Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Zi de formare pentru Acțiunea Catolică - adulți

Pentru membrii și simpatizanții AC Adulți din zona Roman, ziua de 28 ianuarie 2012 s-a dovedit a fi "sare și lumină", așezate cu bucuria așteptării, în conștiințele celor 59 de participanți din cele 11 parohii prezente, ca o prefigurare binecuvântată a jubileului de 20 ani de ființare a Acțiunii Catolice în Dieceză de Iași și de 15 ani de când sectorul adulți s-a afiliat cu înțelegerea împlinirii misiunii încredințate celor 4 laturi de activitate specifică.

În prezența președintei diecezane a Acțiunii Catolice, Adriana Ianuș, a vicepreședintei la nivel național (ACRO) - Anca Frona (Lucaci) și a preotului spiritual zonal, Alois Moraru, programul stabilit în colaborare cu Viorica Spataru, responsabil diecezan pentru sectorul adulți, a început cu o rugăciune propusă și rostită la inițiativă doamnei Monica Erdeș, responsabil adulți pentru zona Roman.

Prima meditație susținută de preotul Alois Moraru, parohul parohiei gazdă "Fericitul Ieremia Valahul", a avut ca temă "Necesitatea recunoștinței", detaliată în baza textului din Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Paul către Tesaloniceni.

Evidențierea importanței acestei recunoștințe față de binefacerile primite de la Dumnezeu s-a dovedit a fi prioritară și eficace în contextul temei anului asociativ 2011-2012: "Plini de recunoștință cu o angajare reînnoită".

Exemplele aduse în paralel cu explicațiile înțelegerii cuvântului "Mulțumesc!", folosit în multe situații cu sensul de "Ajuta-mă, Doamne!" sau în manieră de onoare prin care ne putem arată recunoștința... fie și pentru cel mai mărunt gest de bunăvoință și bunătate... ne-au fost argumentate ca fiind esența mobilizatoare activităților pe care le desfășurăm la nivel de grup, în deplină comuniune, susținută de respectul, loialitatea și dăruirea de șine în slujirea aproapelui și a Bisericii. În consens cu cele patru note caracteristice identității Acțiunii Catolice, cât și a celor trei obiective propuse pentru fiecare proiect de activități în desfășurare.

În ajutorul înțelegerii și împlinirii misiunii noastre, părintele Alois Moraru ne-a oferit cartea "A-l urma pe Isus zi de zi", scrisă de cardinalul Christopf Schönborn, punctând anumite capitole prin care "Vocea conștiinței mele" (pag. 37) să ne orienteze "intenția" (pag. 52) de a trăi și mărturisi că "Nici o viață fără Duhul Sfânt" (pag. 84) nu poate fi lipsită de idealul oricărui creștin, atunci când "Totul este Har" (pag. 105) prin rugăciunea zilnică, practicarea virtuților creștine și a sfintelor sacramente, adorația euharistică, sfântul rozariu, lectio divina etc.

A două meditație, susținută de Viorica Spataru, având ca temă "Educația copilului în familie", ne-a introdus în lumea misterioasă și plină de frumusețe a copiilor care au nevoie de o creștere și educație corespunzătoare din partea părinților, în măsură în care morala credinței creștine necesită continuitate în grădinițe și școli, cu aceeași grijă și afecțiune de care s-au bucurat generații întregi de familii creștine.

Prezentarea ne-a fost nuanțată în mod fericit prin sunet și imagine, astfel încât să înțelegem că orice am face și gândi, cu toții suntem copii ai lui Dumnezeu, capabili să-i susținem prin cuvânt și faptă, prin iubire și înțelepciune, pe cei mai mici decât noi, pe ai căror umeri nu le putem transfera responsabilitatea unei creșteri în virtuți și har, dacă mai întâi nu am experimentat noi înșine aceste valori umane...€acasă, în familie și în marea familie a comunității.

Prima parte a zilei a continuat cu sfânta Liturghie unde "pilda celor 10 leproși" din sfânta Evanghelie ne-a sedimentat în cuget bucuria recunostinței,€dar și modul de viață care trebuie abordat de fiecare în parte, pentru a nu ne contamina de "lepra" indiferenței, a autosuficienței sau a individualismului, ce duce doar la o "prea bună" părere despre noi înșine, atâta timp cât crucea încredințată zi de zi nu este purtată asemeni lui Isus Cristos, care a dăruit iubire prin însăși umilința și învățătura sa.

După hrană prânzului oferit cu dărnicie de parohia gazdă, Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, a urmat a treia meditație, susținută de Monica Erdeș, care a sintetizat prin titlul acesteia vastă complexitate prin care "Familia în criză" se identifică de veacuri a fi luptătoare și ocrotitoare a creației supreme a lui Dumnezeu.

Exemplul Sfintei Familii din Nazaret ne-a fost prezentat că fiind hotărâtor pentru grija părinților care trebuie să depășească orice criză morală, spirituală sau materială, devenind astfel o familie unitară în ocrotirea Sfintei Treimi; parcurgând acele etape ale vieții, prin care să lucreze la formarea lor personală, spre a depăși cu seninătate și discreție, acel timp când își vor vedea copii mergând mai departe, pe drumul pregătit de Dumnezeu pentru viitorul lumii. Astfel, "Fuga în Egipt" a Sfintei Familii își va duce peste veacuri mesajul mobilizator, răspunzând tuturor îndoielilor, temerilor sau incertitudinilor umane, cu acel curaj responsabil și înțelept prin care sfântul Iosif a știut să mulțumească lui Dumnezeu pentru ocrotirea oferită.

Nu mai puțin importante au fost dezbaterile și adnotările aduse fiecărei meditații prin cuvântul rostit de fiecare alt participant în parte, astfel încât principalele concluzii au reliefat importantă fiecărei familii, care au datoria morală să vegheze cu iubire și înțelepciune la desăvârșirea în credința și sfințenie, așa cum marea familie a Acțiunii Catolice are aceeași misiune încredințată de Dumnezeu prin Magisteriul sfintei Biserici.

Cristina Koch Smeu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 ianuarie: Roman: Zi de formare pentru Acțiunea Catolică - adulți


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat