Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Acesta a trecut făcând bine
și vindecându-i pe toți"

(Fap 10,38)

Gânduri pentru Ziua Mondială a Bolnavului
- 11 februarie 2012 -

Anul acesta, la 11 februarie, memoria Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, Biserica întreagă se îndreaptă din nou spre cei bolnavi și spre cei care îi prețuiesc și se îngrijesc de ei. Este cea de a XX-a Zi Mondială a Bolnavului.

În dieceza noastră, pe lângă rugăciunile speciale pe care le vom face în această zi, vom celebra acest moment și în ziua de sâmbătă, 12 mai, ajunul Sfintei Fecioare Maria de la Fatima (13 mai), în sanctuarul din Cacica, atunci când va avea loc și pelerinajul bolnavilor și al lucrătorilor sanitari la icoana miraculoasă din această basilica minor a diecezei noastre.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, urmând cu fidelitate tradiția introdusă de fericitul papă Ioan Paul al II-lea, a dedicat, încă din ziua de 20 noiembrie 2011, tuturor bolnavilor și lucrătorilor sanitari, mesajul obișnuit cu tema: "Ridică-te și mergi, credința ta te-a mântuit!" (Lc 17,19).

Subliniind din Sfânta Scriptură marea milostivire a lui Dumnezeu, cel "bogat în îndurare" (Ef 2,4) și arătând grija deosebită a lui Isus față de bolnavi, care pe unde a trecut a făcut bine, vindecându-i pe toți cei stăpâniți de diavol, pentru că Dumnezeu era cu el (cf. Fap 10,38), le-a încredințat ucenicilor săi mandatul ca să-i îngrijească și să le vindece rănile (cf. Mt 10,8; Lc 9,2).

Gestul său de iubire și prețuire față de cei în suferință a mers până acolo încât a instituit un sacrament special, Ungerea bolnavilor, pe care l-a lăsat Bisericii sale, iar Biserica, urmând exemplu său, să-i recomande pe bolnavi Domnului, pentru ca astfel să le aline durerile și să-i mântuiască, chemându-i chiar să-și unească în mod spiritual suferințele și crucile lor cu pătimirile și cu moartea lui Cristos, pentru a contribui astfel la binele poporului lui Dumnezeu. Bolnavii capătă astfel un loc deosebit, chiar privilegiat, în economia mântuirii, fiind considerați un tezaur prețios pentru viața Bisericii și a familiei.

Este cunoscută valoarea suferinței, primită și unită cu suferințele și pătimirile lui Cristos, care a binevoit să ia asupra sa condiția noastră omenească și, prin moartea sa pe cruce, să o transforme în preț de mântuire veșnică.

Bolnavii, cei suferinzi și cei săraci, constituie, așadar, o comoară, iar Biserica, în grija ei maternă, știe să-i prețuiască și să-i folosească, cu jertfele și suferințele lor, care reprezintă înaintea lui Dumnezeu un strigăt ce se unește cu cel al Fiului său și o rugăciune continuă.

Fiind în Anul Familiei, este bine să nu uităm că ei pot constitui pentru atâtea familii, o mare oportunitate de a-i avea și folosi ca o valoare înaintea lui Dumnezeu și o ocazie de practicare a virtuților, în datoria de a-i îngriji și ajuta. Prezența lor poate reprezenta între membrii familiei și în Biserică un strigăt către ceruri, o rugă fierbinte și un prinos care să transforme jertfa tuturor într-o binecuvântare pentru cei din casă și pentru întreaga comunitate creștină.

Celebrând Ziua Mondială a Bolnavului, adresăm, împreună cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, un gând de prețuire către toți cei bolnavi, către cei legați de patul suferinței, către cei care lucrează în sectorul îngrijirii sănătății, chemându-i să descopere darul jertfei și al crucii mântuitoare, iar către toți cei din familie și către toți membrii comunităților creștine facem un apel părintesc să aibă mereu convingerea că acolo unde este un bolnav, este o binecuvântare și o oportunitate de creștere în răbdare și sfințenie, știind că Isus este mai viu și mai aproape de cei care se oferă ca jertfă pentru binele întregii omeniri.

Maica Domnului de la Lourdes, în care atâtea suflete găsesc o adevărată mijlocitoare și întăritoare, ca și Maria, Madona de la Cacica, ocrotitoarea noastră preaputernică și generoasă, să le fie celor suferinzi și bolnavi mângâiere și speranță, iar celor care se îngrijesc, îi iubesc și îi însoțesc, pe drumul crucii și al jertfei să le dea o mai mare însuflețire și o cuvenită răsplată cu iubirea ei de Mamă milostivă, ca în felul acesta toți să se bucure de prezența lui Isus, cel care, arătându-și fața sa pe fața celor bolnavi, va ști să-i răsplătească pe toți, în împărăția sa, bine știind că tot ceea ce le-am făcut unora dintre cei mai mici și încercați, lui însuși i-am făcut (cf. Mt 25,40).

Cu prețuire, cu binecuvântare și cu vii mulțumiri pentru jertfele voastre, dragi frați și surori în suferință, și de asemenea pentru iubirea voastră, dragi lucrători sanitari, cei care-i îngrijiți pe cei suferinzi și încercați în viață.

Iași, 1 februarie 2012

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat