Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Evanghelizare la Komanbo

Ziua de 25 ianuarie 2012 a avut pentru comunitatea din Komanbo (Coasta de Fildeș) câteva ore înălțătoare, incluzând un program de cântece și dansuri animate de comunitățile catolice din Djebonoua și din împrejurul acesteia, urmate de sfânta Liturghie celebrată de părintele Gabriel Cimpoeșu, paroh al comunității din Djebonoua. La final, alte câteva momente artistice pregătite și prezentate de copiii acestor comunități.

Toate momentele care au avut loc la Komanbo nu pot fi reduse decât la acest cuvânt: evanghelizare. Dar ce presupune, practic, o evanghelizare? Este acea "veste bună" despre Cristos adusă pentru prima dată unor oameni care până atunci nu l-au cunoscut. Și în cazul de față semnifică același lucru, însă, adăugând programul special pregătit pentru locuitorii din Komanbo, se poate observa un aspect aparte: captatio benevolentiae, captarea atenției și, de ce nu, încurajare la participarea activă în cadrul sfintei Liturghii și la sacramente. De aceea, înainte de Liturghie a fost rezervat spațiu pentru dansuri și cântece cu tentă religioasă.

În cadrul Liturghiei, care a început la ora 11:00, părintele a menționat: "Astăzi, Biserica a anunțat prin noi, cei botezați, într-un mod oficial, vestea cea bună comunității din Komanbo: Cuvântul și sacramentele". Se deschide, începând cu această zi, oportunitatea pentru Komanbo de a găzdui celebrarea euharistică lunar. Practic, această comunitate devine recunoscută drept comunitate activă în credință, având posibilitatea de a lua parte la sacramente.

Credincioșii au participat la sfânta Liturghie într-un număr mare, fiind animați de bucuria acestei zile. Copiii, care sunt bucuria părinților, au creat o atmosferă specială în această zi, dăruindu-i totodată și o "nuanță" de sărbătoare.

Locuitorii din Komanbo, interesați de a descoperi și înțelege ce presupune evanghelizarea, nu au încetat să vină rând pe rând la sărbătoare, descoperind bogăția și frumusețea de a fi creștin. Mai exact, am arătat comunității din Komanbo ce înseamnă credința, rugăciunea, condiția de creștin. Scopul a fost "trezirea" dorinței de a fi creștini, nu de a-i obliga sau condiționa.

Pentru noi, creștinii, cu atât mai mare trebuie să fie bucuria de a transmite învățătura și tezaurul credinței noastre, cu cât ei, până acum necreștini, de acum "creștini" în devenire, se apropie de creștinism, îmbrățișându-l pe Cristos, acceptând învățătura sa.

Corneliu Cucuteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Coasta de Fildeș: Evanghelizare la Komanbo


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat