Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, joi, 2 februarie 2012, PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie solemnă cu ocazia Celei de-a XVI-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate. La celebrare au participat călugărițe, preoți călugări, frați consacrați, preoți și credincioși din Iași.

Celebrarea a început cu sfințirea lumânărilor, la intrarea în catedrală, prilejuită de celebrarea "Întâmpinării Domnului", urmată de procesiunea până la altar.

În cuvântul său de învățătură, PS Aurel Percă a vorbit despre protagoniștii evenimentului "Întâmpinării Domnului": Isus, părinții săi, bătrânul Simeon și profetesa Ana. Aceștia din urmă descoperă în Isus "lumina spre luminarea neamurilor". Scena prezentării lui Isus la templu are o semnificație aparte: Maria, mama lui Isus, căreia Simeon îi profețește că va suferi enorm pentru acel prunc, acceptă menirea ei și se conformează planului divin. Acesta este rolul Fecioarei Maria în viața Bisericii: ea este mama fiecărui om și îi susține pe toți nu doar în momentele de bucurie, ci și în timpul situațiilor de tristețe.

PS Aurel Percă a menționat că evenimentul prezentării lui Isus semnifică și o pledoarie pentru darul vieții și al demnității umane, disprețuite constant în zilele noastre.

Un alt aspect important, accentuat de PS Aurel Percă, a fost "gestul dăruirii": părinții lui Isus oferă o viață, aceea a lui Isus, lui Dumnezeu. Aceasta este viața persoanelor consacrate prezente la celebrarea euharistică a acestei zile. Ele și-au oferit viața nu doar lui Dumnezeu, ci și celor apropiați, aflați fie în suferință, fie în momente de împlinire. Dăruirea persoanelor consacrate este semnul apartenenței la Dumnezeu, la colaborarea cu el în Biserică.

De asemenea, a fost prezentată o scurtă statistică a prezenței vieții consacrate în lume și, în mod special, pe teritoriul Diecezei de Iași.

La sfârșitul predicii, PS Aurel Percă a prezentat succint Mesajul PS Petru Gherghel pentru Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, cu tema "Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el" (1In 4,16).

A urmat momentul reînnoirii comunitare a voturilor de curăție, sărăcie și ascultare. Acest gest a exprimat angajarea persoanelor consacrate de a se dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică și de a-și trăi viața după exemplul fondatorilor lor.

La finalul celebrării a luat cuvântul pr. Alois Fechet, vicar episcopal și responsabil al Oficiului pentru Viață Consacrată din Dieceza de Iași. El a mulțumit, în numele tuturor persoanelor consacrate prezente, pentru susținerea și disponibilitatea manifestate de păstorul diecezei față de viața consacrată, asigurându-i pe toți că aceste persoane doresc să fie "semne" și "lumină" pentru lumea de azi.

Un cuvânt de mulțumire adresat tuturor călugărilor și călugărițelor i-a aparținut și PS Aurel Percă, pentru toată disponibilitatea și contribuția lor spirituală în dieceză.

Silviu-Cristian Salca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat