Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna februarie 2012

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 2 (266) pe luna februarie 2012 se deschide cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel intitulată Mesaj pentru Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate.

Așa cum obișnuiește la fiecare început de an, PS Petru Gherghel adresează cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate, un mesaj de încurajare, mulțumire, recunoștință și apreciere persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, angajate prin exemplul și trăirea lor, cu bucurie și slujire, în slujba Bisericii și spre slava lui Dumnezeu. Totodată, Preasfințitul adresează un îndemn persoanelor consacrate să celebreze cea de-a XVI-a zi dedicată vieții consacrate, prin bucurie, dar mai ales prin rugăciuni și reflecții: "Mă bucur să vă adresez un îndemn plin de speranță și de sfântă satisfacție, știind că voi reprezentați imboldul cel mai fericit pentru a-l întâmpina pe Domnul, în a răspândi între oameni lumina sa, în a contribui la mărirea fericirii pe acest pământ și la asigurarea bucuriei veșnice", menționează PS Petru Gherghel.

La rubrica Actualitatea, PS Petru Gherghel publică câteva "Gânduri pentru Ziua Bolnavului", cu prilejul Zilei Mondiale a Bolnavului, care se va celebra, ca în fiecare an, la 11 februarie, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. "În dieceza noastră" - scrie Preasfințitul - "pe lângă rugăciunile speciale pe care le vom face în această zi, vom celebra acest moment și în ziua de sâmbătă, 12 mai, ajunul Sfintei Fecioara Maria de la Fatima (13 mai), în sanctuarul de la Cacica, atunci când va avea loc și pelerinajul bolnavilor și al lucrătorilor sanitari la icoana miraculoasă din această basilica minor a diecezei noastre".

La rubrica Actualitatea sunt prezentate alte câteva evenimente importante din viața Bisericii locale și universale. Astfel, Virgiliu Demșa-Crainicu prezintă biografia PF Lucian Mureșan, care la 18 februarie va fi creat cardinal de papa Benedict al XVI-lea.

La pagina șapte este publicat articolul intitulat "Anul credinței - indicații pastorale", care este o prelucrare după Radio Vatican, articol prilejuit de două evenimente importante care coincid cu debutul Anului Credinței - 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II și 20 de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice.

De menționat faptul că indicațiile pastorale la care face referire articolul sunt cuprinse într-o "Notă", redactată din mandatul papei Benedict al XVI-lea de către Congregația pentru Doctrina Credinței, în acord cu dicasteriile competente ale Sfântului Scaun și cu contribuția Comitetului pentru Pregătirea Anului Credinței.

Pr. dr. Ștefan Lupu publică la pagina 10 articolul intitulat "Biblia în limba română, în traducere catolică", prilejuit de evenimentul traducerii în limba română, de către un colectiv coordonat de pr. Alois Bulai, a primelor cărți ale Vechiului Testament, pentru început fiind publicat "Pentateuhul" și urmând "Cărțile istorice".

La aceeași pagină este prezentată în rezumat problema arhivelor catolice confiscate de regimul ateo-comunist în perioada 1950-1974, în legătură cu adoptarea la 8 noiembrie 2011 a "Legii pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale (Legea 16/1996)".

Așa cum este cunoscut, la 14 noiembrie 2011, Conferința Episcopilor Catolici din România a adresat o scrisoare deschisă președintelui României solicitându-i să semneze modificările acestei legi, care permite restituirea arhivelor bisericești.

Rămânând în sfera domeniului Istorie, menționăm articolul pr. Cornel Cadar (pagina 13) dedicat bicentenarului Parohiei Suceava, precum și cel al dr. Dănuț Doboș (pagina 11), dedicat unei figuri ilustre a rezistenței anticomuniste prin credință, în anii prigoanei, preotul franciscan Iosif Duman (1906-1990).

De asemenea, pr. Cornel Cadar publică, la pagina 8, articolul intitulat: "La 100 de ani: «Până acum am biruit»", dedicat sărbătoririi a 100 de ani de viață pentru Marghita Dodoc din Butea, sărbătorită de comunitatea parohială, duminică, 15 ianuarie. Cu acest prilej, sărbătorita a primit de la PS Petru Gherghel un cuvânt de felicitare, alături de un rozariu și de un crucifix.

Același pr. Cornel Cadar publică, la paginile 18-19, articolul intitulat "Pelerinaj al încrederii pe pământ", prilejuit de tradiționalul pelerinaj cu același titlu care a avut loc la Berlin (Germania), în perioada 28 decembrie 2011-1 ianuarie 2012.

Recomandăm, de asemenea articolele: "Importanța exemplului familial" din cadrul rubricii Mesaj terezian și partea I-a a serialului intitulat "Codul paulin al familiei", ambele articole semnate de pr. dr. Anton Despinescu; "Rugăciunea unui creștin", semnat de dr. Ecaterina Hanganu (pagina 9); "Anul trecut au fost uciși 26 de lucrători pastorali" (prelucrare după www.fides.org), în cadrul rubricii Mesajul sfinților (pagina 12); "Se caută un «umăr»", semnat de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii Pentru familii, "Micul pustnic", de Christophor v. Schmid, în cadrul rubricii Pentru copii; "Izvorul bucuriei", de pr. Felix Roca, în cadrul rubricii Pentru tinerii. "Așa răspund copii despre persoanele consacrate", prelucrare de pr. Felician Tiba, în carul rubricii Pentru copii; "Consumism", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii Tablete spirituale; "Forța și frumusețea Misiunii", de pr. Valentin Aenoaei, în cadrul rubricii Misiuni; "Curier juridic", de av. Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii Legea și dreptul tău; rebusul "Biserica și familia", de Magda Coșa; criptograma "De la Dumnezeu va...", de Galina Pajura.

Revista conține, de asemenea rubricile tradiționale Știri și Poșta redacției, fiind ilustrată cu fotografii din viața Diecezei de Iași.

Pe copertă este publicată o fotografie de la sfânta Liturghie celebrată cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate din 2 februarie 2011, de la Iași.

În sfârșit revista conține și un supliment intitulat "Căsătoria - sacramentul sfințirii reciproce și act de cult", care se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Familiei (II).

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat