Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Șcheia: Funeraliile pr. Francisc Căzănel

Pr. Francisc Căzănel, decedat în ziua de 26 ianuarie 2012, a fost condus pe ultimul drum luni, 30 ianuarie 2012, în Șcheia, localitatea sa natală.

Liturghia de înmormântare a început la ora 10,30, printr-o procesiune din casa parohială. Alături de cei trei episcopi (Petru Gherghel, Anton Coșa și Cornel Damian), au participat peste 110 preoți, veniți din toate părțile. Mulți dintre ei erau colegi ai părintelui răposat: din seria 1986 și din seria 1989, precum și consăteni sau prieteni.

Credincioșii din sat au umplut biserica. Lor li s-au adăugat cei veniți din Slănic Moldova, din Cerdac sau din satele vecine.

Trupul neînsuflețit al pr. Căzănel a ajuns la Șcheia vineri, 27 ianuarie, după ce mai întâi, în Slănic Moldova, s-a celebrat o Liturghie cu prohod în seara de joi, 26 ianuarie, și o alta prezidată de PS Aurel Percă, vineri, 27 ianuarie. În drum spre Șcheia, sicriul a rămas o jumătate de oră și în biserica din filiala Cerdac a Parohiei Slănic Moldova. Respectiva biserică fusese construită de părintele răposat.

Credincioșii din satul natal al răposatului s-au rugat și au privegheat lângă sicriu începând de vineri, 27 ianuarie.

Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La predică, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a pornit de la textul proclamat la Evanghelie (Ioan 11,17-27): învierea lui Lazăr, cu versetul central: "Eu sunt învierea și viața: cine crede în mine, chiar dacă moare va trăi; oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci". Predicatorul, coleg al pr. Căzănel, a dezvoltat două gânduri: cine oferă răspunsul cel mai bun în fața morții și importanța de a da un sens vieții. "Răspunsul concret la întrebările care se ridică în fața morții, a spus PS Coșa, ne este dat doar de Cristos... și de cuvântul său care nu trece în veci". Apoi a insistat pe al doilea gând: moartea părintelui Frăncel ne transmite invitația de a da un sens creștin vieții noastre: "Este necesar să ne construim viața pe valori înalte, pozitive, coerente, pe valori ce aparțin dintotdeauna istoriei și tradiției creștine".

La finalul Liturghiei, o credincioasă din Cerdac a adus omagiu părintelui răposat pentru grija pastorală de care s-au bucurat credincioșii și pentru că părintele a coordonat construcția bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Totodată și-a exprimat durerea și speranța revederii: "Astăzi când ne despărțim, durerea în sufletele noastre este foarte mare, am pierdut un preot minunat, un bun păstor, un tată adevărat, un bun sfătuitor în necazurile noastre de zi cu zi, un bun și minunat prieten care ne alina prin cuvintele frumoase ce le rostea la sfintele Liturghii".

PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a subliniat câteva amintiri despre colegul Preasfinției sale: armata pe care au făcut-o împreună la Focșani și impresia frumoasă pe care i-a lăsat-o când, într-o vizită, întrebându-l de ce ține rozariul lângă pat, părintele a răspuns: "Uneori, îmi place să mă rog un mister, două, înainte de a adormi".

Păstorul diecezei s-a rugat ca Dumnezeu să-l răsplătească pe părintele Frăncel pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii ca vicar în Pildești, ca administrator la Seminarul din Iași și ca paroh la Slănic Moldova.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus într-un mormânt din capela cimitirului în care așteaptă învierea și părintele Iosif Andrici, cel care i-a fost mentor și l-a încurajat cu ani în urmă pe drumul sfintei Preoții.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 ianuarie: Șcheia: Funeraliile pr. Francisc Căzănel

* * *

In memoriam pr. Francisc Căzănel: Șcheia își petrece fiii și păstorii

A trecut la Domnul pr. Francisc Căzănel


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat