică

O reflecție despre greutățile create de valul de frig și zăpadă

De Salvatore Vitiello*

Condițiile de vreme rea din toată Italia și din întreaga Europă, cu temperaturi siberiene și ninsori abundente, au determinat desigur greutăți profunde pentru toți, împiedicând mișcările și, uneori, chiar îndeplinirea "normalelor" obligații de muncă, tulburând desfășurarea obișnuită a zilelor.

Totuși, chiar și în dificultatea obiectivă a unei situații probabil neprevăzută și netratată în mod adecvat, este posibil, deci necesar, să scoatem în evidență un element pozitiv: situația climatică actuală are o profundă valoare pedagogică. În ce sens?

În sensul că ne educă pe toți să ne amintim că nu suntem "stăpânii lumii", că nu este totul în mâinile noastre, că mijloacele noastre hipertehnologice pot să fie scoase din funcțiune de o neprevăzută scădere a temperaturilor sau de un simplu blackout electric.

Faptul de trebui să mergem încet, din cauza zăpezii și a gheții, redă "drumului" semnificația sa, pas după pas, privind cu atenție unde punem piciorul, observând fie tot ceea ce avem în jurul nostru, fie persoanele pe care ne este dat să le întâlnim. Încet, cu calm, aproape recuperând, dintr-o dată, timpul furat de civilizația consumurilor și de care nici măcar nu ne mai dăm seama de acum.

După aceea, zăpada, nu numai atenuând sunetele, dar oprind circulația, a făcut orașele noastre dintr-o dată mai silențioase, mai puțin haotice! Oare suntem cu adevărat siguri că așa-numitul haos din aceste ore este mai rău decât cel pe care zilnic îl trăim în aglomerația traficului și în agitația diferitelor activități?

Realitatea există! Este pentru noi, este în afara noastră și nu noi o determinăm total! Realitatea încă este capabilă să ne uimească și nu numai în privirea încântată datorită fulgilor de zăpadă care cad; realitatea ne uimește pentru că este mai mare decât omul. Putem și trebuie să ne deschidem larg ei, să o cunoaștem, să interacționăm pentru a o îmbunătăți, dar nu suntem "stăpânii" și nici creatorii lumii. Câteva zile de "pauză" la existențele frenetice ale omului contemporan nu pot decât să facă bine, foarte bine, spiritului. Dacă profiți de ele pentru a sta cu persoanele mai dragi și a împărtăși "bucăți de viață" care s-au lăsat în urmă, pentru a citi cartea aceea bună care așteaptă de multe luni, pentru a te ruga un pic acelui Dumnezeu care a făcut toate lucrurile, care te-a creat și pe tine și pe care, prea des, uiți chiar să-l saluți.

Vremea rea, împotriva căreia putem face foarte puțin, are valoarea sa pedagogică: ne amintește cine suntem, situându-ne cu gentilețe, dar invincibil, la locul nostru de creaturi. Ne obligă să încetinim ritmurile (inumane) pe care le avem adesea și ne dăruiește un pic de tăcere, marfă foarte prețioasă, dar puțin evaluată în perioada contemporană. Vremea rea educă, în mod necesar, să ascultăm de realitate.

Și dacă, mergând prin zăpadă, ni s-a părut că întâlnim mai ușor privirea și zâmbetul altora, trudiți și împleticiți ca și noi, să nu ne uimim: se numește umanitate.

* Universitatea Catolică "Sacro Cuore" - Roma

(După Zenit, sâmbătă 4 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat